Δημήτρης Μητσόπουλος «Η μουσική και η υποκριτική δημιουργούν καλύτερους ανθρώπους»

Ο Δημήτρης Μητσόπουλος, Πρόεδρος της Ανωτέρας Δραματικής Σχολής «ΑΝΔΡΕΑΣ ΒΟΥΤΣΙΝΑΣ» και του ΩΔΕΙΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ, μιλάει στη SPEAKNEWS για τα εφόδια και την εξέλιξη που μπορούν να προσφέρουν στους νέους οι θεατρικές και μουσικές σπουδές.

Κύριε Μητσόπουλε, παλιότερα όλοι έπρεπε να σπουδάσουν Νομική και Ιατρική, σήμερα όλοι θέλουν διοίκηση επιχειρήσεων και digitalmarketing. Τι θέση έχουν στην εποχή μας οι σπουδές σε τέχνες όπως η μουσική και το θέατρο;

Το να σπουδάζεις θέατρο και μουσική στις μέρες μας, είναι από μόνο του μια παιδεία, μια καλλιέργεια, μια γνώση, μα πάνω απ’ όλα είναι μια μεγάλη δύναμη στη πορεία κάποιου, απέναντι στις δυσκολίες και στις αντιξοότητες της κάθε μέρας. Είναι οι τέχνες που σμιλεύουν χαρακτήρα και συμβάλλουν στη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης προσωπικότητας, που δεν θα φοβάται να εκτεθεί. Η ζωή είναι μια συνεχής έκθεση. Το πρώτο και σημαντικό για τα παιδιά, είναι να επιλέξουν από μόνα τους την ατραπό που θα ακολουθήσουν στις παραστατικές τέχνες, να είναι δική τους επιλογή το αντικείμενο και μέχρι πιο επίπεδο θα φτάσουν. Το τονίζω αυτό, γιατί θέατρο, τραγούδι και μουσική, για όσους το επιθυμούν, μπορούν να ολοκληρωθούν σαν σπουδές με απόκτηση πτυχίων και διπλωμάτων.

Οι σπουδές αυτές και τα διπλώματα εξασφαλίζουν αναγνώριση από το κράτος; Και τι γίνεται με την επαγγελματική αποκατάσταση;

Οι σπουδές είναι αναγνωρισμένες από το κράτος και το Υπουργείο Πολιτισμού. Στον τομέα τώρα της επαγγελματικής αποκατάστασης, η ιστορία μας έχει δείξει ότι η απόκτηση ενός πτυχίου υποκριτικής ή μουσικής, είτε από μόνο του, είτε σε συνδυασμό με ένα άλλο πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα στην πορεία του σπουδαστή. Ακόμα και αν δεν ολοκληρώσει τις σπουδές του, θα έχει λάβει ουσιαστικές γνώσεις που θα τον συντροφεύουν μια ζωή. Και για να γίνω ποιο συγκεκριμένος, ένας απόφοιτος ανωτέρας Δραματικής Σχολής μπορεί να εργαστεί ως ηθοποιός στο Θέατρο, στην τηλεόραση, στον κινηματογράφο κ.α., αλλά και να συνδυάσει το πτυχίο του με άλλες γνώσεις και να ασχοληθεί στους τομείς της επικοινωνίας, διαφήμισης, δημοσίων σχέσεων, παρουσιάσεων, διεύθυνσης πολιτιστικών χώρων κλπ.

Τι προγράμματα προσφέρει το Ωδείο Βορείου Ελλάδος; Υπάρχουν και τμήματα ενασχόλησης για την παιδική και εφηβική ηλικία;

Από επιστημονικής άποψης είναι αποδεδειγμένο ότι η ενασχόληση με τη μουσική διευρύνει τον εγκέφαλο και η ενασχόληση με το θέατρο βοηθάει στην εξωστρέφεια και στην εμπιστοσύνη, στον εαυτό του σπουδαστή. Και οι δύο τέχνες συμβάλλουν στην κοινωνικοποίηση, στην αυτογνωσία, στη συμμετοχή και στην ενσυναίσθηση, που το θεωρώ πολύ σημαντικό. Σχετικά τώρα με τις ηλικίες, στο Ωδείο Βορείου Ελλάδος , λειτουργούν τμήματα βρεφών και νηπίων , τμήματα Μουσικής Προπαιδείας, φυσικά όλα τα όργανα και όλες οι τάξεις, χορωδίες, ορχήστρες, τμήματα μιούζικαλ, Πρότυπη Ακαδημία Jazz-Rock μουσικής, τμήματα παραδοσιακής και Βυζαντινής Μουσικής, τμήματα E-learning, τμήματα τραγουδιού, κλασσικό, έντεχνο, ροκ, και τμήμα προετοιμασίας για εισαγωγή στο πανεπιστήμιο (Μουσικολογία). Το Ωδείο Βορείου Ελλάδος, με ιστορία 78 χρόνων, στεγάζεται σε 3 χώρους, με άρτια υλικοτεχνική υποδομή, στο ιστορικό κέντρο της πόλης, στην Καλαμαριά και στον Εύοσμο. Πληροφορίες στο Τηλ. Κέντρο 2310422885 και στην ιστοσελίδα www.conservatoire.gr.

Μιλήστε μας και την Δραματική σχολή «ΑΝΔΡΕΑΣ ΒΟΥΤΣΙΝΑΣ».

Η Ανωτέρα Δραματική Σχολή «ΑΝΔΡΕΑΣ ΒΟΥΤΣΙΝΑΣ» στεγάζεται στην Λέοντος Σοφού 18, σε ένα loft 700 τ.μ., που περιλαμβάνουν αίθουσες υποκριτικής, χορού, μουσικής, εικαστικών, σεμιναρίων και το θέατρο “Cum Deo”. Yπάρχουν επίσης καμαρίνια, αποδυτήρια, βεστιάριο και το café-κυλικείο στην κεντρική σάλα. Λειτουργούν η Δραματική Σχολή με τμήματα πρωινά και απογευματινά, με ένα πλήρες πρόγραμμα σπουδών που περιλαμβάνει υποκριτική, κινησιολογία, ορθοφωνία, τραγούδι ,δραματολογία, λογοτεχνία, ιστορία θεάτρου, κινηματογράφο, σκηνογραφία, ενδυματολογία, ξιφασκία, μακιγιάζ και άλλα . Η φοίτηση είναι 3ετής και ολοκληρώνεται με την απόκτηση πτυχίου από το Υπουργείο Πολιτισμού. Λειτουργούν επίσης αυτόνομα εργαστήρια για παιδιά, εφήβους και ενήλικες που θέλουν να ασχοληθούν με το θέατρο. Θεσμό αποτελούν πλέον οι υποτροφίες «ΑΝΔΡΕΑΣ ΒΟΥΤΣΙΝΑΣ». Πληροφορίες, στο τηλ. 2310528917 και στην ιστοσελίδα www.andreasvoutsinas.com.

Γιατί τελικά να σπουδάσει ένας νέος σήμερα τη μουσική ή την υποκριτική;

Εν κατακλείδι, πιστεύω ότι η μουσική και η υποκριτική συμβάλλουν στην αυτοπραγμάτωση και την ανέλιξη του κάθε ανθρώπου, συμβάλλουν αυτόνομα ή συμπληρωματικά στην επαγγελματική εξέλιξη του, αλλά πάνω από όλα δημιουργούν καλύτερους ανθρώπους και ένα καλύτερο κόσμο που νομίζω είναι και το ζητούμενο.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ