ΓΙΩΤΑ ΠΑΠΑΡΙΔΟΥ Πρόεδρος Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας : “Η Χώρα κατάφερε ψηφιακά άλματα υποστηρίζοντας επιχειρήσεις, εργαζόμενους και πολίτες!”

Το παγκόσμιο σοκ του COVID-19 μας αφήνει και μια γεύση εθνικής υπερηφάνειαςγια τη διαχείριση της κρίσης και την υπόσχεση μίας σύγχρονης ψηφιακής Ελλάδας

Η δυναμική πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας, Γιώτα Παπαρίδου, μίλησε στη SPEAKNEWS και τον Ανδρέα Γερμανό εφ’ όλης της ύλης, για το ρόλο του ΣΕΠΕ στην ανάπτυξη της χώρας, την ψηφιακή πρόοδο στην οποία μας ώθησε η πανδημία, τον συντονισμό της Ελλάδας με την 4η βιομηχανική επανάσταση, την χρήση νέων τεχνολογιών όπως το 5G, το Cloud Computing, τα Big Data Analytics και η τεχνητή νοημοσύνη στην καθημερινότητά μας, και βεβαίως τον στρατηγικό σχεδιασμό και την πολιτική βούληση πίσω από όλα αυτά

Κυρία Παπαρίδου, μιλήστε μας για τον ΣΕΠΕ, τους στόχους του και το πεδίο δράσης του.

Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας – ΣΕΠΕ ιδρύθηκε το Φεβρουάριο του 1995 με σκοπό την ενίσχυση του κλάδου και τη δημιουργία ισχυρών δεσμών συνεργασίας και επικοινωνίας μεταξύ των επιχειρήσεων – μελών του. Ο ΣΕΠΕ, ως θεσμικός συνομιλητής και εταίρος της πολιτείας παρέχει έγκυρη και υπεύθυνη γνωμοδότηση για τη βέλτιστη αξιοποίηση της χρήσης των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, με στόχο την ανάπτυξη της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας.

Επιτελώντας σύνθετο έργο σε πολλά επίπεδα, ο ΣΕΠΕ παρεμβαίνει δυναμικά, καλύπτοντας το πεδίο του σχεδιασμού, της έρευνας, της προβολής αλλά και της αναγνώρισης των δυνατοτήτων των επιχειρήσεων του κλάδου ψηφιακής τεχνολογίας εντός και εκτός Ελλάδας.

Ταυτόχρονα, ο ΣΕΠΕ βρίσκεται στην αιχμή των διεθνών εξελίξεων ως μέλος του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Βιομηχανίας Ψηφιακής Τεχνολογίας (DIGITALEUROPE), του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για την Τεχνολογία (EITO) και του Παγκοσμίου Συνδέσμου Πληροφορικής και Υπηρεσιών (WITSA).

Τι πιστεύετε πως πρέπει να κρατήσουμε στη χώρα μας μετά το σοκ που ζήσαμε και συνεχίζουμε να βιώνουμε λόγω της πανδημίας τους τελευταίους μήνες;

Μετά το μεγάλο παγκόσμιο σοκ του COVID-19 και τις τεράστιες ανατροπές που ζήσαμε τους τελευταίους μήνες και πέραν των πληγμάτων που επέφερε στη χώρα μας, μας αφήνει και μία γεύση εθνικής υπερηφάνειας. Το αίσθημα πως οι Έλληνες μπορούμε να αποτελέσουμε παράδειγμα προς μίμηση και μάλιστα στη μεγαλύτερη παγκόσμια κρίση του 21ου αιώνα. Πέραν της διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης, αυτό είναι η απτή πλέον υπόσχεση μίας σύγχρονης ψηφιακής Ελλάδας.

O κλάδος της τεχνολογίας από την πρώτη στιγμή δήλωσε παρών σε αυτήν τη δοκιμασία. Ένας κλάδος με ισχυρό αποτύπωμα και στην κοινωνία και στην οικονομία. Με περισσότερες από 4.600 επιχειρήσεις, 260.000 εργαζόμενους, και κύκλο εργασιών που άγγιξε τα €13,3 δις. το 2019, ποσοστό που αντιστοιχεί περίπου στο 8% του ΑΕΠ,ο κλάδος της τεχνολογίας συνέβαλε με όλες του τις δυνάμεις στη βέλτιστη στήριξη των ιδιαίτερων προβλημάτων και θεμάτων, που αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία και οικονομία.

Η χώρα κατάφερε να κάνει ψηφιακά άλματα ετών, με στρατηγικό σχέδιο και συντονισμό από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Λειτουργώντας άμεσα ως ένα σύγχρονο ψηφιακό κράτος, αλλά και υποστηρίζοντας την καθημερινότητα επιχειρήσεων, εργαζομένων και πολιτών. Η αλήθεια είναι πως, μέσα σε αυτήν την τραγική κρίση, δόθηκε το ψηφιακό σινιάλο, ώστε να μεταβούμε άμεσα σε ένα νέο, σύγχρονο, ψηφιακό παραγωγικό μοντέλο. Που θα στηρίζεται και θα ενθαρρύνει την εξωστρέφεια και την καινοτομία.

Η επόμενη μέρα

Και τώρα πως πρέπει να κινηθούμε για την επόμενη μέρα; Ποιος ο ρόλος της τεχνολογίας σε αυτό το νέο τοπίο;

Στην περίοδο αυτή κατέστη, πλέον, σαφές σε όλους – δυστυχώς με τον πιο επώδυνο τρόπο – ότι η τεχνολογία είναι ο μοναδικός τρόπος σήμερα για την ευημερία κάθε σύγχρονης κοινωνίας, για την ανάπτυξη της οικονομίας και είναι το μοναδικό μέσον για να συνεχίσουμε να ζούμε, να εργαζόμαστε, να επικοινωνούμε. Ο ψηφιακός συντονισμός της χώρας στην 4η βιομηχανική επανάσταση είναι άμεση προτεραιότητα. Και αυτό συνυπογράφεται πλέον απ’ όλες τις πλευρές. Η παρουσίαση του σχεδίου ανάκαμψης της οικονομίας από την Πολιτεία με βασικό πυλώνα τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, επιβεβαίωσε πωςη διεθνής κρίση, που έχει ξεσπάσει λόγω της διασποράς του COVID-19, ανήγαγε την ψηφιακή αναβάθμιση των οικονομιών σε απόλυτα επείγουσα προτεραιότητα. Αποτελεί επένδυση θεμελιώδους σημασίας για κάθε κοινωνία και οικονομία, ώστε να είναι σε θέση να επιτελεί τις βασικές της λειτουργίες, να σχεδιάζει και να επενδύει στο παρόν και στο μέλλον με ασφάλεια και προοπτική.

Ο κόσμος, όπως τον ξέρουμε, άλλαξε δραστικά τα τελευταία 20 χρόνια σε όλους τους τομείς και το σίγουρο είναι πως τα επόμενα 20 χρόνια, μέσα από την ψηφιακή επανάσταση, θα αλλάξει ακόμα περισσότερο απ’ ό,τι τους 3 προηγούμενους αιώνες.

Οι τεχνολογίες, όπως το Cloud Computing, το Blockchain, τα Big Data Analytics, το Internet of Things, η Τεχνητή Νοημοσύνη δημιουργούν νέα δεδομένα και προκλήσεις για όλους. Μέχρι το 2022, κάθε άνθρωπος στον πλανήτη θα χρησιμοποιεί καθημερινά 25 έξυπνα αντικείμενα, ενώ έως το 2030 η παγκόσμια διασύνδεση δεδομένων και πληροφοριών αναμένεται να αυξηθεί κατά 75%. Ταυτόχρονα η έλευση του 5G, η αυξημένη συνδεσιμότητα που θα φέρουν τα δίκτυα επόμενης γενιάς, καθώς και ευρεία γκάμα νέων υπηρεσιών, βασισμένες σε υποδομές 5G, αλλάζουν ολοκληρωτικά πλέον την τηλεπικοινωνιακή εμπειρία, αλλά και τις δυνατότητες των χρηστών. Από τις ιατρικές επεμβάσεις εξ αποστάσεως μέχρι τα αυτοκινούμενα οχήματα, τα δίκτυα επόμενης γενιάς τηλεπικοινωνιών φέρνουν όλες τις πρωτοποριακές εφαρμογές στις καθημερινότητα μας.

Αυτός ακριβώς είναι και ο πυρήνας της φιλοσοφίας μας στο ΣΕΠΕ. Η μετάβαση σε μία Σύγχρονη Ψηφιακή Ελλάδα. Τοποθετώντας σε θέση οδηγού τις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών, δημιουργώντας το κατάλληλο περιβάλλον για όλους, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα: για το κράτος, τις επιχειρήσεις και φυσικά τους ίδιους τους πολίτες.

Στρατηγική προσέγγιση

Ποια είναι η στρατηγική προσέγγιση, πιστεύετε, σε αυτό το νέο ψηφιακό σχεδιασμό της χώρας;

Όπως προέκυψε και από την πρόσφατη μελέτη του ΣΕΠΕ και της Deloitte, το σχέδιο αυτό για το ψηφιακό μετασχηματισμό εδράζεται σε 4 κεντρικούς πυλώνες:

  • Πρώτον, στην υποστήριξη της μετάβασης σε μία σύγχρονη ψηφιακή κοινωνία. Με επίκεντρο τον Πολίτη, την Ευημερία, με άλλα λόγια, της Κοινωνίας των Πολιτών. Μια κοινωνία, που διαθέτει τις κατάλληλες ψηφιακές δεξιότητες και υιοθετεί ψηφιακές τεχνολογίες σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας (στο σπίτι, στην εργασία, στην εκπαίδευση και κατάρτιση, στις συναλλαγές με τρίτους φορείς, στην αναψυχή).
  • Δεύτερον, στην ενίσχυση του ψηφιακού μετασχηματισμού των επιχειρήσεων, στο πλαίσιο της 4ης βιομηχανικής επανάστασης. Ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων σε όλους τους κλάδους, καθώς και τις δυνατότητες ανάπτυξης νέων, καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και παράγοντας προστιθέμενη αξία και σε διεθνές επίπεδο.
  • Ο τρίτος πυλώνας αφορά στη δυναμική ανάπτυξη του ίδιου του κλάδου ψηφιακής τεχνολογίας στην Ελλάδα. Κατάλληλες επενδύσεις σε υποδομές και ταλέντο θα επιτρέψουν στον κλάδο την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών, βελτιώνοντας την εξωστρέφεια του, προσελκύοντας επενδύσεις από διεθνείς επιχειρήσεις και διεθνοποιώντας επιτυχημένες ελληνικές επιχειρήσεις.
  • Τέταρτον, στην ενίσχυση του ψηφιακού μετασχηματισμού της δημόσιας διοίκησης. Τη βελτίωση της εξυπηρέτησης πολιτών και επιχειρήσεων, με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα και ενίσχυση της επιχειρησιακής ωριμότητας της δημόσιας διοίκησης. Σε αυτόν τον τέταρτο πυλώνα, κρίσιμο ρόλο παίζει το σύγχρονο ψηφιακό κράτος, που θα προσφέρει σύγχρονες υπηρεσίες σε επιχειρήσεις και πολίτες.

Πολιτική Βούληση

Προφανώς όλα τα παραπάνω ακούγονται ωραία και λογικά, αλλά τι χρονικό ορίζοντα προϋποθέτουν και τι αντίκτυπο μπορούν να επιφέρουν στην ελληνική οικονομία;

Στο χέρι μας είναι, γιατί και μπορούμε και είμαστε καλοί σε αυτό. Απαιτείται πολιτική βούληση να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες μας, ώστε με σχέδιο και στρατηγική να επενδύσουμε σε αυτό που είμαστε πραγματικά καλοί.

Ήδη βλέπουμε τα πρώτα θετικά δείγματα δημιουργίας ενός φιλοεπενδυτικού περιβάλλοντος με την απόφαση διεθνών επιχειρήσεων τεχνολογίας να επενδύσουν στη χώρα.

Άλλωστε, βλέπουμε τις πολλά υποσχόμενες ελληνικές startups και την καινοτομία που υπηρετούν. Ελληνικές Επιχειρήσεις που διαπρέπουν και καινοτομούν σε παγκόσμια κλίμακα, δίνοντας υπεραξία και προσελκύοντας το διεθνές ενδιαφέρον κολοσσών. Αρκεί να αναφέρω δύο στοιχεία: 1) τα τελευταία 13 χρόνια οι Ελληνικές εταιρίες πρωταγωνιστούν στα παγκόσμια βραβεία τεχνολογίας, WITSA Global ICT Excellence Awards, έχοντας κερδίσει 21 βραβεία και 2) στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια οι start ups έχουν αντλήσει χρηματοδότηση άνω των €2,4 δισ. Σε μία περίοδο, λοιπόν, που ήδη από τη χώρα μας πηγάζουν πολλές καινοτόμες ιδέες, οι οποίες απευθύνονται στην παγκόσμια αγορά, ο αντίκτυπος στην οικονομία από ένα τέτοιο κύμα επενδύσεων στην τεχνολογία μπορεί να είναι χιλιάδες θέσεις εργασίας αλλά και ραγδαία ενίσχυση του ΑΕΠ της χώρας άμεσα. Επίσης, δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως, σύμφωνα με το World Economic Forum Report, η διαθεσιμότητα εξειδικευμένων επιστημόνων του κλάδου κατατάσσει τη χώρα μας 10η στον κόσμο, με τη Γερμανία 11η και την Αγγλία 17η.

Αυτό το κύμα πρέπει να αξιοποιήσουμε δημιουργώντας στη χώρα έναν κόμβο καινοτομίας και ανάπτυξης, με κίνητρα για την ανάπτυξη πρωτότυπων, καινοτόμων ιδεών και λύσεων. Αναπτύσσοντας κέντρα καινοτομίας που θα γίνουν εκκολαπτήρια νέων εταιριών.

Ο κλάδος ψηφιακής τεχνολογίας θέλει και μπορεί ηγηθεί της ενεργού συμμετοχής της χώρας στην 4η βιομηχανική επανάσταση! Να δώσει στην ελληνική κοινωνία και οικονομία τα πολλαπλασιαστικά οφέλη, που μόνο η τεχνολογία μπορεί!

Κάτι που επιβεβαιώνεται με τον πλέον αδιάψευστο τρόπο και από τη στρατηγική μελέτη του ΣΕΠΕ και της Deloitte, η οποία, για πρώτη φορά αποτυπώνει το δυνητικό πολυδιάστατο αποτύπωμα του κλάδου. Σύμφωνα με την οποία η επίτευξη ενός σεναρίου “Ανάπτυξης” (της τάξης του 5%), με οδηγό τη βιομηχανία ψηφιακής τεχνολογίας, είναι ένας ρεαλιστικός στόχος και ο αντίκτυπος στην οικονομία από αυτήν την στρατηγική προσέγγιση αγγίζει άμεσα και έμμεσα, για την επόμενη πενταετία, συσωρευτικά τα €80 δισ. προστιθέμενης αξίας στην οικονομία, δημιουργώντας ταυτόχρονα 415.000 νέες θέσεις εργασίας συνολικά.

Τώρα είναι η ευκαιρία! Να κεφαλοποιήσουμε την υποδειγματική διαχείριση της κρίσης και τα ψηφιακά άλματα που κάναμε. Να αξιοποιήσουμε την ευρωπαϊκή, αλλά και εθνική στρατηγική κατεύθυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού. Δημιουργώντας τα κίνητρα, τις υποδομές και δίνοντας τους απαραίτητους πόρους σε όλους τους παραγωγικούς κλάδους της χώρας μας να ενσωματώσουν την τεχνολογία στη λειτουργία τους, να αλλάξουν το επιχειρηματικό μοντέλο που δραστηριοποιούνται, στοχεύοντας στην Ευρωπαϊκή αγορά 500 εκατομμυρίων δυνητικών πελατών. Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε πως ανταγωνιστική οικονομία σημαίνει τεχνολογικά εκσυγχρονισμένη οικονομία. Και για εμάς στο ΣΕΠΕ, η πορεία αυτή είναι μονόδρομος.

Βιογραφικό

Η Γιώτα Παπαρίδου γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και είναι έγγαμος. Σπούδασε στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής κατέχοντας B.Sc. στην Πληροφορική και Οικονομικές επιστήμες και Μ.Sc. στα εφαρμοσμένα μαθηματικά. Έχει διατελέσει Διευθύντρια Πωλήσεων Ιδιωτικού Τομέα και Διευθύντρια Συμβουλευτικών Υπηρεσιών και Έργων στην πολυεθνική εταιρεία Digital Equipment Hellas S.A. Το 1994 ίδρυσε την εταιρεία SyNET AEBE στην οποία μέχρι και το Δεκέμβριο του 2009 ήταν Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθύνουσα Σύμβουλος. Από το 2003 είναι μέλος του Δ.Σ. του ΣΕΠΕ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας) κατέχοντας διάφορες θέσεις ευθύνης. Παράλληλα, από τον Αύγουστο του 2005 έως και τον Οκτώβριο του 2012 υπήρξε μέλος του Δ.Σ. της Κοινωνίας της Πληροφορίας Α.Ε., εκπροσωπώντας το ΣΕΠΕ στον Οργανισμό αυτό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ