Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Μιχάλης Ζαννέτος, μιλάει στη SPEAKNEWS το εμβόλιο κατά του COVID που όλοι περιμένουν αλλά και το εμβόλιο κατά της γρίπης για το οποίο υπάρχει μεγάλη ζήτηση, για τις δράσεις του Συλλόγου εν μέσω της πανδημίας, την επάρκεια φαρμάκων στην αγορά, και την απόδοση των μέτρων προστασίας.
Κύριε Ζαννέτο, Η υγεία είναι το πιο σημαντικό αγαθό. Η πανδημία που συνεχίζεται εδώ και εννέα μήνες περίπου, φαίνεται να μην έχει τέλος και μας το υπενθυμίζει καθημερινά. Με ποιους τρόπους ο Φ.Σ.Θ. βοηθάει και καθοδηγεί τους πολίτες στην αντιμετώπιση αυτής της κρίσης;
Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης και τα μέλη του, από την αρχή αυτής της πανδημίας, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης, παρέχοντας αδιάκοπα όλο αυτόν τον καιρό τις υπηρεσίες τους προς τους ασθενείς και τους πολίτες. Από την πρώτη στιγμή, αναλογιζόμενοι το μερίδιο ευθύνης που μας αναλογεί, επικεντρωθήκαμε στην άμεση και έγκυρη ενημέρωση των πολιτών για τα απαραίτητα μέτρα προστασίας ενάντια στη μετάδοση του ιού SARS-CoV-2. Ταυτόχρονα ως διοίκηση του Φ.Σ.Θ., από τις αρχές Μαρτίου, αποστείλαμε οδηγίες προς όλα τα μέλη μας με όλα τα απαραίτητα μέτρα που έπρεπε να λάβουν προς αποφυγή της λοίμωξης από τον συγκεκριμένο ιό, τόσο των ίδιων όσο και των πολιτών που εισέρχονται στα φαρμακεία. Μέτρα τα οποία αποδείχθηκαν πλήρως αποτελεσματικά, κατόπιν έρευνας που διενεργήσαμε 6 μήνες αργότερα. Επιπρόσθετα, προχωρήσαμε στη δωρεά υγειονομικού υλικού, όπως προστατευτικές μάσκες και αντισηπτικά, προς την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, που βρίσκονται κι αυτοί καθημερινά στην πρώτη γραμμή για την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων πρόληψης, στη δωρεά προστατευτικών μασκών στο Δήμο Καλαμαριάς, καθώς και στη δωρεάν διανομή περίπου 4.000 προστατευτικών μασκών προς τους πολίτες στην πλατεία Αριστοτέλους, με στόχο την περαιτέρω ευαισθητοποίηση καθώς και ενημέρωσή τους για τη σωστή χρήση της μάσκας και για την προστασία που παρέχει.
Τέλος, πριν λίγες μέρες, με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, προχωρήσαμε στην αγορά και κατόπιν στη δωρεά ενός φορητού αναπνευστήρα για την αντιμετώπιση ασθενών με COVID-19 και όχι μόνο, προκειμένου να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες της Κλινικής Αναπνευστικής Ανεπάρκειας Α.Π.Θ. στο νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου», το οποίο είναι και νοσοκομείο νοσηλείας επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID-19. Εννοείται ότι οι δράσεις μας δεν τελειώνουν εδώ, αλλά θα συνεχίσουμε ως φαρμακοποιοί να παραμένουμε στο πλευρό των πολιτών και της Πολιτείας αποδεικνύοντάς το κάθε φoρά εμπράκτως, όπως κάνουμε μέχρι σήμερα.
Κρίνετε ότι υπάρχει επάρκεια όλων των φαρμάκων στην αγορά για την αντιμετώπιση πέραν της πανδημίας και των υπόλοιπων σοβαρών ασθενειών;
Δυστυχώς το πρόβλημα των ελλείψεων φαρμάκων στην ελληνική επικράτεια χρόνο με το χρόνο αντί να μειώνεται, πολλαπλασιάζεται. Η κατάσταση πλέον είναι δραματική. Υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε πολλά σκευάσματα που προκαλούν μεγάλο πρόβλημα σε χιλιάδες ασθενείς. Το πρόβλημα τις περισσότερες φορές οφείλεται στη μειωμένη τροφοδοσία της αγοράς από τις εταιρείες, προκειμένου να αποφύγουν την εξαγωγή των φαρμάκων τους σε άλλες χώρες του εξωτερικού, που πωλούνται σε υψηλότερες τιμές. Οι φαρμακοποιοί καθημερινά δίνουμε αγώνα προκειμένου να εξασφαλίσουμε τα απαραίτητα φάρμακα στους ασθενείς μας, αναζητώντας τα πολλές φορές ακόμα και σε φαρμακεία άλλων νομών. Το ευτύχημα είναι ότι αυτή τη στιγμή τουλάχιστον, υπάρχει επάρκεια στα κοινά παυσίπονα και αντιπυρετικά φάρμακα, καθώς και σε υγειονομικό υλικό προστασίας, όπως μάσκες και αντισηπτικά, που κι αυτά είχαν παρουσιάσει ελλείψεις στις αρχές εκδήλωσης της πανδημίας εξαιτίας του πανικού που είχε επικρατήσει παγκοσμίως.
Το εμβόλιο της γρίπης υπάρχει σε ποσότητα που να καλύπτει τις ανάγκες του πληθυσμού της χώρας; Το ρωτάω γιατί ακούγονται «γκρίνιες» ότι τα φαρμακεία δεν έχουν επάρκεια και οι λίστες τους είναι πολύ μεγάλες. Ισχύει;
Φέτος, παρ΄ότι η ποσότητα αντιγριπικών εμβολίων που θα φτάσει συνολικά στη χώρα αναμένεται να είναι περίπου 30% μεγαλύτερη σε σχέση με πέρυσι και 50% με σχέση με πρόπερσι, δεν φαίνεται να μπορεί να καλύψει τη δυσανάλογα αυξημένη ζήτηση για εμβολιασμό που υπάρχει σε σύγκριση με άλλες χρονιές. Στο γεγονός αυτό έχουν συντελέσει τόσο η αυξημένη ανησυχία που έχει προκαλέσει η λοίμωξη από τον SARS-CoV-2, όσο και η μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση των πολιτών για εμβολιασμό. Τα τελευταία χρόνια ως Φ.Σ.Θ. προσπαθούμε διαρκώς με διάφορες δράσεις, όπως τηλεοπτικά, ραδιοφωνικά και διαδικτυακά σποτάκια, να ευαισθητοποιήσουμε τους ασθενείς που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για την ανάγκη και τη σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού. Οι δράσεις μας αυτές σε συνδυασμό με ανάλογες δράσεις του Υπουργείου Υγείας καθώς και άλλων επιστημονικών φορέων φαίνεται ότι έχουν αποδώσει. Χαρακτηριστικό αρνητικό παράδειγμα της πρωτύτερης κατάστασης ήταν ότι με βάση τα στοιχεία του Ε.Ο.Δ.Υ., την χειμερινή περίοδο 2017 -2018 από τα άτομα που νοσηλεύτηκαν σε μονάδες εντατικής θεραπείας και ανήκαν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, μόλις το 13% είχε εμβολιαστεί. Φέτος, με βάση τις αρχικές αναφορές του Υπουργείου Υγείας, έχουν ήδη διατεθεί περί τα 3.200.000 εμβόλια και αναμένεται τις επόμενες μέρες μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου η τελευταία δόση περίπου 800.000 εμβολίων. Ήδη όμως οι λίστες στα περισσότερα φαρμακεία είναι μεγαλύτερες από αυτά που αναμένεται να προμηθευτούν.
Είστε αισιόδοξος για την παραγωγή του εμβολίου κατά του Covid; Πόσο κοντά είμαστε;
Τα τελευταία νέα όσον αφορά την παραγωγή εμβολίου κατά της λοίμωξης από τον ιό SARS-CoV-2 είναι πολύ ενθαρρυντικά. Ήδη ανακοινώθηκαν τα τελικά αποτελέσματα από την φάση ΙΙΙ των κλινικών δοκιμών του εμβολίου των Pfizer – BioNTech, που δείχνουν αποτελεσματικότητα 95% και ανακοινώθηκε από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ότι προγραμματίστηκε για τις 10/12/20 η συνεδρίαση της ανεξάρτητης επιτροπής εμπειρογνωμόνων, που θα αποφασίσει αν θα προτείνει ή όχι για επείγουσα έγκριση. Παγκοσμίως υπάρχουν άλλα 53 εμβόλια κατά του ιού SARS-CoV-2 που δοκιμάζονται αυτή τη στιγμή σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους και 13 από αυτά βρίσκονται στη φάση ΙΙΙ των κλινικών δοκιμών. Αυτή η πλειονότητα των εμβολίων είναι αρκετά σημαντική, γιατί η παραγωγή τους θα βοηθήσει να υπάρξει επαρκής κάλυψη του παγκόσμιου πληθυσμού σε εμβολιασμό εντός του 2021. Η ευρωπαϊκή επιτροπή, όπως ανακοινώθηκε, έχει ήδη υπογράψει συμφωνίες για την εισαγωγή εμβολίων τόσο με τις εταιρείες Pfizer – BioNTech όσο και με τις εταιρείες ΑstaZeneca, Johnson & Johnson και Sanofi – GSK μόλις ολοκληρώσουν τις φάσεις κλινικών δοκιμών και τις διαδικασίες έγκρισης, ενώ έχουν ξεκινήσει οι συνομιλίες και με άλλες εταιρείες. Υπάρχει, λοιπόν, μεγάλη αισιοδοξία ότι πολύ σύντομα θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός.
Εγκλεισμός, μάσκα, υγιεινή των χεριών, αποστάσεις. Πιστεύετε ότι είναι επαρκή μέτρα στην αντιμετώπιση της πανδημίας μέχρι να εμβολιαστεί ο πληθυσμός; Τι άλλο πρέπει να προσέχει ο πολίτης;
Με βάση τις μέχρι τώρα γνώσεις μας για τον τρόπο μετάδοσης του συγκεκριμένου ιού τα μέτρα αυτά, αν τηρηθούν ευλαβικά, είναι επαρκή ως μέτρα ατομικής προστασίας. Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχει αντικειμενικά μεγάλη δυσκολία να τηρηθούν στο 100%, αλλά εκτός αυτού δεν τηρούνται και από όλους είτε από άγνοια, είτε από αμέλεια. Αυτό που θα μπορούσε να προστεθεί είναι η προστασία των ματιών με γυαλιά ή ασπίδες προστασίας, που έχει αποδειχθεί με μελέτες ότι συμβάλλει και αυτή σημαντικά στη μείωση της μεταδοτικότητας, η αποφυγή χώρων που συνωστίζονται πολλά άτομα, η αποφυγή επαφής των χεριών με βλεννογόνους, όπως των ματιών, της μύτης και του στόματος και ο συχνός καθαρισμός – απολύμανση επιφανειών που ερχόμαστε σε συχνή επαφή, ειδικά εκείνων που αγγίζουν συχνά και άλλα άτομα. Θα πρέπει, επίσης να τονιστεί ότι σε κλειστούς χώρους και χώρους όπου υπάρχουν υψηλές πιθανότητες ύπαρξης αυξημένων συγκεντρώσεων αερολύματος από ενδεχόμενο ασθενή – φορέα του ιού, οι απλές υφασμάτινες μάσκες δεν μπορούν να παρέχουν επαρκή προστασία. Σε τέτοιους χώρους προτείνεται η χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας κλάσης FFP2/FFP3 ή αν αυτό δεν είναι εφικτό τουλάχιστον ιατρικής μάσκας χειρουργικού τύπου.
Ο Φ.Σ.Θ. έχει δημιουργήσει ελληνικό φαρμακευτικό μουσείο. Πείτε μας για το μουσείο αυτό.
Πρόκειται για το πρώτο και μοναδικό Φαρμακευτικό Μουσείο στην Ελλάδα, το οποίο μετά από πρωτοβουλία του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και επίπονες προσπάθειες πολλών ετών ξεκίνησε να λειτουργεί στις 6 Οκτωβρίου 2007. Το μουσείο στεγάζεται στο κτίριο όπου βρίσκονται τα σημερινά γραφεία του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως 173-175, στην περιοχή του Φοίνικα. Μέσα από μεγάλο πλήθος σπάνιων εκθεμάτων, όπως µηχανήµατα, όργανα, έπιπλα, σκεύη, βιβλία, συγγράµµατα, συνταγές, φαρµακευτικά έντυπα, φιαλίδια με φαρμακευτικές δραστικές ουσίες, φυτολόγια, δρόγες, φαρµακοτεχνικές µορφές κ.ά, που προήλθαν από δωρεές και χρονολογούνται από τον 16ο αιώνα έως σήμερα, ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να “ταξιδεψει” σε άλλες εποχές της φαρμακευτικής ιστορίας και να δει την εξέλιξη της φαρμακευτικής επιστήμης μέσα στο χρόνο. Και αυτός είναι και ο σκοπός του μουσείου, να στεγάσει και να διασώσει δηλαδή την ιστορία της φαρμακευτικής επιστήμης στην Ελλάδα, να προβάλει την εξέλιξή της μέσα στο χρόνο και να αναδείξει το σημαντικό ρόλο που έχει επιτελέσει και συνεχίζει να επιτελεί ο έλληνας φαρμακοποιός στην κοινωνία. Η απουσία ενός τέτοιου μουσείου στο παρελθόν, αποτελούσε πραγματικά έλλειμμα για τη χώρα μας, που χαρακτηρίζεται από μακραίωνη ιστορία πάνω σε αυτόν τον τομέα.
Το Ελληνικό Φαρμακευτικό Μουσείο είναι ανοιχτό από Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 8 το πρωί έως τις τρεις μετά το μεσημέρι, η είσοδος είναι δωρεάν και υπάρχει δυνατότητα ατομικής ή ομαδικής ξενάγησης και άλλες ημέρες κατόπιν συνεννόησης με τη γραμματεία του Φ.Σ.Θ.
Βιογραφικό:
O Μιχάλης Ζαννέτος γεννήθηκε το 1979 στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσε ως πρωτότοκος γιος μιας τετραμελούς οικογένειας. Αποφοίτησε από το ιστορικό 2ο Γενικό Γυμνάσιο – Λύκειο Θεσ/νικης και στη συνέχεια από τη Φαρμακευτική σχολή του Α.Π.Θ. Από την αρχή της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας ανέπτυξε έντονη συνδικαλιστική δράση και ενασχόληση με τα κοινά, που συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Κατά καιρούς έχει διατελέσει Ταμίας και Αντιπρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσ/νικης, τακτικός αντιπρόσωπος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο και τακτικός αντιπρόσωπος του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Θεσσαλονίκης στην Ομοσπονδία Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος. Διατηρεί φαρμακείο στην οδό Αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκης, είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά.