ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ “Πρέπει να καταλάβουμε όλοι μας, ότι η διάσωση τόσο της υγείας, όσο και της οικονομίας περνάει μέσα από την πιστή τήρηση των μέτρων που έχουν θεσπιστεί”

Πρόεδρος Οικονομικού Επιμελητηρίου Κεντρικής Μακεδονίας

Το οικονομικό επιμελητήριο πρωτοστατεί με προτάσεις, λύσεις, μέτρα, στέκεται δίπλα στους νέους!

Την ώρα που η κρίση τη πανδημίας τεστάρει τα υγειονομικά και οικονομικά όρια της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας, ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Κεντρικής Μακεδονίας Βασίλης Γεωργιάδης, μιλάει στη SPEAKNEWS για τα δύο lockdown, την επίδρασή τους στην εθνική και τοπική οικονομία, το άνοιγμα του τουρισμού και το «γονάτισμα» της εστίασης και του λιανεμπορίου, αλλά και για τον σχεδιασμό για την μετά covid εποχή, με την στήριξη που παρέχει το Ταμείο Ανάκαμψης και τα πλάνα για ενίσχυση των νέων.

Κύριε Γεωργιάδη είστε ένας νέος άνθρωπος που βρεθήκατε στο τιμόνι του Οικονομικού Επιμελητηρίου Κεντρικής Μακεδονίας σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο. Μιλήστε μας για το πως βιώσατε το 1ο Lock down και αν οι εμπειρίες που αποκομίσατε σας βοηθούν στην αντιμετώπιση των παρενεργειών που δημιουργεί ήδη το 2ο lockdown.

Αρχικά θα ήθελα να σας μεταφέρω πώς βίωσα το lockdown σε προσωπικό επίπεδο, σαν Βασίλης. Από την πρώτη στιγμή συνειδητοποίησα ότι ο μόνος τρόπος να βγούμε από την κρίση πανδημίας είναι η πιστή τήρηση των μέτρων των ειδικών. Οι εικόνες που βλέπαμε στα ΜΜΕ από χώρες όπως η Ιταλία και Ισπανία ήταν κάτι που έπρεπε να αποφύγουμε με κάθε κόστος. Ήταν μια πρωτόγνωρη κατάσταση για όλους μας και την πέρασα, όπως και οι περισσότεροι Έλληνες, κλεισμένος στο σπίτι περιμένοντας να κοπάσει η «καταιγίδα». Την περίοδο εκείνη προσπάθησα να αφουγκραστώ τον επιχειρηματικό κόσμο της Θεσσαλονίκης, της Κεντρικής Μακεδονίας, να συγκεντρώσω απόψεις, προτάσεις, προβληματισμούς. Το γεγονός ότι η συγκυρία ήταν και είναι δύσκολη, με πείσμωσε ακόμα περισσότερο, μου έδωσε επιπλέον κίνητρο να αναλάβω πρωτοβουλίες και να γίνω χρήσιμος. Προφανώς οι εμπειρίες που αποκόμισα από εκείνη την περίοδο σχετικά με την αντιμετώπιση των παρενεργειών του lockdown είναι διδακτικές και χρήσιμες στο σήμερα. Πλέον είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ποια χρηματοδοτικά εργαλεία, ποια μέτρα λειτούργησαν περισσότερο αποδοτικά και ποια λιγότερο. Την περασμένη άνοιξη βαδίζαμε όλοι σε αχαρτογράφητα νερά. Λειτουργούσαμε σε ένα βαθμό σαν μαθητευόμενοι μάγοι. Αυτό δεν ισχύει πλέον, καθώς υπάρχει κάποιας μορφής πεπατημένη. Σημαντικές εμπειρίες όμως αποκομίσαμε και εξετάζοντας τον τρόπο με τον οποίο επέλεξαν να αντιμετωπίσουν την πανδημία χώρες του εξωτερικού. Κατά τη διάρκεια του 1ου lockdown, όπως σίγουρα θυμάστε, υπήρχαν φωνές στην Ελλάδα που πίεζαν για την εφαρμογή του σουηδικού μοντέλου, με στόχο την επίτευξη ανοσίας αγέλης. Πλέον, γνωρίζουμε ότι το μοντέλο αυτό έχει αποτύχει. Η διεθνής εμπειρία λοιπόν, σε συνδυασμό με τις εμπειρίες του 1ου ελληνικού lockdown μας έχουν καταστήσει περισσότερο καταρτισμένους και έτοιμους να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της πανδημίας.



Τι είναι αυτό που κατά τη γνώμη σας οδήγησε στο 2ο lockdown; το
άνοιγμα της τουριστικής σεζόν; Οι νέοι και τα πάρτι τους ή υπέρμετρη
αισιοδοξία ότι είμαστε άτρωτοι στον ιό;

Θεωρώ ότι δύσκολα μπορεί κάποιος να απομονώσει συγκεκριμένες συμπεριφορές ή πολιτικές, οι οποίες οδήγησαν στο 2ο lockdown. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να πούμε ότι έφταιγαν πχ μόνο τα πάρτι των νέων ή αποκλειστικά η υπερβολική αισιοδοξία των πολιτών για την έκρηξη των κρουσμάτων. Η χαλαρότητα, η μη τήρηση των μέτρων λόγω κόπωσης, η υπερβολική αισιοδοξία, τα πάρτι των νέων κ.α. λειτούργησαν συνδυαστικά και δημιούργησαν τις προϋποθέσεις εξάπλωσης του ιού, που οδήγησαν τελικά στο δεύτερο lockdown. Δεν είναι τυχαίο ότι ολόκληρη η Ευρώπη δοκιμάζεται από το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Παρόλα αυτά, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε όσο το δυνατόν με μεγαλύτερη ακρίβεια ποιοι ήταν οι παράγοντες που οδήγησαν στην πρόσφατη έξαρση της πανδημίας, καθώς και τυχόν αστοχίες, προκειμένου να γίνουν διορθωτικές κινήσεις κατά το άνοιγμα της οικονομίας μετά το 2ο lockdown.

Χαίρομαι που κάνατε αναφορά στο άνοιγμα της τουριστικής περιόδου και τη σύνδεσή της με το δεύτερο lockdown και μου δίνετε την ευκαιρία να τοποθετηθώ. Θεωρώ ότι μια τέτοια σύνδεση είναι τελείως άστοχη και συνήθως γίνεται εκ του πονηρού. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι η έκρηξη κρουσμάτων που παρατηρήθηκε στα τέλη του Οκτώβρη, μπορεί να οφείλεται στον τουρισμό που έληξε τον Αύγουστο. Δεν μπορώ να δεχθώ ότι ευθύνεται ο τουρισμός για τον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων της Κοζάνης, της Καστοριάς, την ώρα που η τουριστική Κρήτη παρουσίαζε πολύ χαμηλότερο αριθμό συγκριτικά. Το άνοιγμα του τουρισμού ήταν απαραίτητο, έδωσε ανάσα σε πολλές επιχειρήσεις και εργαζομένους και δε στοίχισε υγειονομικά στη χώρα.


Επιπτώσεις στην Οικονομία


Η οικονομία της χώρας φαίνεται ότι θα πληγεί σημαντικά με απρόβλεπτες
ίσως συνέπειες. Το οικονομικό επιμελητήριο, ως θεσμοθετημένος σύμβουλος
της πολιτείας για οικονομικά θέματα, τι προτάσεις έκανε;

Η παγκόσμια οικονομία θα πληγεί από τις επιπτώσεις της πανδημίας και όχι μόνο η ελληνική, μιας και δυστυχώς ο ιός πλήττει ολόκληρο τον πλανήτη. Μάλιστα σε αρκετές χώρες η πανδημία έχει εργαλειοποιηθεί σε τέτοιο βαθμό, που δημιουργεί πλέον και πολιτικές εξελίξεις, βυθίζοντας ακόμα περισσότερο στην αβεβαιότητα τις οικονομίες τους. Ευτυχώς η Ελλάδα δεν ανήκει στις χώρες αυτές, παρά τη συστηματική προσπάθεια κάποιων. Το οικονομικό επιμελητήριο από την πρώτη στιγμή, αλλά και κατά τη διάρκεια της πανδημίας σε καθημερινό επίπεδο παρουσίασε προτάσεις σχετικά με όλες τις πτυχές της ελληνικής οικονομίας, με την πλειοψηφία αυτών να γίνονται δεκτές από την κυβέρνηση. Οι προτάσεις αυτές αφορούσαν ζητήματα όπως αύξηση δημοσίων δαπανών για τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων που έχουν πληγεί, αναστολή πληρωμών ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων για εύλογο χρονικό διάστημα, μείωση φορολογικών συντελεστών, μείωση ενεργειακού και εργασιακού κόστους μεταξύ κ.α. Εκτός από τις προτάσεις αυτές, συντονίσαμε και μια πανελλαδική μελέτη στη διάρκεια του 1ου lockdown, στην οποία παρουσιάσαμε τις επιπτώσεις της πανδημίας σε όλους τους κλάδους της ελληνικής οικονομίας.



Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη που στηρίζεται στην εστίαση. Οι άνθρωποι
του χώρου μιλάνε για οικονομική συρρίκνωση, απολύσεις, κλείσιμο
καταστημάτων και μεγάλο κύμα ανεργίας. Πιστεύετε ότι μπορεί να
αναχαιτιστεί αυτό το τσουνάμι και με ποιους τρόπους;

Δυστυχώς η τοπική οικονομία της Θεσσαλονίκης στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό, στην εστίαση και στο λιανεμπόριο. Πρόκειται για τρεις κλάδους που βρίσκονται στην κορυφή των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας. Ένας τρόπος να αναχαιτιστεί η κρίση στους κλάδους αυτούς είναι να υπάρξει άμεση πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία, προκειμένου να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να παραμείνουν ανοιχτές, να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας και να λειτουργήσουν φυσιολογικά όταν η κρίση της πανδημίας είναι πλέον πίσω μας. Ανεξάρτητα όμως από τα μέτρα που θα ληφθούν, οφείλει η ίδια η τοπική κοινωνία να διαφυλάξει και να διατηρήσει την επιστροφή στην κανονικότητα μετά τη λήξη του 2ου lockdown. Τυχόν μη τήρηση των μέτρων, χαλαρότητα αλλά και πλημμελής επιτήρηση των μέτρων από μεριάς της πολιτείας θα πυροδοτήσει ένα τρίτο κύμα με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Αυτό που με φοβίζει προσωπικά είναι η κόπωση των πολιτών, η φυσιολογική και συσσωρευμένη κούραση μετά από τόσους μήνες «εγκλεισμού» και μειωμένης κοινωνικότητας, πράγμα που έχει παρατηρηθεί και επισημανθεί και σε άλλες χώρες της ΕΕ. Πρέπει να καταλάβουμε όλοι μας, ότι η διάσωση τόσο της υγείας, όσο και της οικονομίας περνάει μέσα από την πιστή τήρηση των μέτρων που έχουν θεσπιστεί.


Θεσσαλονίκη και
Covid

Φαίνεται ότι στη Θεσσαλονίκη τα κρούσματα covid 19 έχουν αυξητική
τάση. Πιστεύετε ότι το υπάρχον σύστημα υγείας και η υγειονομική
υποδομή της πόλης θα αντέξουν σε μια συνεχώς αυξανόμενη πίεση που
πιθανόν να δεχτεί τους επόμενους μήνες;

Από το τελευταίο δεκαήμερο του Οκτωβρίου έως και σήμερα, η Θεσσαλονίκη δυστυχώς κάθε μέρα βρίσκεται στην κορυφή των ημερήσιων κρουσμάτων, ξεπερνώντας την Αττική αν και της υπολείπεται σημαντικά πληθυσμιακά. Μέχρι στιγμής το σύστημα υγείας της πόλης έχει αντέξει αν και δέχεται σημαντική πίεση και βρίσκεται κοντά στα όρια του. Πρόκειται για μια μικρή νίκη, η οποία ανήκει κυρίως στο υγειονομικό προσωπικό της πόλης, που προσφέρει τις υπηρεσίες του υπό πολύ αντίξοες συνθήκες, αλλά και στην Πολιτεία, η οποία εκμεταλλεύθηκε την περίοδο από την άνοιξη έως και σήμερα για να βελτιώσει την υγειονομική υποδομή της χώρας, να αυξήσει τον αριθμό ΜΕΘ. Παρόλα αυτά, η υγειονομική υποδομή της πόλης έχει πεπερασμένα όρια. Είναι δεδομένο λοιπόν ότι μια συνεχής αύξηση κρουσμάτων θα οδηγήσει μαθηματικά σε αστοχία του συστήματος υγείας, καθώς αυτό θα υπερβεί τα όρια λειτουργίας του. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που οδηγηθήκαμε σε lockdown, η προστασία του ΕΣΥ και η διασφάλιση της ικανότητάς του να περιθάλπει τους βαριά νοσούντες από covid. Είναι επιτακτική ανάγκη να μειωθεί η διασπορά του ιού, να αντέξει το σύστημα υγείας, να μη φτάσουμε σε σημείο να πρέπει οι γιατροί να επιλέξουν ποιος θα μπει σε ΜΕΘ και ποιος όχι. Ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει. Αν λάβουμε υπόψιν και το γεγονός ότι 40% περίπου των ασθενών που μπαίνουν σε κλίνη ΜΕΘ με covid δεν τα καταφέρνουν, καταλαβαίνουμε πόσο σημαντική είναι η πρόληψη, η τήρηση των μέτρων και η μείωση της διασποράς του ιού.



Ταμείο Ανάκαμψης και ενίσχυση των νέων

Με ποιους τρόπούς μπορεί κατά τη γνώμη σας να αξιοποιηθεί καλύτερα το
ταμείο ανάκαμψης;

Το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης γενικότερα, καθώς θα λειτουργήσει μόνο θετικά για την ελληνική οικονομία αλλά και για την οικονομία κρατών – μελών που έχουν πληγεί από την πανδημία. Φανταστείτε να αντιμετωπίζαμε τη σημερινή κρίση απομονωμένοι, έξω από την ευρωπαϊκή οικογένεια, κάτι που επιδίωξαν συστηματικά συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις στο πρόσφατο παρελθόν. Το ταμείο ανάκαμψης αποτελεί μια τεράστια ευκαιρία για τη χώρα μας, καθώς οι πόροι αυτοί μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία ενός νέου παραγωγικού μοντέλου. Το παραγωγικό μοντέλο αυτό θα πρέπει να εξασφαλίζει στους πολίτες ανάπτυξη, ευημερία, αλλά και θωράκιση της οικονομίας μέσα από την επένδυση σε τομείς που εκ φύσεως βάλλονται λιγότερο από εξωγενείς παράγοντες. Πράσινη επιχειρηματικότητα, κυκλική οικονομία, ψηφιακός μετασχηματισμός, έργα υποδομών είναι τομείς που θα χρηματοδοτηθούν από το ταμείο ανάκαμψης και θα αναβαθμίσουν συνολικά την οικονομία της χώρας, θα τονώσουν την απασχόληση και θα βελτιώσουν το επιχειρηματικό κλίμα.



Ως νέος άνθρωπος και ως νέος πολιτικός, που δεν έχετε ταυτιστεί με το
πολιτικό κατεστημένο τι θα προτείνατε στους νέους που βρίσκονται
αντιμέτωποι με την ανεργία, τον φόβο και την ανασφάλεια; Ποιο μήνυμα
τους στέλνετε μέσα από τη Speaknews;

Η κρίση της πανδημίας δεν είναι η πρώτη κρίση που αντιμετωπίζει η γενιά μου. Η οικονομική κρίση που χτύπησε τη χώρα από το 2010 και μετά δημιούργησε συνθήκες πίεσης και οικονομικής ασφυξίας για τους πολίτες. Οι νέοι ήταν αυτοί που χτυπήθηκαν περισσότερο την περίοδο αυτή, με τα ποσοστά νεανικής ανεργίας να είναι ιδιαίτερα υψηλά. Παρόλα αυτά αντέξαμε, μείναμε στην Ελλάδα και θεωρώ ότι βγήκαμε πιο δυνατοί από τις δοκιμασίες της τελευταίας δεκαετίας. Η κρίση της πανδημίας δεδομένα δημιουργεί συνθήκες πίεσης στην ελληνική οικονομία, πληγές οι οποίες φυσικά και δεν πρόκειται να επουλωθούν από τη μια μέρα στην άλλη. Είναι σημαντικό όμως να μείνουμε σε αυτή την προσπάθεια ενωμένοι, μακριά από συγκρουσιακές, διχαστικές λογικές που επικράτησαν στη χώρα μας την εποχή των μνημονίων και μας κράτησαν τόσο πίσω. Οι νέοι πρέπει να γυρίσουν την πλάτη σε όσους προσπαθούν να εργαλειοποιήσουν την κρίση πανδημίας, να τη μετατρέψουν από υγειονομική κρίση σε πολιτική για να αποκομίσουν ίδια οφέλη. Όπως ανέφερα και προηγουμένως, η πιστή τήρηση των μέτρων προστασίας θα μας επιτρέψει να αντιμετωπίσουμε την πανδημία όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και να επιστρέψουμε στην πολυπόθητη κανονικότητα. Στο κομμάτι που με αφορά, το οικονομικό επιμελητήριο την επόμενη περίοδο θα σταθεί έμπρακτα δίπλα στους νέους, θα συνεχίσει να πρωτοστατεί με προτάσεις, λύσεις, μέτρα έχοντας σαν στόχο τη δημιουργία συνθηκών οικονομικής ανάπτυξης και ευημερίας στη μετά τον κορονοϊό εποχή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ