Χρυσάνθη Κωστάρα, “Find your Bliss”

Συνέντευξη στη Φωτεινή Μπόγδου

«Όραμά μου είναι κάθε άνθρωπος να είναι καλά στην εργασιακή του καθημερινότητα και αυτό συμβαίνει μόνο όταν κάνουμε αυτό που αγαπάμε και μας ταιριάζει»

Η Χρυσάνθη Κωστάρα είναι σύμβουλος επαγγελματικού προσανατολισμού, ενδυνάμωσης και ανθρώπινου δυναμικού. Διατηρεί δική της συμβουλευτική εταιρία με τον ιδιαίτερα πρωτότυπο και δυναμωτικό τίτλο «Find your bliss». Με όραμα την ευημερία των ανθρώπων στην εργασιακή τους καθημερινότητα και έμπνευση την μοναδικότητα και την ομορφιά του κάθε ατόμου, η Χρυσάνθη έχει ως στόχο, να βοηθήσει τους ανθρώπους να ευημερούν σε έναν οργανισμό, και το κυριότερο… να βρουν το bliss τους.

Κυρία Κωστάρα, πείτε μας λίγα λόγια για την έννοια του bliss και την φιλοσοφία της εταιρίας σας.

Bliss στα ελληνικά μεταφράζεται ως ευδαιμονία, η οποία δεν είναι η διαρκής χαρά αλλά η διαρκής επαφή με την αλήθεια μας. Όραμά μου είναι κάθε άνθρωπος να είναι καλά στην εργασιακή του καθημερινότητα και αυτό συμβαίνει μόνο όταν κάνουμε αυτό που αγαπάμε και μας ταιριάζει, βρίσκουμε νόημα σε αυτό και το κάνουμε κάτω από τις συνθήκες που μας αξίζουν. Αυτό ονομάζω bliss. Οπότε η φιλοσοφία της δραστηριότητάς μου είναι να βοηθάω κάθε άνθρωπο από μικρή ηλικία αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του να βρει, να πιστέψει και να αξιοποιήσει το bliss του.

Η εύρεση του ιδανικού επαγγέλματος που ταιριάζει απόλυτα στον κάθε άνθρωπο φαντάζει κάτι ουτοπικό. Ποια είναι η προσέγγιση που ακολουθείτε, έτσι, ώστε να πάρει ρεαλιστική διάσταση;

Πολύ ωραία ερώτηση! Αρχικά να πω ότι δεν υπάρχει ένα ιδανικό επάγγελμα για τον καθένα μας, αλλά πολλά και μπορούμε είτε να συνδυάζουμε ειδικότητες είτε να μεταπηδάμε σε άλλα αντικείμενα στην πορεία της ζωής μας. Ο τρόπος που έχω επιλέξει να δουλεύω είναι με το αξιόπιστο και απόλυτα επιστημονικό Άριστον Τεστ, το οποίο σε συνδυασμό με την πολυετή εμπειρία μου στην επιλογή προσωπικού αλλά και με την κλίση μου προς την αναγνώριση του bliss ενός ανθρώπου, μου δίνουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Θα έλεγα ότι είμαι εντελώς πρακτική στην προσέγγιση μου καθώς προέρχομαι από τον κόσμο των επιχειρήσεων και ό,τι υποστηρίζω έχει βιωματικό και όχι θεωρητικό χαρακτήρα.

Να τονίσω ότι η ιδανική εργασιακή συνθήκη είναι οι τρεις διαστάσεις του bliss (ταιριαστό αντικείμενο – νόημα – συνθήκες εργασίας) όπως βιωματικά το έχω παρατηρήσει και μπορώ να δουλέψω με έναν άνθρωπο, σε όποιο νιώθει ότι χρειάζεται καθοδήγηση.

Πόσο σημαντική θεωρείτε τη συμβουλευτική του επαγγελματικού προσανατολισμού σε παιδιά και ενήλικες και σε ποια ηλικία πιστεύετε πως είναι πιο αξιοποιήσιμη; Θα έπρεπε κατά τη γνώμη σας να ενταχθεί στην εκπαίδευση;

Θεωρώ ότι είναι ύψιστης σημασίας, καθώς η επιλογή επαγγέλματος είναι ένας από τους δύο παράγοντες που επηρεάζουν την ευτυχία μας (ο άλλος είναι η επιλογή συντρόφου). Η σωστή ηλικία είναι σχετική και εδώ να πω, πως η προσέγγισή μου είναι απόλυτα εξατομικευμένη και κάθε φορά εργάζομαι βάση των εξατομικευμένων αναγκών ενός ανθρώπου. Οπότε εάν λόγου χάρη ένα παιδί έχει χάσει το κίνητρό του για μάθηση, τότε καλό είναι να γίνει από 12 χρονών που είναι και το νωρίτερο που μπορεί να γίνει. Από εκεί και πέρα, επειδή το μέσα μας δε σταματάει ποτέ να ζητάει να βρει το bliss του, μπορεί να γίνει οποιαδήποτε στιγμή. Η μεγαλύτερή μου πελάτισσα είναι 63 χρονών οπότε νομίζω αυτό τα λέει όλα!

Αναφορικά τώρα με το αν θα έπρεπε να μπει στην εκπαίδευση θα έλεγα ναι και μάλιστα χθες. Αλλά με μια απόλυτα ουσιαστική και ενδυναμωτική προσέγγιση!

Ποιας ηλικιακής ομάδας τα άτομα σας επισκέπτονται περισσότερο και ποια είναι τα αποτελέσματα που έχετε δει;

Δουλεύω με ανθρώπους από οκτώ χρονών και άνω και όταν ξεκίνησα πίστευα θα έχω κυρίως παιδιά και εφήβους, όμως, είναι εξίσου σημαντικός και ο αριθμός των ενηλίκων που δουλεύουμε μαζί.

Τα αποτελέσματα που βλέπω είναι αστείρευτο ταλέντο, απεριόριστες δυνατότητες και ατελείωτη έμπνευση για το τι μπορούμε να κάνουμε εκεί έξω ως επάγγελμα και να είμαστε πετυχημένοι! Έχουμε όλοι τις τεχνικές προδιαγραφές για bliss και χαίρομαι κάθε φορά που βοηθώ έναν άνθρωπο να το βρει και να το ενεργοποιήσει.

Σήμερα, πολλές φορές η εργασία των νέων ανθρώπων δεν συνάδει με τα ενδιαφέροντα και τις δεξιότητες τους. Πόσο εύκολο είναι για κάποιον να διεκδικήσει το ιδανικό επάγγελμα;

Είναι τόσο εύκολο όσο το να μην το κάνει. Ίσως, είναι λίγο πιο εύκολο το να το κάνει γιατί από τη στιγμή που θα γνωρίσουμε σε βάθος το επαγγελματικό μας προφίλ, θα βρούμε σίγουρα κάτι εκεί έξω που είναι έστω λίγο πιο κοντά σε εμάς από αυτά που κάνουμε τώρα και δυσφορούμε, χάνουμε τη δημιουργικότητα και την ευημερία μας.

Επειδή όπως προανέφερα η προσέγγιση μου είναι κυρίως πρακτική, βρίσκω και προτείνω στους ανθρώπους εναλλακτικές, είτε θέλουν να σπουδάσουν κάτι από την αρχή είτε όχι, ώστε να νιώθουν καλύτερα στην εργασιακή τους καθημερινότητα. Αρκεί φυσικά να θέλουν και οι ίδιοι.

Σίγουρα θέλει να επενδύσουμε χρόνο, προσπάθεια και χρήματα προς αυτήν την κατεύθυνση, αλλά σας λέω με κάθε σιγουριά, πως το κόστος του να μην το κάνουμε είναι πολλαπλάσια μεγαλύτερο! Και δεν εννοώ μόνο το οικονομικό κόστος αλλά και το ψυχικό κόστος το οποίο συνεπάγεται μιας εργασιακής καθημερινότητας που δεν εμπεριέχει την ολότητά μας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ