Η Κύπρια πιανίστα και ακαδημαϊκός Έλενα Μουζάλα, μετά την αποδοχή της πρότασης από τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ κ. Αβέρωφ Νεοφύτου να κατέλθει αριστίνδην υποψήφια στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές της Κύπρου, μιλάει στη SPEAKNEWS και τον Ανδρέα Γερμανό για την επιστροφή της στην πατρίδα, την κάθοδό της στην πολιτική, την παιδεία και τον πολιτισμό ως πυλώνες ανάπτυξης ενός κράτους, και το όραμα της να καταστεί η Κύπρος κέντρο πολιτισμού της Μεσογείου.
Κυρία Μουζάλα, δεχθήκατε να είστε αριστίνδην υποψήφια βουλευτής Λευκωσίας στις επερχόμενες εκλογές, θέλετε να μας συστηθείτε, αν και γνωστή πιανίστα με διεθνή καριέρα; Και επιπλέον διάβασα στα φυλλάδιά σας ότι είστε ιδρυτικό μέλος της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών, καθώς και ομότιμη καθηγήτρια του Ιονίου Πανεπιστημίου της Ελλάδας.
Αρχικά σας ευχαριστώ για το ενδιαφέρον να συναντηθούμε και να μιλήσουμε για την υποψηφιότητά μου στις εκλογές, που ήταν αποτέλεσμα της τιμητικής πρόσκλησης του προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ), κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, στην οποία με χαρά ανταποκρίθηκα για να εισφέρω στον τόπο μου. Έζησα, είναι αλήθεια, πολλά χρόνια στη Γαλλία και στην Ελλάδα, αλλά πάντα με γύριζε η φυσική νοσταλγία και το πολιτισμικό άρωμα της Κύπρου. Τα τελευταία χρόνια μένω μόνιμα εδώ και νιώθω καλύτερα από ποτέ. Ήρθε μάλιστα η ώρα, αν μου το επιτρέψουν και μου δώσουν την ευκαιρία οι Κύπριοι συμπολίτες μου, να μετουσιώσω όλη αυτή τη συσσωρευμένη εμπειρία της γνώσης και σταδιοδρομίας μου στο εξωτερικό σε έργο και υλοποίηση στον πολύπαθο και παράλληλα ευλογημένο τόπο μας.
Να υποθέσω ότι μιλάτε για τους τομείς της παιδείας και του πολιτισμού;
Αυτοί είναι οι πυλώνες της ύπαρξης, της επιβίωσης, της προόδου και της ανάπτυξης ενός κράτους, ενός έθνους και σε αυτούς είμαι ταγμένη κι εγώ από τα νεανικά μου χρόνια μέχρι σήμερα για δημιουργία, για το κοινό όφελος, για τα παιδιά και τους νέους που είναι το μέλλον, για να καρπίσει ο σπόρος και να διατηρήσουμε, αλλά και να πάμε παραπέρα τον πολιτισμό μας. Χρειάζεται, να διαχειριστούμε σωστά τον πολιτισμικό μας πλούτο, τα κληροδοτήματα της αρχαίας και νεώτερης ιστορίας μας, αλλά και να προβάλουμε, να προωθήσουμε ορθολογιστικά την πολιτιστική μας κληρονομιά που αποτελεί μαζί με την φυσική ομορφιά του νησιού μας ένα μεγάλο κεφάλαιο για όλους τους Κυπρίους.
Θέλετε να αναφερθείτε στους προσωπικούς σας στόχους σχετικά με τον πολιτισμό και την παιδεία;
Θεωρώ σωστή από κάθε άποψη την πεποίθηση ότι τα έθνη βρίσκουν τη θέση τους στην ιστορία κυρίως με τις πολιτιστικές τους επιδόσεις. Γι’ αυτό, φυσικώ τω λόγω, είμαι υπέρμαχος της προβολής, αξιοποίησης και ενίσχυσης της σύγχρονης πολιτιστικής δημιουργίας των υπερταλαντούχων συμπατριωτών μας, ηθοποιών, μουσικών, εικαστικών και χορευτών. Αξιοποίηση που εκτείνεται σε όλο το εύρος της καλλιτεχνικής δημιουργίας, εκδηλώσεις υψηλής στάθμης και ακτινοβολίας, οργάνωση εκθέσεων και στο εξωτερικό με αντικείμενο την αρχαία και τη σύγχρονη κυπριακή τέχνη, ενίσχυση της λογοτεχνικής παραγωγής, της βιβλιοφιλίας και εν γένει του τομέα των γραμμάτων και τεχνών.
Είμαι πρόθυμη να συμπράξω και να συμβάλλω στην προώθηση και υλοποίηση των πολιτικών εξαγγελιών και στρατηγικών σχεδιασμών που αφορούν στους σημαντικότατους τομείς παιδείας και πολιτισμού.
Το επίπεδο της μέχρι σήμερα ανάπτυξης των δύο αυτών τομέων, παιδείας και πολιτισμού, σας ικανοποιεί;
Η ενασχόληση και συμβολή στον πολιτισμό και την παιδεία δεν επιδέχεται διαλείμματα, όλες οι κυβερνήσεις, σε όλες τις περιόδους και όσοι ασχολήθηκαν από υπουργούς έως διοικητικά στελέχη ή επιστήμονες έχουν αφήσει έργο. Θα ήμουν άδικη, αν εξέφραζα την άποψη ότι δεν άφησαν έργο, όμως, αυτό δεν τελειώνει ποτέ, οι επόμενοι που παίρνουν την σκυτάλη πρέπει να είναι παραγωγικοί και αποτελεσματικοί, να συνεχίσουν και να διευρύνουν το έργο του πολιτισμού και της παιδείας. Θα έλεγα, ότι και η ίδρυση υφυπουργείου Πολιτισμού που αποφάσισε η κυβέρνηση, είναι ένα σημαντικό βήμα και θα συμβάλλει πολύ θετικά στη διεκπεραίωση θεμάτων, που απασχολούν τους καλλιτέχνες και γενικά τους ανθρώπους του πολιτισμού.
Πιστεύετε ότι πολιτική και πολιτισμός διαπλέκονται ευνοϊκά, και ότι μία προσωπικότητα του πολιτισμού μπορεί να αποδώσει σε πολιτικό επίπεδο που είναι πολυσύνθετο και διαφορετικά απαιτητικό;
Το σίγουρο είναι ότι διαπλέκονται, είναι άρρηκτα συνδεδεμένα και αλληλεπιδρούν το ένα με το άλλο. Και τα δύο δέχονται πολλές και ιδιαίτερες προκλήσεις τον 21ο αιώνα που χαρακτηρίζεται από ανατροπές και ποικίλες αναταράξεις και εμείς αν πράγματι είμαστε άνθρωποι του πολιτισμού, πρέπει να ανταποκριθούμε με επάρκεια και να ενθαρρύνουμε στην πράξη τον πολιτικό πολιτισμό, μια πτυχή της αλληλεπίδρασής τους. Ακόμη είναι σαφές, ότι δεν παραγνωρίζουμε τη σημασία και σημαντικότητά τους ως πυλώνες της κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης και ευημερίας του τόπου και τη σφραγίδα που αφήνουν και η πολιτική και ο πολιτισμός σε εθνικό, περιφερειακό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Εάν σας ζητήσω να μου πείτε με μια φράση το πολιτιστικό ή στρατηγικό σας όραμα, ποιο θα ήταν αυτό κ. Μουζάλα;
Μπορεί να σας φανεί υπερβολικό ή πείτε ότι πηγάζει από υπερβάλλοντα ζήλο, αλλά αυτό συνοψίζεται στο «Η Κύπρος, κέντρο πολιτισμού της Μεσογείου».