«Η περίοδος που διανύουμε είναι εξαιρετικά κρίσιμη για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας μεγάλου μέρους του εμπορίου και για αυτό θα πρέπει άμεσα να κατευθυνθούν κονδύλια ενίσχυσης της επανεκκίνησης του λιανεμπορίου»

Μάκης Σαββίδης

Αντιπρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών
C.E.O. της εταιρίας Savvidis S.A.

Συνέντευξη Φωτεινή Μπόγδου

Ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Μάκης Σαββίδης μιλάει στη SPEAKNEWS και τη Φωτεινή Μπόγδου για την επανεκκίνηση της αγοράς, σχολιάζει τα μέτρα που εφαρμόστηκαν και τον αντίκτυπό τους στην οικονομία, και τονίζει την άμεση ανάγκη στήριξης από την κυβέρνηση προς τους επιχειρηματίες του λιανεμπορίου.

Κύριε Σαββίδη, τον τελευταίο χρόνο βιώνουμε μία πρωτόγνωρη κατάσταση παγκοσμίως. Με την χαλάρωση των μέτρων, που σηματοδοτεί το τέλος του τρίτου κύματος της Covid-19, και τη συμπλήρωση ενός έτους πανδημίας, πώς και πόσο πιστεύετε ότι έχει επηρεαστεί η οικονομία της χώρας μας;

Η πανδημία που ξεκίνησε στις αρχές του 2020 και συνεχίζεται ακόμη, έχει προκαλέσει σοβαρότατες αλλαγές σε όλα τα επίπεδα της ανθρώπινης δραστηριότητας παγκοσμίως. Μεγάλο αντίκτυπο είχε φυσικά και στο οικονομικό επίπεδο, καθώς σταμάτησε ή μειώθηκε βιαίως η οικονομική δραστηριότητα και έτσι προκλήθηκε μία απότομη τεχνητή οικονομική ύφεση μεγάλης κλίμακας χωρίς προηγούμενο τον τελευταίο αιώνα.

Η ευαίσθητη οικονομία της χώρας μας, ήταν από τις οικονομίες που επηρεάστηκαν σε εκτενέστατο βαθμό, καθώς η μεγαλύτερη «εξαγωγική» μας βιομηχανία, ο τουρισμός, δέχθηκε βαρύ πλήγμα και από ότι φαίνεται θα συνεχίσει να δέχεται και το επόμενο διάστημα έως την γενική αποκλιμάκωση τα επόμενα χρόνια.

Παράλληλα, η δεκαετής κρίση που φαινόταν ότι το 2019 είχε γυρίσει σελίδα, δεν άφησε τα περιθώρια στην χώρα μας να ανασυνταχθεί και έτσι η πανδημία δεν μας βρήκε όσο δυνατούς θα θέλαμε με αποτέλεσμα τα μέτρα στήριξης που διοχετεύτηκαν, να μην είναι στην έκταση της στήριξης που δέχθηκαν οι οικονομίες των Ευρωπαίων εταίρων μας.

Σε πολλές χώρες της Ευρώπης, παρόλο που ο αριθμός των κρουσμάτων ήταν αυξημένος σε σχέση με τα ελληνικά δεδομένα, υιοθετήθηκε ένα διαφορετικό σχέδιο δράσης αναφορικά με τη λειτουργία του εμπορίου και της εστίασης. Γιατί πιστεύετε ότι συνέβη αυτό;

Η επιλογή της Ελληνικής Κυβέρνησης από την πρώτη στιγμή της εμφάνισης της πανδημίας, ήταν να μην τεθεί οποιοδήποτε ρίσκο όσον αφορά στις ανθρώπινες ζωές, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα τους υπόλοιπους τομείς που επηρεάστηκαν, θεωρώντας ότι θα μπορούσε έως τέλους να στηρίξει οικονομικά τις όποιες απώλειες και προβλήματα προκύψουν.

Παρατηρήσαμε όμως, ότι στην πλειονότητα των κρατών που εφαρμόστηκαν μοντέλα άλλης ισορροπίας μεταξύ υγειονομικού και οικονομικού επιπέδου, κατέληξαν και σε μεγάλο αριθμό ανθρώπινων απωλειών αλλά και στην επιβολή μεγάλης διάρκειας καραντίνας, όπως στην χώρα μας.
Σήμερα, φτάνοντας στο δεύτερο καλοκαίρι της πανδημίας και έχοντας περισσότερη εμπειρία για το πως μπορούμε να συνυπάρξουμε με τον ιό, θεωρούμε ότι δικαιωθήκαμε, καθώς έχουμε πολλάκις ζητήσει τον χειμώνα που πέρασε τη συνέχιση της λειτουργίας λιανεμπορίου με συγκεκριμένους αυστηρές μεθόδους για να μην υπάρξει ουδεμία περίπτωση περαιτέρω εξάπλωσης.

Στο πλαίσιο της πανδημίας, και της εν μέρει επαναλειτουργίας των καταστημάτων γνωρίσαμε δύο καινούργιες μεθόδους, το clickaway, και το clickinside. Ποια είναι η γνώμη σας γιαυτό το μέτρο και ποια είναι η εκτίμησή σας για την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου μετά την άρση των μέτρων;

Το ελληνικό εμπόριο απέδειξε ότι μπορεί με σοβαρότητα και υπευθυνότητα να εφαρμόζει όποια μέτρα του υπεδείχθησαν και έτσι εγγυήθηκε με τον καλύτερο τρόπο την υγειονομική ασφάλεια των καταναλωτών, των εργαζομένων και των ίδιων των επιχειρηματιών.

Οι υβριδικές μορφές λειτουργίας της αγοράς, click away & inside, εφαρμόστηκαν για να περιορίσουν την κινητικότητα των πελατών προς τις επιχειρήσεις, η οποία κινητικότητα αποδείχθηκε ότι ήταν η αιτία της αύξησης της διασποράς και όχι η ίδια η λειτουργία των επιχειρήσεων.

Παράλληλα, οι υβριδικές αυτές μορφές δεν απέδωσαν ούτε τα βασικά σε εμπορικό επίπεδο, καθώς δυσκόλεψαν και περιόρισαν σε μεγάλο βαθμό την εμπορική δραστηριότητα.

Τέλος, η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου μετά την άρση των μέτρων είναι εκ των πραγμάτων ένα μεγάλο θετικό βήμα προς την κανονικότητα, την οποία προσδοκεί όσο τίποτα το εμπόριο και γενικά η οικονομία της χώρας μας. Όμως, αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει μία μεγάλη εκκρεμότητα και αυτή δεν είναι άλλη από την στήριξη της επανεκκίνησης του λιανεμπορίου, στην ίδια μορφή που δόθηκε για την εστίαση, καθώς οι οικονομικές ζημίες σε συγκεκριμένους υποκλάδους, όπως το τουριστικό εμπόριο και το εμπόριο ειδών μόδας, είναι δυσβάστακτες για χιλιάδες επιχειρήσεις, οι οποίες βρίσκονται σήμερα επί ξύλου κρεμάμενες, χωρίς δυνάμεις που θα τους βοηθήσουν να συνεχίσουν την οικονομική τους δραστηριότητα.

Πολλοί καταστηματάρχες μικρομεσαίων επιχειρήσεων έπειτα από 2 lockdown αναγκάστηκαν να κλειδώσουν κυριολεκτικά τις επιχειρήσεις τους βάζοντας οριστικά λουκέτο. Τι θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά έτσι ώστε να σωθεί η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας; Θα είχε αποφευχθεί το φαινόμενο με μία διαφορετική διαχείριση από την κυβέρνηση;

Ερχόμενοι από μία πολύ δύσκολη δεκαετή κρίση, οι δυνάμεις πάρα πολλών επιχειρήσεων ήταν λιγοστές και τα προβλήματα που συσσωρεύτηκαν όλη αυτή την περίοδο έφεραν ήδη πάρα πολλές επιχειρήσεις στα όρια επιβίωσης τους. Η κατάσταση αυτή πολλαπλασιάστηκε για αυτές τις επιχειρήσεις οι οποίες ήταν και οι πρώτες που δεν κατάφεραν να συνεχίσουν την δραστηριότητά τους. Επιπλέον, πολλές υγιείς επιχειρήσεις, λόγω της παρατεταμένης περιόδου lockdown βρέθηκαν μπροστά σε δυσβάστακτα προβλήματα, τα οποία δεν μπόρεσαν να ξεπεράσουν.

Θεωρώντας την προηγούμενη περίοδο ως μία αχαρτογράφητη περίοδο με αβέβαιη διάρκεια, θα ήταν πολύ θετική η στήριξη των οικογενειών ειδικά των μικρών επιχειρηματιών, καθώς έμειναν χωρίς εισόδημα για μεγάλο διάστημα και χωρίς καμία μέριμνα, αφού τα μόνα εισοδήματα που έχουν χιλιάδες οικογένειες επιχειρηματιών, προέρχονται αποκλειστικά από την εμπορική τους δραστηριότητα.

Ταυτόχρονα, η περίοδος που διανύουμε είναι εξαιρετικά κρίσιμη για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας μεγάλου μέρους του εμπορίου και για αυτό θα πρέπει άμεσα να κατευθυνθούν κονδύλια ενίσχυσης της επανεκκίνησης του λιανεμπορίου, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η παρουσία όλων την επόμενη περίοδο, γεγονός που θα εγγυηθεί την σταθεροποίηση της ανεργίας αλλά και την μεγαλύτερη δυνατή ανάπτυξη της οικονομίας μας.

Μολονότι ζούμε σε ένα κλίμα δυσοίωνο και αβέβαιο, οι δημιουργικές και επιχειρηματικές ιδέες των νέων ανθρώπων ολοένα και πληθαίνουν. Είναι μία καλή περίοδος να γεννηθεί μια νέα επιχείρηση; Ποιοι κίνδυνοι ελλοχεύουν;

Η ανθρώπινη δραστηριότητα και κατ’επέκταση η οικονομική δραστηριότητα δεν σταμάτησε ποτέ, όποια προβλήματα, όποιες καταστροφές και όποιες πανδημίες και εάν εμφανίστηκαν.

Ταυτόχρονα, οι μεγαλύτερες επιχειρηματικές επιτυχίες πραγματοποιήθηκαν μετά από μεγάλες κρίσεις, καθώς ήταν το έναυσμα για αλλαγές και νέες αφετηρίες πρωτοβουλιών. Σε αυτή την κατεύθυνση λοιπόν, θεωρώ ότι η περίοδος αυτή που διανύουμε και περισσότερο η ερχόμενη περίοδος της ανάπτυξης, αποτελεί μία πολύ καλή ευκαιρία για να γεννηθεί και να αναπτυχθεί με επιτυχία μία νέα επιχείρηση-μία νέα ιδέα. Άλλωστε, η σημερινή μεταβατική περίοδος, μεταξύ της τρίτης και τέταρτης τεχνολογικο-βιομηχανικής επανάστασης, βρίθει από ευκαιρίες για νέες εφαρμογές ιδεών και νέες προτάσεις για πιο αποδοτική κάλυψη των αναγκών των καταναλωτών, με ωφελούμενους για πρώτη φορά στην ιστορία τους νέους, καθώς αυτοί είναι οι πλήρως εξοικειωμένοι με τις νέες τεχνολογίες και αυτοί μπορούν με ευκολία να ηγηθούν της νέας εποχής που φτάνει γοργά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ