Ο κ. Ιωσήφ Κυπραίος, Εμπορικός Σύμβουλος στην Πρεσβεία της Κύπρου στην Αθήνα, μιλάει στο SPEAKNEWS για την εξέλιξη της Πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στην Κύπρο, την προώθησή της εκτός των ορίων του νησιού και την προτίμηση που δείχνουν στα κυπριακά πανεπιστήμια χιλιάδες φοιτητές από την Ελλάδα κάθε χρόνο.
Κύριε Κυπραίε, μιλήστε μας για το Κυπριακό Εμπορικό Κέντρο Αθηνών, και πως σχετίζεται με τη διαδικασία της εκπαίδευσης στην Κύπρο;
Το Κυπριακό Εμπορικό Κέντρο Αθηνών (Εμπορικό τμήμα της Κυπριακής Πρεσβείας στην Αθήνα) προωθεί τον τομέα των Υπηρεσιών της Κύπρου συμπεριλαμβάνοντας την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Τα τελευταία 15 χρόνια η Κύπρος έχει πραγματοποιήσει μεγάλα άλματα στην εξέλιξη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, δημιουργώντας Πανεπιστήμια, Δημόσια και Ιδιωτικά, 11 στο σύνολο (3 Δημόσια και 8 Ιδιωτικά) σε όλη την επικράτεια της Κύπρου. Πανεπιστήμια διεθνώς αναγνωρισμένα που παρέχουν ποικίλους προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς τίτλους σπουδών υψηλών προδιαγραφών, τοποθετώντας τα ανάμεσα στα καλύτερα του κόσμου.
Μιλήστε μας για την απόφαση κεντρικής προβολής των πανεπιστημίων της Κύπρου.
Στις αρχές του 2000, όταν η τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Κύπρο γεννιόταν, έχοντας ως φάρο τα Δημόσια πανεπιστήμια, το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου έδειξαν εξ αρχής τη δυναμική που είχαν τα προσφερόμενα προγράμματα σπουδών τους στους Ελλαδίτες φοιτητές.
Στην επόμενη πενταετία άρχισαν να δημιουργούνται τα ιδιωτικά πανεπιστήμια της Κύπρου, το Frederick University, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, τα οποία χρειάζονταν τη βοήθεια των θεσμών της Κύπρου για να προωθηθούν και να τα γνωρίσει το ευρύτερο κοινό στην Κύπρο και σε όλο τον κόσμο. Οι φορείς που ενεπλάκησαν πρωτίστως στην προαγωγή των κυπριακών ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ήταν το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και φυσικά το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας. Σκοπός της συνεργασίας των τριών φορέων με τα κυπριακά πανεπιστήμια ήταν η προσέλκυση μαθητών και φοιτητών από την Κύπρο και το εξωτερικό.
Μετά από συναντήσεις και συζητήσεις των εκπροσώπων των πανεπιστημίων με τα εμπλεκόμενα υπουργεία και επιμελητήρια αποφασίστηκε η άμεση προώθηση του τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της Κύπρου έχοντας μείζονα σημασία για τη στήριξη της οικονομία της. Κριτήριο για την επιλογή των χωρών στο εξωτερικό ήταν αρχικά η γεωγραφική εγγύτητα και οι πολύ καλές διακρατικές σχέσεις.
Σ’ αυτό το σημείο θα πρέπει να αναφερθούμε στο δίκτυο του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου, το οποίο διαθέτει γραφεία σε πολλές χώρες στον κόσμο όπως στην Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Γαλλία, Η.Π.Α., Αίγυπτο, Αυστρία, Ιράν, Λίβανο, Ισραήλ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κίνα και Ρωσία, μπόρεσε να προωθήσει πληροφορίες και μηνύματα που αφορούσαν τις εκπαιδευτικές υπηρεσίες της χώρας προς τα Εμπορικά Κέντρα ανά τον κόσμο.
Με ποιους τρόπους προωθείτε τα Κυπριακά Πανεπιστήμια;
Το Εμπορικό Κέντρο Αθηνών από την πρώτη στιγμή της απόφασης στήριξης και προαγωγής των κυπριακών πανεπιστημίων από την κυπριακή κυβέρνηση προέβη σε δημιουργία διαφημιστικού πλάνου για την προσέλκυση Ελλαδιτών μαθητών και φοιτητών στην Κύπρο. Με αυτόν τον τόπο έδωσε την ευκαιρία σε γονείς, κηδεμόνες μαθητές, δημοσιογράφους και λοιπούς ενδιαφερόμενους να ενημερωθούν για τα πανεπιστημιακά προγράμματα, τα προνόμια και τα πλεονεκτήματα που μπορούν να προσφέρουν οι σχολές των πανεπιστημίων της Κύπρου.
Περί του 2007, το Εμπορικό Κέντρο Αθηνών ξεκίνησε να λαμβάνει μέρος σε εκθέσεις εκπαίδευσης στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη σε συνεργασία με τους πρωτοπόρους, το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, τα οποία συμμετείχαν ως ανεξάρτητοι εκθέτες σε διοργανώσεις με θέμα την εκπαίδευση και τη σταδιοδρομία νέων στην Ελλάδα. Αργότερα, δημιουργήθηκε το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου, το University of Lancashire (UCLAN Cyprus) και το Philips University, τα οποία μαζί με το Ινστιτούτο Κύπρου και τη Σχολή Μοριακής Ιατρικής ενσωματώθηκαν στις δράσεις του Ε.Κ. Αθήνας με απώτερο στόχο τη γνωριμία τους με το Ελλαδικό κοινό και την εγγραφή μαθητών σε αυτά.
Από τότε μέχρι σήμερα, τα έντεκα κυπριακά ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, συμμετέχουν στις προωθητικές δράσεις που διοργανώνει το Εμπορικό Κέντρο Αθήνας όπως επισκέψεις σε Λύκεια, παρουσιάσεις/εκθέσεις σε χώρους ξενοδοχείων σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας όπως Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Χανιά, Κέρκυρα, Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Καβάλα, Σέρρες, Κέρκυρα, Καλαμάτα, Τρίπολη κ.α., συμμετοχή σε εκθέσεις πανεπιστημίων όπως «Ημέρες Καριέρας», «Εκπαίδευση & Σταδιοδρομία», «Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης – Academia» και σε διάφορες άλλες.
Ποια είναι η ανταπόκριση των Ελλαδιτών στην προοπτική σπουδών στην Κύπρο;
Κατά τη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων, η προώθηση των εκπαιδευτικών υπηρεσιών της Κύπρου στην Ελλάδα έγινε θεσμός και λόγος εξέλιξης του Ε.Κ. Αθήνας μιας και κατάφερε να προσελκύσει άνω των 17.000 φοιτητών ανά έτος στα δημόσια και ιδιωτικά πανεπιστήμια, καθιστώντας την Ελλάδα τον πρώτο προορισμό προσέλκυσης ξένων φοιτητών στην Κύπρο. Από την πρώτη στιγμή, το κυπριακό εκπαιδευτικό σύστημα έτυχε ιδιαίτερης εκτίμησης από ελλαδίτες φοιτητές, οι οποίοι επιλέγουν να εγγραφούν σε σχολές και προγράμματα σπουδών υψηλών προδιαγραφών με άρτια καταρτισμένους και έμπειρους καθηγητές, τελευταίας τεχνολογίας αίθουσες διδασκαλίας, διαμονή κοντά στα πανεπιστήμια, παροχές σίτισης, αθλητικές εγκαταστάσεις και βιβλιοθήκες.
Όλο και περισσότεροι ελλαδίτες φοιτητές επιλέγουν να φοιτήσουν στην Κύπρο, μία χώρα που μοιραζόμαστε την ίδια γλώσσα, τα ίδια ήθη και έθιμα, τον ίδιο πολιτισμό, γεγονότα που κάνουν σαφώς πιο εύκολη τη διαμονή τους στην Κύπρο. Οι σπουδαστές έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν μαθήματα στην ελληνική και αγγλική γλώσσα από έγκριτους καθηγητές σε περισσότερους από 100 κλάδους σπουδών όπως Νομική, Ιατρική, Πληροφορική, Management, Ναυτιλιακά, Marketing, Πολυτεχνικές Σχολές, Πολιτικές Επιστήμες, Αρχιτεκτονική, Λογιστική, Φαρμακευτική, και Οδοντιατρική.
Πως επηρέασε η πανδημία το έργο σας;
Όσον αφορά στη δύσκολη περίοδο της πανδημίας, το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας σε συνεργασία με το ΚΕΒΕ και το Υπουργείο Παιδείας της Κύπρου συνέχισαν και συνεχίζουν την προσπάθεια ενημέρωσης του ελλαδικού κοινού διοργανώνοντας διαδικτυακές παρουσιάσεις και εκθέσεις μέσω τηλεδιασκέψεων ώστε οι ενδιαφερόμενοι να ενημερώνονται απευθείας από εκπροσώπους των πανεπιστημίων για τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν στα προγράμματα σπουδών τους και να θέσουν ερωτήματα σχετικά με τα δίδακτρα, τη φοιτητική ζωή, τις ευκολίες που παρέχονται από την κυπριακή κυβέρνηση σε ελλαδίτες φοιτητές.
Ως Εμπορικός Σύμβουλος στο Εμπορικό Κέντρο Αθήνας νιώθω υπερήφανος που μαζί με το προσωπικό του γραφείου, τους συναδέλφους στην Κύπρο και την Ελλάδα έχουμε συμβάλει στην προώθηση των κυπριακών πανεπιστημίων ούτως ώστε το ελλαδικό κοινό να τα γνωρίσει και να τα επιλέγει συνειδητά. Εύχομαι η μετά την πανδημία εποχή να φέρει μεγαλύτερη ανάπτυξη στον κλάδο της εκπαίδευσης μιας και οι νέοι είναι η ελπίδα μας, είναι αυτοί που θα κάνουν τη διαφορά, θα χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία προς όφελος δικό τους και του περιβάλλοντος και θα προσπαθήσουν για έναν καλύτερο πιο «πράσινο» κόσμο.