Η φετινή 85η ΔΕΘ να αποτελέσει το εφαλτήριο αλλαγών.

Της Κατερίνας Νοτοπούλου*

Η φετινή ΔΕΘ είναι διαφορετική.

Διεξάγεται εν μέσω πανδημίας, μετά από ανυπολόγιστη περιβαλλοντική καταστροφή και τη μισή χώρα κατεστραμμένη από τις πυρκαγιές, την ανεργία ειδικά στους νέους να έχει εκτιναχθεί, ένα νέο κύμα ακρίβειας προ των πυλών και   με την ανασφάλεια να κυριαρχεί.

Η διοργάνωση της ΔΕΘ αποτελεί κάθε χρόνο ορόσημο για την πόλη και ευκαιρία αναστοχασμού των προοπτικών και των δυνατοτήτων της.

Η αλήθεια είναι όμως ότι η πραγματική ανάπτυξη που έχει επιτευχθεί είναι δυσανάλογη με τους τόνους μελάνι που έχουν χυθεί στη διαμόρφωση οραμάτων και σχεδίων που είτε έμειναν στο συρτάρι, είτε σύντομα ξεθώριασαν.

Και αν τα «συγκριτικά» πλεονεκτήματα της πόλης συνιστούν κοινό σημείο συμφωνίας όλων, τα «αόρατα» μειονεκτήματα είναι εκείνα που δεν έχουν επιτρέψει στην Θεσσαλονίκη να αναπτύξει την δυναμική που θα μπορούσε.

Το κρίσιμο ζήτημα όμως, είναι πως επιθυμούμε να δούμε την πόλη τα επόμενα χρόνια.

Εγκλωβισμένη στην παραδοσιακή συντηρητική αντίληψη της κατ’ επίφασης «συμπρωτεύουσας» ή ως ένα ουσιαστικό κέντρο παραγωγικής ανάπτυξης που θα αποτελέσει βασικό πυλώνα της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας;

Διότι η ελληνική οικονομία, μετά και την σαρωτική επέλαση της πανδημίας, θα πρέπει να αναζητήσει εκ των πραγμάτων νέες διεξόδους ανάπτυξης, τόσο σε επίπεδο παραγωγικού μοντέλου, όσο και σε επίπεδο «χωροταξικής» κατανομής.

Η φυσική θέση της πόλης, με τις γεωπολιτικές και γεωστρατηγικές της προεκτάσεις, από μόνη προσδιορίζει διαχρονικά το ρόλο της: οικονομικό κέντρο με ζώνη επιρροής σε ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Μια ολοκληρωμένη  πύλη εισόδου/εξόδου με υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας, ενοποιώντας το οικοσύστημα υποδομών και γνώσης.

Αυτή ακριβώς η δυναμική ήταν που ώθησε τον Αλέξη Τσίπρα στην προτεραιοποίηση μιας σειράς στρατηγικών παρεμβάσεων με τέτοιο προσανατολισμό, από την ανάδειξη σε διπλωματικό κόμβο, έως το σχεδιασμό και την ανάπτυξη ενός πλέγματος συνεργατικών υποδομών της εφοδιαστικής αλυσίδας γύρω από τον κεντρικό πυρήνα του λιμένα.

Παρεμβάσεις όπως οι πολυμερείς διπλωματικές σύνοδοι, ο σχεδιασμός της σιδηροδρομικής Εγνατίας ή το εμπορευματικό κέντρου Γκόνου, οι οποίες απουσιάζουν από την ατζέντα της σημερινής κυβέρνησης, είναι απαραίτητο να επανέλθουν σε τροχιά υλοποίησης.

Η ΔΕΘ φέτος πρέπει να αποτελέσει το εφαλτήριο συστηματικής ανασυγκρότησης και επανάκτησης του στρατηγικού στόχου της Θεσσαλονίκης, πέρα από τον «Σεπτέμβριο», πέρα από σύνορα, πέρα από στερεότυπα και προκαταλήψεις.

Να γίνει μήνυμα αναδόμησης και δημιουργίας.

Να αποτελέσει «τόπο» μιας νέας κοινωνικής συμφωνίας.

Έναν «τόπο» νέων αποφάσεων.

Να αποτελέσει έναν «τόπο» αλλαγών.

*Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ