ΤΑΣΟΣ ΤΖΗΚΑΣ, «Η φετινή διοργάνωση δίνει το έναυσμα της επανεκκίνησης, όχι μόνο της εκθεσιακής δραστηριότητας, αλλά και της ελληνικής οικονομίας»

Πρόεδρος ΔΕΘ HELEXPO

Ο πρόεδρος της ΔΕΘ-HELEXPO Τάσος Τζήκας μιλάει στο SPEAKNEWS για την επανεκκίνηση της εκθεσιακής δραστηριότητας αλλά και την επανεκκίνηση της οικονομίας, που σηματοδοτεί η φετινή διοργάνωση της 85ης ΔΕΘ. Εξηγεί με ποιους τρόπους θα είναι η έκθεση covidfree, και διατυπώνει την ευχή η ΔΕΘ να γιορτάσει τα 100 χρόνια της στο νέο εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο, η κατασκευή του οποίου έχει ήδη δρομολογηθεί.

Κύριε Τζήκα,

Η 85η ΔΕΘ είναι εδώ και είναι αφιερωμένη στην Ελλάδα, στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της. Τι σηματοδοτεί η φετινή διοργάνωση, ιδιαίτερα μετά την περσινή ακύρωση;

Η φετινή διοργάνωση σηματοδοτεί την επιστροφή στην κανονική ζωή. Είναι μια ευκαιρία να συναντηθούμε ξανά με τον κόσμο, με τις επιχειρήσεις, να ανασυνταχθούμε και να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα. Η περσινή ακύρωση ήταν μεγάλο πλήγμα, γι’ αυτό και η 85η ΔΕΘ έχει, πέραν της ουσιαστικής, και συμβολική σημασία για μας. Μετά από έναν χρόνο απουσίας, που σημαδεύτηκε από την πρωτοφανή υγειονομική κρίση, είμαστε πάλι στις επάλξεις. Η φετινή διοργάνωση δίνει το έναυσμα της επανεκκίνησης, όχι μόνο της εκθεσιακής δραστηριότητας, αλλά και της ελληνικής οικονομίας. Στέλνει μήνυμα αισιοδοξίας και ετοιμάζεται να υποδεχθεί εκθέτες και επισκέπτες σε ένα ασφαλές υγειονομικά περιβάλλον. Παράλληλα, διοργανώνεται φέτος για δεύτερη φορά το «Thessaloniki Helexpo Forum», με θέμα «Δημιουργώντας την Επόμενη Μέρα», το οποίο μετά το περσινό crash test καθιερώνεται ως θεσμός.

Όταν λέμε ότι η 85η ΔΕΘ θα είναι COVIDFREE, τι σημαίνει αυτό; Θα έχουν πρόσβαση μόνο οι πλήρως εμβολιασμένοι; Σας προβληματίζει το γεγονός ότι εκθέτες και κοινό θα κυκλοφορούν και θα μετακινούνται για μία εβδομάδα στο κέντρο της πόλης;

Στη φετινή ΔΕΘ δημιουργούμε ένα ασφαλές υγειονομικά περιβάλλον. Οι επισκέπτες θα μπορούν να εισέρχονται στην Έκθεση μόνο με την επίδειξη του GreenPass (εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες), δηλαδή της βεβαίωσης εμβολιασμού/νόσησης SARS-Cov-2 ή του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID-19.

Το ίδιο θα ισχύει και για τους εκθέτες, συνεργάτες και κατασκευαστές, σε αυτή όμως την περίπτωση οι μη εμβολιασμένοι θα υπόκεινται στο καθεστώς testing, που ισχύει για τις τουριστικές υπηρεσίες και τις υπηρεσίες εστίασης, με τη διαφορά ότι θα υπάρχουν δύο βεβαιώσεις rapid test ή PCR, κάθε Δευτέρα και Πέμπτη. Η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική καθ’ όλη τη διάρκεια παραμονής στους στεγασμένους χώρους του εκθεσιακού κέντρου για όλους ανεξαιρέτως. Στα πρόσθετα μέτρα προστασίας περιλαμβάνονται επίσης η εξασφάλιση επαρκούς φυσικού αερισμού, σημεία αντισηψίας και απολύμανσης, τακτικές δίγλωσσες ηχητικές ανακοινώσεις μηνυμάτων, ενώ θα υπάρχει και σύστημα καταμέτρησης ατόμων.

Θεσσαλονίκη και ΔΕΘ είναι άρρηκτα συνδεδεμένες. Μιλήστε μας για την οικονομική και πολιτική συμβολή της ΔΕΘ αλλά και την ευρύτερη προσφορά της στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Θεσσαλονίκη και Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης είναι όντως έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες. Επί εννέα και πλέον δεκαετίες συμπορεύονται και στη συνείδηση των Θεσσαλονικέων η ΔΕΘ είναι μια γιορτή ταυτισμένη με όμορφες αναμνήσεις, μια συνάντηση για την οποία όλοι ανυπομονούν κάθε φθινόπωρο. Πέραν όμως των ευχάριστων στιγμών που προσφέρει, αποτελεί ένα βήμα για τη δικτύωση των επιχειρήσεων, ενώ η προσφορά της στην πόλη είναι αδιαμφισβήτητη. Ο κύκλος εργασιών που τροφοδοτεί κάθε χρόνο η διοργάνωση σε επιμέρους τομείς της οικονομίας είναι εντυπωσιακός. Από την εστίαση και τις μεταφορές, μέχρι το εμπόριο και τον ξενοδοχειακό κλάδο, η ζήτηση εκτινάσσεται αυτό το εννιαήμερο του Σεπτεμβρίου. Η τοπική οικονομία παίρνει μια πραγματική ανάσα. Ενδεικτικό της σημασίας της είναι πως η περσινή της απουσία μεταφράστηκε σε απώλεια 50 εκατ. ευρώ για την ευρύτερη περιοχή.

Το ThessalonikiHelexpoForum συνεχίζει για δεύτερη χρονιά. Η περσινή υποδοχή τους σας κάνει αισιόδοξους ότι μπορεί να σταθεί και να αναπτυχθεί ως παράλληλος θεσμός;

Το Thessaloniki Helexpo Forum ήταν μια ευτυχής στιγμή του περσινού Σεπτεμβρίου μέσα στην κατήφεια της ακύρωσης της ΔΕΘ. Η επιλογή μας να διοργανώσουμε το συνέδριο αυτό δικαιώθηκε, καθώς σε μια δύσκολη περίοδο για τη χώρα, κατά την οποία οι ερωτήσεις ήταν περισσότερες από τις απαντήσεις, το Thessaloniki Helexpo Forum ανέδειξε μια σειρά κρίσιμων ζητημάτων εν μέσω πανδημίας. Σημαντικοί ομιλητές τοποθετήθηκαν και ανέλυσαν φλέγοντα θέματα που μας απασχόλησαν στην οικονομία, την υγεία, την ανάπτυξη, την εκπαίδευση, την κοινωνία. Ανέκαθεν πίστευα πως κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ θα μπορούσε να διοργανώνεται ένα πολιτικό-οικονομικό φόρουμ, ένα «μικρό Νταβός», που θα άφηνε το αποτύπωμά του στα τεκταινόμενα της χώρας. Δεν είμαστε απλώς αισιόδοξοι, είμαστε σίγουροι ότι το Thessaloniki Helexpo Forum θα καθιερωθεί ως ένας παράλληλος και πολύ σημαντικός θεσμός. Και φέτος το ενδιαφέρον θα είναι μεγάλο, καθώς το συνέδριο θα έχει ως τίτλο «Δημιουργώντας την Επόμενη Μέρα».

Φαίνεται ότι η πανδημία συνεχιστεί τους επόμενους μήνες, όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη αλλά παγκοσμίως. Υπάρχει προγραμματισμός για τις υπόλοιπες κλαδικές εκθέσεις; Θα πραγματοποιηθούν, και υπό ποιους όρους;

Το εκθεσιακό μας πρόγραμμα θα συνεχιστεί κανονικά, πάντα προσαρμοσμένο στα υγειονομικά δεδομένα και τα μέτρα που θα εφαρμόζει η Πολιτεία. Η αμέσως επόμενη έκθεση στο καλεντάρι μας είναι από τις 14 έως τις 16 Οκτωβρίου η Beyond 4.0, η πρώτη έκθεση καινοτομίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, την οποία προετοιμάζουμε εδώ και καιρό και θα είναι μια διοργάνωση διεθνών αξιώσεων. Ευελπιστούμε όλα να πάνε καλά και να ξανασυναντηθούμε σε όλες τις κλαδικές εκθέσεις.

Κύριε Τζήκα, σε ποια φάση βρίσκεται σήμερα το σχέδιο ανάπλασης της ΔΕΘ; Ο νέος χώρος της ΔΕΘ, όταν με το καλό ολοκληρωθεί, θα δημιουργήσει απαιτήσεις και για ανανέωση του ίδιου του θεσμού. Ποιο πιστεύετε ότι είναι το μέλλον του θεσμού;

Στα τέλη Ιουλίου ολοκληρώθηκεο Διεθνής Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός για την ανάπλαση, ένας διαγωνισμός-πρότυπο, που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Ένωσης Αρχιτεκτόνων και της UNESCO. Στην πρώτη του φάση μάλιστα συμμετείχαν 116 αρχιτεκτονικά γραφεία από όλο τον κόσμο, ενώ πρόεδρος της κριτικής επιτροπής ήταν ο διεθνούς φήμης Ισπανός αρχιτέκτονας-πολεοδόμος, Joan Busquets, καθηγητής του Harvard. Στην τελική φάση προκρίθηκαν 15 αρχιτεκτονικά γραφεία, που από τις σχεδιαστικές προτάσεις τους αναδείχθηκε ομόφωνα το πρώτο βραβείο.

Έχουμε μπει πλέον στο στάδιο των μελετών, με βασικότερη την αρχιτεκτονική μελέτη, αλλά και μια σειρά άλλων μικρότερων μελετών, όπως είναι η αρχαιολογική, η γεωλογική και η κυκλοφοριακή κτλ. Παράλληλα, συζητάμε για το χρηματοδοτικό σχήμα, ώστε όλα να είναι έτοιμα και η ανακατασκευή να ξεκινήσει το 2023.Μετά την ολοκλήρωση των μελετών και την αναζήτηση του χρηματοδοτικού σχήματος για την υλοποίηση του εκθεσιακού και συνεδριακού κέντρου, διαδικασίες που εκτιμούμε ότι θα είναι εντός των χρονοδιαγραμμάτων, πιστεύω ότι μέχρι το τέλος του 2023 θα ξεκινήσουν οι κατασκευαστικές εργασίες. Ελπίζουμε πως θα τα καταφέρουμε να γιορτάσουμε το 2026, την επέτειο των 100 χρόνων ιστορίας της ΔΕΘ στο νέο, υπερσύγχρονο, βιοκλιματικό εκθεσιακό και συνεδριακό μας κέντρο. Εργαστήκαμε συστηματικά, ώστε να βρεθούμε στο σημείο όπου είμαστε σήμερα και δεν μας σταμάτησε ούτε η οικονομική ούτε η υγειονομική κρίση.

Είστε στη θέση του προέδρου της ΔΕΘ για 10 χρόνια. Έχετε θέσεις, απόψεις και οράματα για τη ΔΕΘ και τη λειτουργία της. Μιλήστε μας για τη ΔΕΘ και τη Θεσσαλονίκη του μέλλοντος που οραματίζεστε. Υπάρχουν προοπτικές στην αμφίδρομη σχέση Θεσσαλονίκης-ΔΕΘ, που δεν τις έχουμε εξερευνήσει-εκμεταλλευτεί ακόμη;

Το μεγάλο μας όραμα, ένα όνειρο που γίνεται σταδιακά πραγματικότητα, είναι η ανάπλαση του εκθεσιακού και συνεδριακού κέντρου. Αυτό το έργο θα αλλάξει τα εκθεσιακά δεδομένα για την πόλη, θα ανεβάσει τον πήχη των εκθέσεων, βελτιώνοντας τα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά τους και τελικά θα αλλάξει την ίδια την πόλη προς όφελος κυρίως των κατοίκων της. Εκτιμώ ότι το νέο εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο θα είναι ένα έργο win win win για τη Θεσσαλονίκη, τους κατοίκους της και την εκθεσιακή της δραστηριότητα. Θα συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη της πόλης, θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής των πολιτών της μέσω της δημιουργίας ενός αστικού πάρκου πρασίνου και θα ενισχύσει περαιτέρω τον τοπικό, περιφερειακό και διεθνή ρόλο του εθνικού εκθεσιακού φορέα. Μεταξύ άλλων, θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για το επιχειρείν της ευρύτερης περιοχής, ενώ την ίδια στιγμή θα συμβάλλει στον μετασχηματισμό της Θεσσαλονίκης σε ένα διεθνές επιχειρηματικό hub και σε έναν ελκυστικό τουριστικό προορισμό.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ