Για την ανάγκη προοδευτικής κυβέρνησης έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που έδωσε την Κυριακή (20/9) στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης για εξαπάτηση της μεσσαίας τάξης και καλώντας τον πρωθυπουργό να προκηρύξει εκλογές.
Σε «δημοσκοπική αναγκαιότητα» απέδωσε ο κ. Τσίπρας τις ειδικές εξαγγελίες της κυβέρνησης για τους νέους, τους οποίους η κυβέρνηση «έχει αμελήσει δύο χρόνια και έχει στοχοποιήσει». Ο ίδιος υποστήριξε πως «οι νέοι άνθρωποι δεν θέλουν gigabytes και φιλοδωρήματα θέλουν όραμα, οπτική και σχέδιο», ενώ υποστήριξε πως χρειάζεται ένα συνολικότερο όραμα, μια συνολικότερη στρατηγική για το brain drain και το δημογραφικό.
Απαντώντας αναφορικά με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, «εγώ δεν θα γίνω Μητσοτάκης» επανέλαβε ο κ. Τσίπρας και απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό σημείωσε «αν έχει το θάρρος και αν τολμά ας τις προκηρύξει. Στο χέρι του είναι».
Ερωτηθείς για την επέκταση των υποχρεωτικών εμβολιασμών, ο εμβολιασμός «δεν προχωράει, όπως θα έπρεπε να προχωρήσει» περιέγραψε ο κ. Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι το βασικό πρόβλημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι ότι έχει χάσει «την εμπιστοσύνη των πολιτών», κάνοντας λόγο για «δυσμενή πραγματικότητα» στο πεδίο της πανδημίας.
«Η λαϊκή ετυμηγορία θα κρίνει και θα δημιουργήσει αυτές τις προϋποθέσεις για τον σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης»
Αναφορικά με τις προϋποθέσεις σχηματισμού προοδευτικής κυβέρνησης, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «η λαϊκή ετυμηγορία θα κρίνει και θα δημιουργήσει αυτές τις προϋποθέσεις», προσθέτοντας πως «δεσμευόμαστε ότι θα προχωρήσουμε στην συγκρότηση κυβέρνησης προοδευτικής προκειμένου να έρθουμε και να υλοποιήσουμε ένα πρόγραμμα σε κυβέρνηση προοδευτική».
Να προσδιορίσουμε την μεσαία τάξη πρότεινε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, διερωτώμενος “ποιοι είναι αυτοί με 800.000 ευρώ ακίνητη περιουσία” και συνέχισε λέγοντας πως πρόκειται για 24.000 φορολογούμενους, δηλαδή το 0,4% του πληθυσμού. «Για αυτό το 0,4% νομοθέτησε ο κ. Μητσοτάκης Αυτό το 0,4% είναι στο μυαλό του και όχι η μεγάλη πλειοψηφία». Μάλιστα, χαρακτήρισε «ανήθικο» να νομοθετεί ο Πρωθυπουργός φοροελαφρύνσεις για μια τόσο μικρή πλειοψηφία.
Για το προτεινόμενο μοντέλο διακυβέρνησης
«Εκπρόσωποι του ΣΕΒ υπάρχουν στην κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Δεν υπάρχει λόγος να υπάρχουν και στη δικιά μου» ανέφερε σχετικά με το νέο μοντέλο διακυβέρνησης που πρότεινε ο κ. Τσίπρας, ενώ έκανε λόγο για την ανάγκη «γενναίας ανακατανομής των πόρων και εντός του συστήματος», αναφορικά με την αναμόρφωση του ΕΣΥ.
Ως προς το κόστος της πρότασης διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας το προσδιόρισε σε δυο δις ευρώ σε προοπτική τριετίας συν ένα δις που έχουμε υπολογίσει από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ ξεκαθάρισε ότι «θέλουμε προσωπικότητες που έχουν αναδειχθεί μέσα από την κοινωνία», τονίζοντας ότι δεν θα είναι «κατ’ ανάγκη σε όλες τις θέσεις στελέχη του κόμματος».
Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, «ας αναλάβουν την ευθύνη» επανέλαβε ο κ. Τσίπρας, ενώ «συνένοχο και συμμέτοχο σε αυτήν την ευθύνη δεν θα βρει» εξήγησε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας και την αποστροφή του Πρωθυπουργού περί γαλοπούλας. Να γίνει πιο φειδωλός «σε τέτοιους ψευτοκουτσαβακισμούς» συνέστησε ο κ. Τσίπρας προς τον Πρωθυπουργό, σημειώνοντας πως «δεν τόλμησε να εμφανιστεί και σήμερα να μιλά για γαλοπούλες και αρνιά του Πάσχα».
Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε για τον ανασχηματισμό ότι «είναι πράγματι οξύμωρο να μιλά διαρκώς για το Πολιτικό Κέντρο και να έχει υπουργοποιήσει τρία πρωτοκλασάτα στελέχη του ΛΑΟΣ», ενώ αναφέρθηκε αρνητικά στην τοποθέτηση του κ. Πλεύρη στο Υπουργείο Υγείας.
Για τα ελληνοτουρκικά, «η Τουρκία διαρκώς θέλει να κατοχυρώνει χώρο, να δημιουργεί τετελεσμένα» υπογράμμισε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ εκτίμησε ότι «η κυβέρνηση έχασε μια ευκαιρία μετά την εκλογή Μπάιντεν», όταν η Τουρκία αναγκάστηκε να ρίξει τους τόνους, χωρίς η Ελλάδα να αποκομίσει κάποια οφέλη.
«Είμαι γέννημα θρέμμα της μεσαίας τάξης»
«Θεωρώ αδιανόητο να μου μιλά ο κ. Μητσοτάκης ως εκπρόσωπος ενός κόμματος που από το 2012 έως το 2015 είχε συντρίψει την μεσαία τάξη», καθώς «είμαι γέννημα θρέμμα της μεσαίας τάξης» υπενθύμισε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ ζήτησε να μη χαθεί η ευκαιρία της αναστολής των δημοσιονομικών περιορισμών σε αυτή τη φάση.
«Ήταν εθνική ανάγκη να βγούμε από τα μνημόνια» εξήγησε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς «δεν θα είχαν δημιουργηθεί συνθήκες και προϋποθέσεις να μειωθούν οι φόροι». Στον αντίποδα, «αφήσαμε 37 δις στα δημόσια ταμεία ως κομπόδεμα ανάγκης στη δύσκολη στιγμή», τη στιγμή που «η κυβέρνηση Μητσοτάκη αφήνει χρέη και μόνο χρέη», παρατήρησε ο κ. Τσίπρας.
Ως προς την πορεία της ΕΕ μετά την πανδημία ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε το θέμα των ισολογισμένων προϋπολογισμών να έρθει πολύ αργότερα, επισημαίνοντας ότι «οι χώρες του Νότου πρέπει να έχουν μια κοινή θέση και στρατηγική», με αφορμή τη διοργάνωση του EUMED9 στην Αθήνα.
«Καλοδεχούμενο, αλλά δεν είναι για πανηγυρισμούς» το αυξημένο ποσοστό ανάπτυξης σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, ο οποίος εστίασε στο γεγονός ότι «εισάγουμε πολύ περισσότερα από ότι εξάγουμε».
«Πρέπει να παραχθεί πλούτος» παρατήρησε ο κ. Τσίπρας με κριτήριο τη δίκαιη αναδιανομή του, χαρακτηρίζοντας αναγκαία την ενίσχυση της παραγωγικής βάσης, καθώς «παραμένουμε μια χώρα υπερχρεωμένη. Με ανησυχεί αυτό», τόνισε. Στον αντίποδα, «με δανεικά κάνει πολιτική» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.