Στην ολομέλεια της Βουλής συζητήθηκε χθες 27/9 η επερώτηση 56 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την ακρίβεια, και όπως ήταν αναμενόμενο η συζήτηση επικεντρώθηκε –σε υψηλούς τόνους- γύρω από την πώληση της ΔΕΗ.
Η επερώτηση είχε κατατεθεί στις 16 Ιουλίου 2021, την υπέγραφαν 56 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., ζητούσε την «άμεση ανάγκη πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση των αυξήσεων των τιμών σε είδη πρώτης ανάγκης, αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα και την Ενέργεια», και απευθύνεται σε τέσσερις υπουργούς, Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητούν από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε αύξηση του κατώτατου μισθού, μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, επιδότηση του ενεργειακού κόστους για νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επαναφορά του Κοινωνικού Τιμολογίου.
Η πώληση τη ΔΕΗ αναδείχτηκε σε κεντρικό θέμα της συζήτησης, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ζητά αναλυτικό έλεγχο από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, καθώς η μετοχή της ΔΕΗ κατρακυλούσε ανεξήγητα επί μέρες πριν ανακοινωθεί, στις 23 Σεπτεμβρίου, η επίμαχη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στη Βουλή ρώτησε γιατί ο κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ δεν είπε κουβέντα για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στη ΔΕΗ που ανακοινώθηκε δύο εβδομάδες μετά.
«Όταν ανακοινώθηκε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ βυθίστηκε η μετοχή της ΔΕΗ. Κάποιοι ξεφορτωνόντουσαν πακέτα μετοχών μέχρι να ανακοινωθεί η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Με δεδομένο ότι μόνο η διοίκηση και η πολιτική ηγεσία γνώριζαν, το ερώτημα είναι πως κάποιοι είχαν εσωτερική πληροφόρηση και πουλούσαν μετοχές. Φαντάζομαι ότι θα δώσουν κάποιοι εξηγήσεις στις αρχές»σημείωσε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Απαντώντας για τη ΔΕΗ, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στην ομιλία του ανέφερε ότι η επιχείρηση είχε ζημιές 900 εκατομμύρια ευρώ το 2018, ζημιές 1,6 δις ευρώ το 2019, πέρασε σε κερδοφορία το 2020 και εκτιμάται ότι θα έχει κερδοφορία και το 2021. Η κεφαλαιακή αξία της ΔΕΗ ήταν κάτω από 300 εκατομμύρια ευρώ επί ΣΥΡΙΖΑ και έχει φτάσει τα 2 δισ. ευρώ. Ο Χρήστος Σταϊκούρας επέμεινε ότι με το 34% το Δημόσιο παραμένει βασικός ρυθμιστής στη λήψη στρατηγικών αποφάσεων με δικαιώματα καταστατικής μειοψηφίας, που διασφαλίζουν ότι ένα μεγάλο μέρος στρατηγικών αποφάσεων, θα παραμείνει υπό άμεσο δημόσιο έλεγχο.
Ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, είπε από το βήμα της Βουλής: «Όταν καταθέταμε την επίκαιρη επερώτηση για τις ανατιμήσεις και την ακρίβεια, δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι η ιδιωτικοποίηση και της ΔΕΗ είναι η πραγματική απάντηση του κ. Μητσοτάκη στην εκρηκτική ακρίβεια στην ενέργεια που βιώνουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις». Ο κ. Φάμελλος σημείωσε τη διάψευση της εξαγγελίας του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ περί απορρόφησης του 80% της αύξησης των τιμών ηλεκτρισμού για τους καταναλωτές, από τον αρμόδιο Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Σκρέκα, που, σε σχετική συνέντευξη Τύπου, ανακοίνωσε επιδότηση ύψους 9 ευρώ στα τιμολόγια και δήλωσε ότι η ΔΕΗ θα απορροφήσει ποσοστό των αυξήσεων, ενώ περιορίστηκε σε ευχές και παροτρύνσεις σε συνάντηση που είχε στη συνέχεια με τους ιδιώτες παρόχους ηλεκτρισμού.
Από τη δική του πλευρά ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα για ψεύδη, χονδροειδή λάθη και ανακρίβειες, και ανέφερε: «Εμείς στηρίζουμε τα νοικοκυριά που έχουν ανάγκη σε ό,τι αφορά στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, συστήνουμε το ταμείο ενεργειακής μετάβασης που θα είναι μόνιμος αποσβεστικός μηχανισμός και θα δώσει τη δυνατότητα πραγματικά να στηρίξουμε και σε επόμενες εξαιρετικές καταστάσεις, με υψηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, τα ευάλωτα νοικοκυριά και συνολικά τους Έλληνες και τις Ελληνίδες – και είμαστε εδώ, μέσα από μια σειρά επενδύσεων και σοβαρών μηχανισμών ώστε να διασφαλίσουμε την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής βιομηχανίας, της ελληνικής παραγωγικής βάσης, τα επόμενα χρόνια, και να στηρίξουμε την ευρωπαϊκή απόφαση να απανθρακοποιήσουμε το ενεργειακό μείγμα, να μηδενίσουμε τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα και να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή». Στην κατηγορία του ΣΥΡΙΖΑ για κερδοσκοπικά παιχνίδια στο χρηματιστήριο, ο κ. Σκρέκας είπε ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είναι ανεξάρτητη και θα διερευνήσει αν υπάρχουν αθέμιτες πρακτικές.
Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης στη Βουλή, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εξέδωσε ανακοίνωση προς απάντηση των όσων είπε στη Βουλή ο Υπουργός Οικονομικών. Σε αυτή ο κ. Φάμελλος αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Ο κ. Μητσοτάκης είχε δύο επιλογές, είτε να ανακοινώσει την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ -ως όφειλε- είτε να προστατεύσει την πληροφορία από διαρροές, εφόσον επέλεξε να την αποκρύψει από τους πολίτες. Εκ του αποτελέσματος στο Χρηματιστήριο είναι προφανές ότι δεν έγινε τίποτα από τα ανωτέρω αλλά δεν ακούσαμε και καμία δικαιολογία χθες στη Βουλή».
Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.