Ο Αλέξανδρος Θάνος, Τομεάρχης Τουρισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, μιλάει στο SPEAKNEWS και τον Αλέξανδρο Ευσταθίου για το ρόλο του Film Office, και για τις προοπτικές που καλλιεργούνται στη Θεσσαλονίκη για την φιλοξενία μεγάλων κινηματογραφικών παραγωγών, το πώς επωφελείται ο τουρισμός, οι επαγγελματίες και η αγορά της πόλης από τις μεγάλες ταινίες που γυρίζονται εδώ.
Αρχικά πείτε μας τι είναι το FilmOffice και ποιος είναι ο σκοπός της ίδρυσης και της λειτουργίας του;
Tο Film Office είναι ουσιαστικά ένα γραφείο που διεκπεραιώνει τα αιτήματα των παραγωγών κινηματογραφικών ταινιών και οπτικοακουστικών έργων γενικότερα, οι οποίοι ενδιαφέρονται να έρθουν να επενδύσουν στην Περιφέρεια μας. Είναι ένα γραφείο που διασυνδέει αυτούς τους παραγωγούς με την αγορά και το οποίο μέσα στο πλαίσιο της εξωστρέφειας της Περιφέρειας, προβάλει στο εξωτερικό – αλλά και στο εσωτερικό – την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ως έναν ανοιχτό τόπο, ως ένα «στούντιο», ώστε να πραγματοποιηθούν εδώ οι κινηματογραφικές παραγωγές. Με άλλα λόγια, στο πλαίσιο του προγράμματος που έχουμε σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων (ΕΚΟΜΕ), ταξιδεύουμε στο εξωτερικό και προσκαλούμε εδώ, στην Περιφέρεια μας, παραγωγούς, ώστε να έρθουν να δουν τα μέρη (location scouting) και εφόσον εκδηλώσουν ενδιαφέρον, τους δικτυώνουμε με την αγορά, λειτουργώντας ως επιταχυντές των διαδικασιών που απαιτούνται όσον αφορά το κομμάτι των αδειοδοτήσεων. Με πιο απλά λόγια, λειτουργούμε ως ένας πόλος έλξης στην περιοχή μας για τέτοιου είδους παραγωγές.
Με ποιον τρόπο ενισχύεται η εγχώρια κινηματογραφική και τηλεοπτική παραγωγή από την ύπαρξη των κατά τόπους FilmOffices; Με άλλα λόγια, σε τι μπορούν να ελπίζουν πλέον οι νέοι κινηματογραφιστές που ζουν στη Θεσσαλονίκη και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας;
Εμείς ήδη προσπαθούμε, αρχικά δίνοντας κίνητρα στους ντόπιους παραγωγούς, να έρθουμε σε επαφή με τους νέους κινηματογραφιστές. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, αφενός δημιουργήσαμε το Μητρώο των Επαγγελματιών Κινηματογράφου της Περιφέρειας μας, με σκοπό να μπορεί ο καθένας να εγγραφεί και προωθήσει περαιτέρω τη δουλειά του στους συγκεκριμένους παραγωγούς που αναφέρονται παραπάνω και αφετέρου, έχουμε ξεκινήσει μια συνεργασία με τα τοπικά Πανεπιστήμια για να μπορέσουμε να ενισχύσουμε τις διαδικασίες της μαθητείας και της εξειδίκευσης σε αυτό το κομμάτι. Μην ξεχνάμε άλλωστε, ότι στη Θεσσαλονίκη διαθέτουμε το Τμήμα Κινηματογράφου, στην σχολή Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, ενώ επιπλέον είμαστε φυσικά και σε στενή επαφή με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το οποίο παραδοσιακά αποτελεί έναν πόλο έλξης και εξωστρέφειας των κινηματογραφιστών τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Όλα όσα σας ανέφερα, ενισχύονται και από τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα ΕΣΠΑ – ο ίδιος ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας έχει ιδιαίτερη σπουδή σε αυτό το κομμάτι – οπότε θα έλεγα πως βρισκόμαστε σε ένα «καλό φεγγάρι» προοπτικών εξέλιξης και ανάπτυξης, γιατί ενώ η Θεσσαλονίκη έχει το ανθρώπινο δυναμικό – το είχε και συνεχίζει να το έχει -, έχει ένα διεθνώς αναγνωρισμένο Φεστιβάλ Κινηματογράφου, το οποίο μάλιστα είναι το μεγαλύτερο που γίνεται στη χώρα, δεν είχαμε καταφέρει να προσελκύουμε στην περιοχή κινηματογραφικές παραγωγές. Πλέον αναστρέφεται αυτός ο παράγοντας με την ίδρυση και λειτουργία του Film Office και φαίνεται ότι αρχίζει και η Θεσσαλονίκη να μπαίνει πολύ δυναμικά στον παγκόσμιο χάρτη των κινηματογραφικών παραγωγών. Και για να επιστρέψω εκεί απ’ όπου ξεκίνησα, είμαι βέβαιος πως οι παραγωγοί αυτών των ταινιών, σίγουρα θα θελήσουν να συνεργαστούν και με τους ντόπιους παραγωγούς.
Συνεπώς θεωρείτε πως είναι σε θέση η Θεσσαλονίκη και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να αποτελέσουν τόπους προσέλκυσης διεθνών παραγωγών; Και τι οφέλη συνεπάγεται μια τέτοια προοπτική για την περιοχή;
Ξέρετε, υπάρχουν διττά οφέλη από τέτοιου είδους παραγωγές και θα σας εξηγήσω ευθύς αμέσως τι εννοώ. Καταρχάς, όταν γίνεται μια τόσο μεγάλη παραγωγή σε μια περιοχή, όπως για παράδειγμα η ταινία The Εnforcer, τα γυρίσματα της οποίας έλαβαν χώρα στην περιοχή μας το περασμένο καλοκαίρι, υπάρχουν πάρα πολλά επαγγέλματα που άμεσα ή έμμεσα επωφελούνται. Ενδεικτικά σας αναφέρω τις μεταφορές, το κομμάτι της διαμονής, της εστίασης, του υλικοτεχνικού εξοπλισμού, τις ενοικιάσεις χώρων καθώς και την αξιοποίηση επαγγελματιών του χώρου, τους τεχνικούς, τους ηλεκτρολόγους και πάρα πολλούς άλλους. Περίπου 150 επαγγέλματα επωφελούνται άμεσα! Κατά δεύτερον, δημιουργείται μια εξωστρέφεια στην περιοχή και αντιλαμβάνεστε ότι και στο κομμάτι του τουρισμού το γεγονός αυτό μπορεί να αποτελέσει ένα πολύ δυνατό όπλο στη φαρέτρα μας. Θα έρχονται εδώ μεγάλοι δημιουργοί, θα διαφημίζουν τον τόπο που μένουνε, θα αποτελεί δηλαδή και ο ίδιο το γεγονός μια, θα λέγαμε, τουριστική «ατραξιόν». Και εν συνεχεία φυσικά, το τελικό αποτέλεσμα, δηλαδή η ταινία, είναι σε θέση να δημιουργήσει προστιθέμενη αξία στην τουριστική προβολή της περιοχής. Το έχουμε δει άλλωστε αυτό να συμβαίνει σε πολλά μέρη του κόσμου, μην ξεχνάμε το Game of Thrones στην Κροατία, το Lord of the Rings στην Νέα Ζηλανδία καθώς και το Mama Mia στην Σκόπελο και το Μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλι στην Κεφαλονιά. Με άλλα λόγια αναγνωρίζουμε και παρουσιάζουμε μια ευκαιρία αξιοποίησης που αφορά τον τουριστικό προορισμό με την ονομασία «Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας».
Ποιες είναι οι δράσεις και τα πλάνα που προγραμματίζετε για το 2022, όσον αφορά το FilmOffice;
Ήδη, όπως σας ανέφερα και προηγουμένως, δημιουργήσαμε το industry guide, το Μητρώο των Επαγγελματιών του Κινηματογράφου, ενώ ταυτόχρονα αυτή την περίοδο δημιουργούμε μια οπτικοακουστική αποθήκη, κάνουμε ένα «ρεπεράζ» – για να χρησιμοποιήσω και κινηματογραφικούς όρους – συλλέγοντας φωτογραφίες από μέρη ολόκληρης της Κεντρικής Μακεδονίας, ώστε να τα διαθέτουμε σε χρήση των ξένων παραγωγών. Σε συνεργασία τόσο με το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων όσο και με τα Πανεπιστήμια σχεδιάζουμε να δημιουργήσουμε ένα ανταγωνιστικό πρόγραμμα, ώστε να αξιοποιούνται οι φοιτητές που αποφοιτούν από τις σχολές, οι οποίοι είτε άμεσα είτε έμμεσα έχουν σχέση με τον κινηματογράφο. Όπως σας είπα δεν είναι μόνο το Τμήμα Κινηματογράφου, αλλά ένα πλήθος σύγχρονων επαγγελμάτων όπως οι νέες τεχνολογίες, το κομμάτι της ψηφιοποίησης και των ψηφιακών παραγωγών. Επίσης, θεού θέλοντος και κορονοϊού επιτρέποντος, σχεδιάζουμε να ταξιδέψουμε άμεσα στο εξωτερικό και προβάλλουμε ακόμα περισσότερο την περιοχή μας σε συγκεκριμένες εκθέσεις και απόλυτα στοχευμένα, όπως κάναμε και στο παρελθόν. Τώρα μάλιστα, έχοντας ένα πολύ σημαντικό όπλο στην φαρέτρα μας, μια παραγωγή που υλοποιήθηκε με επιτυχία το περασμένο καλοκαίρι, την παραγωγή του The Εnforcer με τον Αντόνιο Μπαντέρας, η οποία πέρα από την πρώτη μεγάλη παραγωγή στον τόπο, αποτελεί και ένα case study για μας, τα αποτελέσματα του οποίου μπορούμε να αξιοποιήσουμε και να προβάλλουμε.
Πόσο αναγκαία κρίνετε εσείς την προώθηση και ενίσχυση του κινηματογράφου και της τέχνης εν γένει, με στόχο τη συνολικότερη βελτίωση του βιοτικού και πολιτισμικού επιπέδου του πληθυσμού;
Ο κινηματογράφος, αποτελεί ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του πολιτισμού, είναι η 7η τέχνη. Όπως σας είπα και προηγουμένως, η Θεσσαλονίκη πάντα, παραδοσιακά ήταν film friendly, αγαπά τον κινηματογράφο, τον πιστεύει, υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι εδώ που ασχολούνται με αυτόν, αλλά υπάρχουν και άνθρωποι οι οποίοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Θεσσαλονίκη για να βρουν επαγγελματική προοπτική σε άλλα μέρη. Αυτό θέλουμε να αναστρέψουμε και γι’ αυτό το λόγο είμαστε σε συνεργασία και με το Υπουργείο Πολιτισμού πάνω σε αυτό το θέμα με διττό σκοπό, αφενός το σκέλος που αφορά τον πολιτισμό και αφετέρου το σκέλος που αφορά το οικονομοτεχνικό πεδίο. Ο πυλώνας του πολιτισμού, αποτελεί έναν πυλώνα που πέρα από εξωστρέφεια, δημιουργεί και προστιθέμενη αξία στην οικονομία της περιοχής. Η Κεντρική Μακεδονία έχει μεγάλο πολιτισμικό απόθεμα, το οποίο μέσα από τον κινηματογράφο αναδεικνύεται ακόμα πιο δυναμικά. Μέσα από αυτή την τέχνη, αξιοποιούνται παράλληλα και άλλες δυνατότητες που έχει η περιοχή να προβάλλει πολιτισμικά και αυτό, σας ξαναλέω, ότι παρέχει προστιθέμενη αξία και στο ήδη υπάρχον πολιτισμικό υπόβαθρο. Σκεφτείτε για παράδειγμα μια ταινία που αφορά τον Μ. Αλέξανδρο ή τον Αριστοτέλη, η περιοχή μας όσον αφορά το μνημειακό δυναμικό, έχει την δυνατότητα – μέσα από τον κόσμο του κινηματογράφου – να ταξιδέψει παντού και να προσελκύσει καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο να έρθουν σε επαφή με αυτό το καλλιτεχνικό απόθεμα.
Εν κατακλείδι, θα πω ότι είναι μια πολύ μεγάλη ευκαιρία τόσο για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας όσο και σε εθνικό επίπεδο, να ενισχυθεί ο κινηματογράφος και η δημιουργία εν γένει και εν τέλει να προβληθεί προς τα έξω. Γι’ αυτό τον λόγο είμαστε σε επαφή και δικτύωση και με άλλες Περιφέρειες αλλά και με το ΕΚΟΜΕ, ώστε να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο 13 Περιφερειακών Film Offices. Άλλωστε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είμαστε πρωτοπόροι και χαιρόμαστε γι’ αυτό, λειτουργούμε ως case study και για άλλες Περιφέρειες και νομίζω ότι είναι μια πολύ μεγάλη ευκαιρία, ένα «τρένο ευκαιριών» για την περιοχή, το οποίο θα πρέπει τώρα να «αρπάξουμε», γιατί νομίζω αυτή η ευκαιρία δεν θα μας ξαναπαρουσιαστεί.
Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.