Ο κ. Αντώνης Μαλλιάρης μιλάει στο SPEAKNEWS και τον Περικλή Βλάχος για το πως τα μέτρα που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της πανδημίας περιορίζουν την αγοραστική κίνηση του βιβλίου, και τονίζει πως ενώ η πολιτεία διαθέτει εξειδικευμένα στελέχη για να χαράξει εθνική στρατηγική για το βιβλίο, δεν το κάνει.
Είχε επιπτώσεις η πανδημία στον χώρο του βιβλίου και των εκδόσεων; Πως ανταποκρίθηκε ο δικός σας εκδοτικός οίκος σε αυτή την δύσκολη περίοδο;
Είχε σοβαρές επιπτώσεις. Δυστυχώς τα μέτρα που λαμβάνονται στρέφονται κατά του λιανεμπορίου ενώ οι υπεραγορές τροφίμων μένουν στο απυρόβλητο. Οι προϋποθέσεις που τίθενται για την είσοδο των πολιτών στα καταστήματα, στα βιβλιοπωλεία, φέρνουν μείωση της αγοραστικής κίνησης. Εμείς λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα, για την προστασία των εργαζομένων και των πελατών.
Υπάρχει στήριξη από την κυβέρνηση στις προσπάθειες των εκδοτών; Τι θα ζητούσατε από την πολιτεία για να στηριχθεί το μέλλον του βιβλίου, και των εκδόσεων στην Ελλάδα.
Η κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, ξέχασαν το βιβλίο. Δεν υπάρχει καμία στήριξη. Η πολιτεία διαθέτει εξειδικευμένα στελέχη για να χαράξει μια πολιτική ενίσχυσης των εκδόσεων αλλά δεν το κάνει. Έχουμε καταθέσει επανειλημμένα προτάσεις, «μιλάμε εις ώτα μη ακουόντων». Μερικές από τις δράσεις που μπορούν να γίνουν είναι η οργάνωση των βιβλιοθηκών, η διδασκαλία βιβλίων νεοελληνικής λογοτεχνίας στους μαθητές και η αγορά βιβλίων από το κράτος, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες κ.α.
Ακούμε συνέχεια ότι οι Έλληνες δεν διαβάζουν! Τι σημαίνει να είσαι εκδότης σήμερα στην Ελλάδα, σε ένα τέτοιο περιβάλλον;
Πράγματι, στην Ελλάδα είναι πολύ μικρό το ποσοστό (7,8%) των νέων που διαβάζουν πάνω από 10 βιβλία το χρόνο. Το να είσαι εκδότης στην Ελλάδα, σημαίνει ότι αγαπάς το βιβλίο. Τα έσοδα σήμερα είναι λιγοστά, δεν μπορεί να σταθεί επιχείρηση. Ασχολούμαστε για χόμπι.
Ποια είναι η στάση σας όσον αφορά τις ηλεκτρονικές εκδόσεις; Απειλούν το χώρο των παραδοσιακών εκδόσεων, η αποτελούν μονόδρομο για το μέλλον;
Η πλειοψηφία του αναγνωστικού κοινό προτιμά την έντυπη μορφή των βιβλίων. Η εκτίμηση μου είναι ότι παράλληλα με την πρόοδο της τεχνολογίας, και την εξέλιξη των βιβλίων σε ψηφιακή μορφή, θα συνεχίσει και η έντυπη μορφή του βιβλίου. Η ψηφιακή και η έντυπη μορφή, θα συνυπάρχουν δημιουργικά και όχι ανταγωνιστικά.
Πόσο συμβάλλει η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης στην προώθηση του βιβλίου; Ποια είναι η προσωπική σας εμπειρία από την Έκθεση; Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και σε ποιους τομείς;
Η ΔΕΒΘ, όπως όλες οι εκθέσεις, συμβάλλουν, είτε σε χαμηλό – είτε σε υψηλό ποσοστό, στην προβολή του βιβλίου αλλά δεν έχουμε διαπιστώσει αν συμβάλλουν στην αύξηση της βιβλιοφιλίας. Γίνονται 5-6 εκθέσεις στην Ελλάδα και δεν υπάρχει καταγραφή αυτού του δείκτη. Η ΔΕΒΘ είναι μια καλή διοργάνωση.
Τι θα παρουσιάσει ο εκδοτικός οίκος σας, στην Διεθνή Έκθεση Βιβλίου (νέα βιβλία, συγγραφείς, εκδηλώσεις).
Θα παρουσιάσουμε τις νέες μας εκδόσεις, κυρίως ιστορικά και λογοτεχνικά βιβλία, ενδεικτικά από τα περίπου 100 νέα βιβλία που εκδίδουμε κάθε χρόνο. Επίσης, χρήσιμους οδηγούς, όπως είναι η επανέκδοση της «Βίβλου του Σεφ», που απευθύνεται σε επαγγελματίες της κουζίνας και επίσης αρκετά βιβλία ιστορικού ενδιαφέροντος, που σχετίζονται με την επέτειο των 200σίων χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Θα παρουσιάσουμε περισσότερα από 10 βιβλία τοπικών λογοτεχνών, τους οποίους στηρίζουμε στην προσπάθεια τους.
Στην ΔΕΒΘ, προγραμματίζουμε τρεις ομαδικές βιβλιοπαρουσιάσεις. Η πρώτη αφορά παιδικά βιβλία των εκδόσεων μας, η δεύτερη ιστορικά βιβλία και η τρίτη εκδόσεις που σχετίζονται με τον τύπο.
Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.