της Έλενας Χελβατζόγλου
Με αφορμή τη 36η Διεθνή Έκθεση Τουρισμού Philoxenia, την ετήσια συνάντηση των τουριστικών επιχειρήσεων, φορέων και οργανισμών στην Ελλάδα που έλαβε χώρα 12-14 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, το SPEAKNEWS ήρθε σε επαφή με επαγγελματίες του τουρισμού και άντλησε πληροφορίες για μία επόμενη ταξιδιωτική απόδραση, ύστερα από δύο δύσκολες τουριστικές περιόδους εν μέσω υγειονομικής κρίσης. Στο στόχαστρο της τουριστικής εμπειρίας βρέθηκαν η Γορτυνία και η Βόρεια Εύβοια.
Γορτυνία
Ο ιστορικός και μοναστηριακός τουρισμός βρίσκονται στο προσκήνιο της φετινής συμμετοχής του δήμου στην έκθεση. Το Speaknews βρέθηκε στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού Philoxenia και συνομίλησε με τον Αναγνωστόπουλο Πάικο, Πρόεδρο στην κοινωφελή επιχείρηση του Δήμου Γορτυνίας.
Αναγνωστόπουλος Πάικος : “Εμείς φέτος ήρθαμε σαν Δήμος Γορτυνίας για να συμμετέχουμε στην Philoxenia σαν αφήγημα, σαν προβολή. Αυτή τη φορά διαλέξαμε το ιστορικό και θρησκευτικό τουρισμό με δεδομένο ότι η περιοχή μας, στην πρωτεύουσα έχει την Δημητσάνα όπου στην επανάσταση και τους προεπαναστατικούς χρόνους είχε μεγάλη δράση. Μαζί και τα μοναστήρια της Ιεράς Μητροπολις Γορτυνος Μεγαλοπολεως, που είναι παλιά και έπαιξαν και αυτά σημαντικό ρόλο στην επανάσταση. Πέρα από αυτό όμως, σαν τουριστικό προϊόν είναι κάτι πολύ ωραίο, κάτι πολύ δυνατό! Ο επισκέπτης που θα έρθει δεν θα νιώσει ότι βαριέται. Θα κουραστεί ίσως γιατί κάποιο μοναστήρι μπορεί να έχει εύκολη πρόσβαση ενώ, για κάποιο άλλο ίσως χρειαστεί να περπατήσεις. Πιθανότατα όμως εκεί να βρίσκεται η ομορφιά, στην αναζήτηση.Οπότε με αυτό το αφήγημα ήρθαμε εδώ εμείς. Εξάλλου η Γορτυνία έχει ένα σωρό άλλες ομορφιές. Διαθέτουμε μονοπάτι αρκετών δεκάδων χιλιομέτρων πιστοποιημένο, είναι το Menalon Trail, που σε συνδυασμό και με τα μοναστήρια μας μπορεί να αποτελέσει έναν προορισμο για οποιονδηποτε και με όποιες απαιτήσεις θα είχε ο επισκέπτης. Και με αυτήν την λογική είμαστε εδώ και προσπαθούμε να αναδείξουμε αυτά που έχουμε. Η εναλλαγή στη φύση, τα μοναστήρια που κρέμονται στους βράχους με πολλη καλη ξενοδοχειακή υποδομή, με καταλύματα, με καλή κουζίνα. Δηλαδη ο ξένος θα βρει να φάει αυτό που θέλει ή αυτο που μπορεί να προέρχεται από την παλιά μας κουζίνα, μπορεί να έχει τις ιδιαιτερότητες του αλλά έχει και τη βάση του εκεί. Μπορεί να περάσει πολύ καλά όχι μόνο τον χειμώνα που έχουμε αρκετό τουρισμό, κυρίως στα χωριά, αλλά και το καλοκαίρι. Έχουμε την Στεμνίτσα – έδρα της πρώτης Πελοποννησιακής Γερουσίας, τη Δημητσάνα – των Πατριαρχών και των μπαρουτόμυλων . Επιπλέον, μπορούμε να συνδυάσουμε τα λουτρά Ηραίας, από την άλλη πλευρά και τη λίμνη του Λάδωνα. Είμαστε ένας τόπος που διαχέεται και περιβάλλεται από 4 μυθικά ποτάμια: τον Λούσιο, τον Αλφειο, τον Ερύμανθο και τον Λάδωνα. Η μυθολογία μας έχει τόσα να μας πει γύρω από αυτά. Όλα αυτά βέβαια έχουν την ομορφιά τους. Κι εγώ ζώντας εκεί αυτό που βλέπω είναι ότι όπου υπάρχει νερό τρέχουν όλοι. Είναι κάτι φυσιολογικό θεωρώ. Ακόμη και γω όμως, που κάθε μέρα μπορεί να βλέπω ένα ποτάμι, μ’ αρέσει να πηγαίνω και να κάθομαι. Έχουμε ό,τι μπορεί να φανταστεί κάποιος (εκτός από θάλασσα). Τέλος υπάρχει και το υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης, ένα θεματικό μουσείο που έχει φτιάξει το ίδρυμα Πειραιώς. Έχει δράσεις με το νερό και μερικές φορές δοκιμαστικά τα βάζουν και λειτουργούν. Εκεί είναι και οι μπαρουτόμυλοι της Δημητσάνας, όπου λειτουργούν ακόμη όπως τότε όταν τροφοδοτούσαν τον Αγώνα με μπαρούτι. Αυτό που έλεγε και ο Κολοκοτρώνης…”Μπαρούτι έχουμε”.
[easingslider id=”7096″]
Βόρεια Εύβοια
Ακόμη το Speaknews κατάφερε να έχει μια εποικοδομητική συζήτηση, για την επόμενη μέρα της Εύβοιας μετά τις φωτιές του καλοκαιριού, με τον Πρόεδρο κο Θοδωρή Ρουμελιώτη και τον Αντιπρόεδρο κο Σταρατζή του Συλλόγου Ξενοδόχων Λουτρών Αιδηψού που ανήκει στο βόρειο κομμάτι της Εύβοιας
Σταραντζή Σ. – Αντιπρόεδρος του Συλλόγου: “Το δικό μας κομμάτι έμεινε αλώβητο από τις φωτιές, βέβαια υποστήκαμε οικονομική καταστροφή αλλά από τις Ροβιές και κάτω όλο το κομμάτι, Αγία Άννα ξανά γύρισε πάλι από την επάνω πλευρά τη δική μας όπου καταστράφηκαν όλα τα δάση ολοσχερώς. Θέλουμε να σκεφτόμαστε την επόμενη μέρα! τόνισε. Εννοείται ότι είμαστε φιλόξενοι και θέλουμε τον τουρισμό μετά απ’ όλο αυτό, όχι μόνο στα λουτρά αλλά σε όλο το βόρειο κομμάτι. Αυτό που μπορώ να σας εγγυηθώ είναι ότι σίγουρα δεν θα βαρεθείτε αν έρθετε. Είτε μείνετε στις Ροβιές είτε στη λίμνη είτε στην Αγία Άννα είτε στο Ψαροπούλι, στα Ελληνικά, στην Αιδηψό, στο Πευκι είναι σίγουρο ότι θα έχετε πολλά πράγματα να κάνετε και όλο το βόρειο κομμάτι μέσα σε μία ώρα και 10 λεπτά μπορείτε να το γυρίσετε όλο και να κάνετε μικρές εκδρομές. Ο δικός μας κόλπος είναι πολύ όμορφος, έχουμε την πιο γνωστή παραλία επειδή είναι αμμώδης στα Γιάλτρα. Φτάνοντας στη μύτη στον Αη-Γιώργη μπορείτε να περάσετε και απέναντι στα Λιχαδονήσια. Το πιο σημαντικό είναι ότι μπορείτε να απολαύσετε το ιαματικό νερό, να κάνετε τα σπα σας πολύ οικονομικά σε σχέση με ό,τι θα βλέπατε κάπου στο εξωτερικό. Να περάσετε όμορφα”.
Ρουμελιώτης Θοδωρής – Πρόεδρος του Συλλόγου : Ξεχνάμε το κομμάτι της πυρκαγιάς, αυτό έγινε! Τώρα κοιτάμε την επόμενη μέρα! Έχουμε τα ιαματικά λουτρά που αποτελούν τη ναυαρχίδα του τουρισμού όσον αφορά την Βόρεια Εύβοια, με τις καλύτερες πηγές στην Ελλάδα. Έχουμε πολύ σύγχρονο υδροθεραπευτήριο. Οι υπηρεσίες που έχουμε είναι πολύ καλες. Εκτός από την πισίνα υπάρχει υδρομασάζ, χαμάμ, σάουνα. Έχουμε πάρα πολύ όμορφες παραλίες αλλά και μεγάλο κομμάτι με πράσινο. Συνεπώς μπορεί να την επισκεφθεί κάποιος είτε σε μεγάλη ηλικία, είτε οικογένειες, είτε ζευγάρια. Οι επιλογές είναι πολλές. Καλά εστιατόρια, νυχτερινή ζωή. Υπάρχει η λανθασμένη εντύπωση πως η Βόρεια Εύβοια και η Αιδηψός προσεγγίζεται μόνο από μεγάλες ηλικίες.
Αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχουν εξαιρετικά τοπικα προϊόντα της Αιδηψού ( Νομός Βόρεια Εύβοια – Τοπική έδρα Δήμος Εστιαίας- Αιδηψού ) . Έχουμε ένα Οινοποιείο που ονομάζεται “Γρινιότης” και είναι στα Γιαλτρά. Αρκετά επισκέψιμο με πολύ καλές εγκατάστασεις και προϊόντα όπως σύκα και λάδια από τοπικούς έλαιοπαραγωγούς.
Υπάρχουν επίσης κι επιλογές με άλλες δράσεις στην περιοχή, όπως χώρος για ιππασία και αρκετά μονοπάτια. Το δικό μας το βουνό δεν έχει καεί. Υπάρχουν διαδρομές όπου, γίνονται ακόμη αγώνες ποδηλασίας άρα μπορεί κανείς να κάνει και πιο εξειδικευμένο τουρισμό.
Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.