Το βιβλίο όπως και πριν την πανδημία έτσι και τώρα έχει ελάχιστη ως μηδενική στήριξη από την Πολιτεία

Ο Γιάννης Κρανιάς από τις Εκδόσεις Εντύποις, και Αντιπρόεδρος της Π.Ο.Ε.Β. (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλιχαρτοπωλών) μιλάει στο SPEAKNEWS και τον Περικλή Βλάχο για τον ρομαντισμό που χρειάζεται για να είναι εκδότης σήμερα στην Ελλάδα, την έλλειψη στήριξης από την πολιτεία, και την ανάγκη να συμβάλει περισσότερο η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, στην προώθηση του ελληνικού βιβλίου στο εξωτερικό.

Είχε επιπτώσεις η πανδημία στον χώρο των βιβλιοπωλών και των εκδοτών; Πως αντιμετωπίσατε ως Ομοσπονδία τις απανωτές κρίσεις των τελευταίων ετών;

Οι επιπτώσεις της πανδημίας στους εκδότες και κυρίως στους «μικρούς» και «μεσαίους» εκδότες είναι ίδιες και ίσως μεγαλύτερες από την πρόσφατη οικονομική κρίση. Μεγαλύτερες γιατί η πανδημία και η οικονομική κρίση που επακολούθησε (στην ουσία συνέχεια της οικονομικής κρίσης) δίνει ένα δεύτερο χτύπημα στον κλάδο. Πολλούς μήνες με κλειστά βιβλιοπωλεία, πολλούς μήνες χωρίς εκθέσεις και κυρίως εκδηλώσεις – παρουσιάσεις βιβλίων. Ακόμα και σήμερα οι παρουσιάσεις δεν μπορούν να γίνουν, τουλάχιστον όχι στο μέγεθος που γινόντουσαν πριν την πανδημία.

Από την αρχή η Ομοσπονδία πάλεψε για «Ανοιχτά βιβλιοπωλεία, Ανοιχτό πολιτισμό» όπως λέγαμε τότε. Συνεχόμενες συναντήσεις με υπουργία, παραστάσεις διαμαρτυρίας, ενημέρωση των συναδέλφων ήταν μερικές από τις ενέργειές μας. Μερικές με επιτυχία. Όπως το άνοιγμα των βιβλιοπωλείων τον Δεκέμβριο κ.α.

Υπάρχει στήριξη από την κυβέρνηση; Τι θα ζητούσατε  από την πολιτεία για να στηριχθεί το μέλλον του βιβλίου στην Ελλάδα.

Δυστυχώς το βιβλίο όπως και πριν την πανδημία έτσι και τώρα έχει ελάχιστη ως μηδενική στήριξη από την Πολιτεία. Εκτός του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στην ουσία του ελάχιστες και σπασμωδικές κινήσεις έχουν γίνει. Μικρές εξαιρέσεις κάποιες κινήσεις/δράσεις του Ε.Ι.Π. (Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτιμού).

Ακούμε συνέχεια ότι οι Έλληνες δεν διαβάζουν! Τι σημαίνει να είσαι εκδότης/βιβλιοπώλης σήμερα στην Ελλάδα, σε ένα τέτοιο περιβάλλον;

-Εκδότης σημαίνει καμιά φορά και ρομαντισμός… αν δεν έχεις πανεπιστημιακά βιβλία ή δεν βάζεις τον συγγραφέα να καλύψει το κόστος μιας έκδοσης, πολλές φορές το επάγγελμα γίνεται «χόμπι».

-Βιβλιοπώλης στις περισσότερες περιπτώσεις σημαίνει και σχολικά και φωτοτυπίες. Δυστυχώς είναι ελάχιστα τα βιβλιοπωλεία που μπορούν να ζήσουν μόνο με την πώληση βιβλίων.

Ποια είναι η στάση σας όσον αφορά τις ηλεκτρονικές εκδόσεις; Είναι το μέλλον των βιβλιοπωλείων αποκλειστικά ψηφιακό;

Η αγορά των ηλεκτρονικών εκδόσεων παραμένει στη χώρα μας μικρή όπως και στις χώρες της Ε.Ε. Εμείς θεωρούμε ότι ο φυσικός χώρος πώλησης του βιβλίου είναι το βιβλιοπωλείο. Τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει της προσωπική επαφή βιβλιοπώλη, εκδότη με τον αναγνώστη.

Πόσο συμβάλλει η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης στην προώθηση του βιβλίου; Ποια είναι η προσωπική σας εμπειρία από την Έκθεση; Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και σε ποιους τομείς;

Η Δ.Ε.Β. έχει συμβολή στην προώθηση του βιβλίου και αποτελεί θετική κίνηση. Ας μην ξεχνάμε ότι από την πρώτη έκθεση η Π.Ο.Ε.Β ήταν συνδιοργανώτρια. Υπάρχει επαφή των εκδοτών με βιβλιοπωλεία, αναγνώστες και εκδόσεις του εξωτερικού. Εκεί που θα πρέπει να γίνει το μεγάλο βήμα είναι η προώθηση του Ελληνικού βιβλίου, και μέσω της Δ.Ε.Β., στο εξωτερικό. Αυτό απαιτεί περισσότερη βοήθεια από την Πολιτεία στη μετάφραση και προώθηση του Ελληνικού βιβλίου στο εξωτερικό, να γίνει ένα βήμα περισσότερο στη διαφήμιση της έκθεση εκτός συνόρων ώστε να προκαλέσει το ενδιαφέρον τον ξένων εκδοτικών οίκων.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ