Απάντηση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή για τον Ενιαίο Αριθμό Εξυπηρέτησης του Πολίτη
Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
«Εμείς με το 1555 προσπαθούμε να κάνουμε ένα βήμα μπροστά, να αφήσουμε πίσω μας την εποχή των κατεβασμένων τηλεφώνων, της αγανάκτησης των πολιτών και των συνεχών καταγγελιών και να περάσουμε σε ένα σύστημα δομημένης εξυπηρέτησης. Εσείς υπερασπίζεστε το χάος που επικρατούσε πριν τη λειτουργία του 1555 και μετά παριστάνετε τους προοδευτικούς!». Αυτό τόνισε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης σήμερα από το βήμα της Βουλής, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Πάνου Σκουρλέτη για τον Ενιαίο Αριθμό Εξυπηρέτησης του Πολίτη από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και τους εποπτευόμενους φορείς του.
Όπως εξήγησε ο κ. Χατζηδάκης, «Πριν είχαμε επτά διάσπαρτα τηλεφωνικά κέντρα και πληθώρα γραμμών που υποτίθεται ότι εξυπηρετούσαν τους πολίτες. Το πόσο τους εξυπηρετούσαν φαίνεται από τις καταγγελίες στον Συνήγορο του Πολίτη ότι το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ήταν επί δεκαετίες το πιο προβληματικό υπουργείο στην επικοινωνία του με τους πολίτες. Εμείς ενώσαμε όλες τις γραμμές σε μια, χρησιμοποιώντας τον παλιό αριθμό του ΕΦΚΑ, το 1555».
«Το θέμα της εξυπηρέτησης των πολιτών είναι ένα από τα πιο σοβαρά θέματα του Υπουργείου και έπρεπε να δοθεί προτεραιότητα τόσο από πλευράς ποιότητας όσο και από πλευράς ταχύτητας», σημείωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Απαντώντας στους ισχυρισμούς για το κόστος και τις διαδικασίες ανάθεσης του έργου, ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι ήταν απολύτως διαφανείς και στηρίχθηκαν στην προϋφιστάμενη νομοθεσία για τις δημόσιες συμβάσεις λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη της ειδικές συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία , ενώ έλαβαν και την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
«Προσκαλέσαμε τις πέντε μεγαλύτερες εταιρείες συμβούλων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, με διεθνή εμπειρία και τεχνογνωσία και για την υλοποίηση ενός τόσο σύνθετου έργου. Η ανάδοχος εταιρεία με τη σειρά της αξιοποίησε τις τρεις μεγαλύτερες εταιρείες παρόχων call center. Γι’ αυτό και γίνεται πλέον επαγγελματική δουλειά». Και πρόσθεσε απευθυνόμενος στον κ. Σκουρλέτη: «Σε όσα μας λέτε για το κόστος, δεν λαμβάνετε καν υπόψη ότι σε αυτό το έργο δουλεύουν 320 υπάλληλοι των αναδόχων κάθε μέρα. Κάντε τους λογαριασμούς σας και δείτε πόσο κοστίζουν μόνο οι μισθοί τους, χωρίς να λογαριάσουμε το υπόλοιπο κόστος του έργου. Δείτε επίσης πόσο στοιχίζουν αντίστοιχα τηλεφωνικά κέντρα σε Ελλάδα και εξωτερικό. Λέτε λοιπόν σε αυτούς τους εργαζόμενους που εξυπηρετούν καθημερινά τους πολίτες ότι θα έπρεπε να παίρνουν τριτοκοσμικούς μισθούς, όχι Βουλγαρίας, αλλά Πακιστάν; Γίνεστε χορηγοί μας και σας ευχαριστούμε πολύ!», είπε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Τέλος, ο ίδιος διευκρίνισε για τα θέματα του ΣΕΠΕ, ότι οι κλήσεις θα «περνούν» μεν από το 1555, εάν όμως αφορούν σε καταγγελίες, θα διαβιβάζονται αμέσως στους Επιθεωρητές Εργασίας και θα τυγχάνουν της ίδιας διαχείρισης που είχαν και πριν. Αυτόνομη παραμένει και η γραμμή 15900 για καταγγελίες βίας κατά των γυναικών. Σε περίπτωση ωστόσο που πάρει κάποιος το 1555, θα ενημερώνεται για τη λειτουργία του 15900 και η κλήση θα διαβιβάζεται αμέσως εκεί.
Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.