Στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο ο πρωθυπουργός – O διάλογος με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο

Το κατώφλι της Μονής Πετράκη στην καρδιά της Αθήνας πέρασε το μεσημέρι της Δευτέρας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να παραστεί στην συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου μετά από πρόσκληση που του απηύθυνε η Ιεραρχία. 

Ο πρωθυπουργός φθάνοντας στη Μονή Πετράκη τον υποδέχθηκε ο Ιερώνυμος και άναψε ένα κερί. Μετά είχαν μια μίνι στιχομυθία με τον Αρχιεπίσκοπο: «Είναι μεγάλη μας τιμή», του είπε ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας. «Η τιμή είναι δική μου», απάντησε ο πρωθυπουργός ενώ ακολούθησε και ένας διάλογος καλωσορίσματος μέσα κατά την έναρξη της Συνόδου.

Επίσης, στην αρχή της συνεδρίασης του απονεμήθηκε το μετάλλιο της Ιεράς Συνόδου για τα 200 χρόνια της απελευθέρωσης.

Τα ιστορικά χαρακτηριστικά αυτής της επίσκεψης ενισχύει η παρουσία της Νίκης Κεραμέως, καθώς η υπουργός Παιδείας θα είναι η πρώτη γυναίκα που θα βρεθεί στην έδρα της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Πέραν της τιμητικής διάστασης αλλά και τον υψηλό συμβολισμό της, η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην έκτακτη συνεδρίαση του Ανώτατου Εκκλησιαστικού οργάνου θα αξιοποιηθεί προκειμένου, από κοινού με τον Προκαθήμενο της Ελλαδικής Εκκλησίας, να εκπεμφθεί ένα διττό μήνυμα για την πανδημία.

Αφενός, όπως συζητήθηκε στην προπαρασκευαστική συνάντηση της προηγούμενης Παρασκευής στο Μέγαρο Μαξίμου, θα τεθεί επί τάπητος το θέμα της λειτουργίας των Ιερών Ναών ενόψει των Χριστουγέννων. Με δεδομένη την αυξημένη παρουσία των πιστών, κεντρικό ζητούμενο θα είναι η ευλαβική τήρηση των υγειονομικών μέτρων. Αυτό μεταφράζεται και σε αυξημένη εγρήγορση στο θέμα των ελέγχων των πιστοποιητικών ή των βεβαιώσεων που πρέπει να επιδεικνύουν όσοι θέλουν να συμμετάσχουν στις ιερές ακολουθίες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφετέρου σε αυτήν την κρίσιμη φάση για την αντιμετώπιση της πανδημίας, θα ζητήσει τη συνεργασία και τη στήριξη των συνοδικών ιεραρχών στο πεδίο των εμβολιασμών. Θα δίνεται έμφαση στην αύξηση των ποσοστών που καταγράφονται στις τάξεις των ιερέων αλλά και στην απομόνωση κάποιων μητροπολιτών που δεν παραβαίνουν απλώς την… «ιερή» γραμμή που έχει χαράξει η Ιερά Συνόδος. Επιμένουν στα αντιεπιστημονικά κηρύγματα και καταστρατηγούν πλήρως τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τους κανόνες.

Ερωτηθείς για την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκης στην έκτακτη Σύνοδο της ΔΙΣ, ο κ. Οικονόμου κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών τόνισε πως αντικείμενο της επαφής των δύο πλευρών είναι το ζήτημα της πανδημίας, αλλά και θέματα που αφορούν στις σχέσεις Εκκλησίας – Κράτους, ενώ υπενθύμισε πως βρίσκεται εν ισχύ συγκεκριμένο πλαίσιο, που αφορά το καθεστώς με το οποίο πρέπει να γίνεται η προσέλευση των πιστών στις θρησκευτικές λειτουργίες.

Πηγή : cnn.gr


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ