Η καινοτομία στην υπηρεσία τη Υγείας – Χάρης Γερεμτζές, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, Διευθύνων Σύμβουλος και Συνιδρυτής της Aidplex

Η Aidplex είναι μία ελληνική startup, που εφαρμόζει καινοτομίες στο χώρο της Υγείας, χρησιμοποιώντας νέες τεχνολογίες. Ένας εκ των συνιδρυτών της, ο Χάρης Γερεμτζές, μιλάει στο SPEAKNEWS, για τον τρόπο με τον οποίο δύο φοιτητές κατάφεραν να μετατρέψουν μία ιδέα σε επιχείρηση, για το πώς η πανδημική κρίση ευνόησε την ευρύτερη είσοδο των νέων τεχνολογιών στο χώρο της υγείας, καθώς και για το αν υπάρχει πρόσφορο περιβάλλον στην Ελλάδα για τις start ups.

Τι είναι η Aiplex; Πως δημιουργήθηκε η ιδέα για την δημιουργία της και πόσο εύκολο ήταν να προχωρήσετε στην σύστασή της;

Η Aidplex είναι μία startup η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα της υγείας και συγκεκριμένα στα ορθοπεδικά. Δίνουμε λύσεις σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα ορθοπεδικής φύσεως. Αυτή την στιγμή έχουμε δημιουργήσει δύο προϊόντα ως εταιρεία, το πρώτο προϊόν αφορά νάρθηκες για κατάγματα, και το δεύτερο προϊόν ένα σύστημα παρακολούθησης της θεραπείας της σκολίωσης. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2018, ενώ ήμασταν φοιτητές ακόμη, από εμένα και τον συνιδρυτή της, τον Δημήτρη Μουστάκα. Ήμασταν και οι δύο συμφοιτητές στο Πανεπιστήμιο της Ξάνθης και εκεί μας ήρθε η ιδέα και αποφασίσαμε να το δοκιμάσουμε και να το τρέξουμε ως εταιρεία. Ουσιαστικά εγώ ασχολούμουν με την διπλωματική μου, και είχα ξεκινήσει να ασχολούμαι και με το 3D printing, οπότε ένας φίλος μου είχε σπάσει το χέρι του και εκεί μας ήρθε η ιδέα να φτιάξουμε κάτι διαφορετικό σε σχέση με τους νάρθηκες που χρησιμοποιούνται αυτή τη στιγμή στην αγορά, οι οποίοι είναι γύψινοι. Οπότε φτιάξαμε ένα νάρθηκα από ένα πλαστικό υλικό, το οποίο θερμαίνοντάς το, αυτό γίνεται εύπλαστο, και ο γιατρός μπορεί να το πλάσει πολύ εύκολα στο σπασμένο μέλος.

Η πανδημία που μεσολάβησε πόσο σας επηρέασε; Πήγαν πίσω τα σχέδια και ο προγραμματισμός σας;

Σίγουρα στο πρώτο lockdown μας πήγε πίσω. Είχαν κλείσει τα πάντα, είχαν κλείσει τα νοσοκομεία, δεν μπορούσαμε να έρθουμε σε επαφή με γιατρούς, οπότε αναγκαστήκαμε να βάλουμε σε αναστολή την εταιρεία για δύο μήνες. Εκείνη την περίοδο ξεκινήσαμε μία εθελοντική δράση γιατί δεν μπορούσαμε να κάτσουμε σπίτι, και ξεκινήσαμε να δίνουμε υλικό σε νοσοκομεία και σε κέντρα υγείας και σε δομές, τα οποία χρειαζόντουσαν υποστήριξη. Είχαμε φτιάξει κάποιες ασπίδες προστασίας. Και μέσα σε δύο εβδομάδες είχαμε φτιάξει μια κοινότητα με πάνω από 300 εθελοντές, οπότε τρέξαμε αυτή την εθελοντική δράση. Μετά τα πράγματα λίγο καλυτέρεψαν, οπότε συνεχίσαμε να λειτουργούμε, και τώρα τους τελευταίους μήνες έχουμε ιδρυθεί και στην Αμερική, στο Ντέλαγουερ, και αντλούμε και επενδυτικά κεφάλαια από επενδυτές από την Αμερική, οπότε θα έλεγα ότι πλέον δεν μας επηρεάζει, προς στιγμήν τουλάχιστον, η κρίση του κορονοϊού.

Πιστεύετε ότι ο χώρος της τεχνολογίας στην υγεία, είναι αυτή την στιγμή στο peak του;

Νομίζω δεν είναι ακόμα στο peak, αλλά νομίζω ότι έπαιξε πολύ μεγάλο ρόλο η πανδημική κρίση, και η αναγκαστική ενασχόληση μεγάλης μερίδας του πληθυσμού πλέον με την τεχνολογία, και πιο έμπρακτα. Δηλαδή και σε άλλες χώρες βλέπουμε π.χ. ότι η παρακολούθηση εξ αποστάσεως των ασθενών πλέον έχει γίνει νόρμα. Ενώ αυτό δεν συνέβαινε τρία χρόνια πριν. Και στην Ελλάδα το βλέπω, γιατί το ένα μας προϊόν παρακολουθεί την θεραπεία της σκολίωσης, εφαρμόζουμε αισθητήρες μέσα σε κηδεμόνες σκολίωσης, και παρακολουθούμε το αν παιδάκια που έχουν σκολίωση φοράνε του κηδεμόνες τους, και αυτό το πράγμα εμείς βλέπουμε ότι το έχει αγκαλιάσει πολύ ο κόσμος, αυτή τη στιγμή. Και δεν ξέρω αν η ίδια ιδέα πριν τρία χρόνια θα είχε την ίδια αντιμετώπιση.

Υπάρχει η εντύπωση ότι αυτά τα προϊόντα έρχονται στην Ελλάδα από το εξωτερικό. Μία ελληνική εταιρεία πόσο πρόσφορο έδαφος βρίσκει να αναπτυχθεί;

Η αλήθεια είναι ότι όντως δεν υπάρχει πολύ μεγάλη μερίδα των start ups οι οποίες να δραστηριοποιούνται στον τομέα της υγείας, αλλά υπάρχουν πάρα πολύ καλές βάσεις θεωρώ, τα πανεπιστήμια μας κάνουν πάρα πολύ καλή δουλειά, οπότε θα έλεγα από την πλευρά του ταλέντου είναι αρκετά εύκολο. Το δύσκολο θα έλεγα είναι η χρηματοδότηση και η γραφειοκρατία. Δηλαδή το πώς θα βρεις το αρχικό κεφάλαιο για να ξεκινήσεις, γιατί αν δεν έχεις ο ίδιος κεφάλαια να ξεκινήσεις την εταιρεία, είναι πολύ δύσκολο να πείσεις κάποιους επενδυτές να σε εμπιστευτούν σε ένα τόσο αρχικό στάδιο. Οπότε θα έλεγα η χρηματοδότηση και η γραφειοκρατία είναι τα μεγαλύτερα εμπόδια αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα για να ξεκινήσει κάποιος μια start up.

Προϊόντα και υπηρεσίες όπως αυτά που παράγει η AidPlex, πόσο εύκολο είναι να περάσουν σε ευρεία χρήση, και να επωφεληθεί από αυτά ένα ευρύ φάσμα του πληθυσμού;

Η αλήθεια είναι ότι στην Ελλάδα είναι σχετικά δύσκολο για να απορροφηθούν στο δημόσιο σύστημα υγείας. Από τον ιδιωτικό τομέα είναι πιο εύκολο, προφανώς. Αυτό δεν γνωρίζω το πόσο εύκολο θα ήταν να αλλάξει, αλλά δεν νομίζω ότι απασχολεί το Υπουργείο Υγείας αυτή τη στιγμή το να ενσωματώσει τόσο καινοτόμες λύσεις. Νομίζω ότι ακόμα το σύστημα υγείας το απασχολεί το να γλυτώνει λεφτά και να κλείνει τρύπες. Οπότε ένα προϊόν το οποίο μπορεί να έχει πολλαπλάσια οφέλη για τους ασθενείς, αλλά να είναι πιο ακριβό σε σχέση με ένα άλλο προϊόν το οποίο έχει λιγότερα οφέλη, νομίζω ότι το κράτος θα διαλέξει το δεύτερο προϊόν, για να γλυτώσει χρήματα.

Οι καινοτομίες σας έχουν διακριθεί σε διεθνείς διαγωνισμούς. Πέρα από την χαρά της αναγνώρισης, τι άλλο σας προσφέρουν αυτές οι διακρίσεις;

Στην αρχή όταν ξεκινήσαμε την εταιρεία και κερδίζαμε κάποιους διαγωνισμούς, μας βοήθησαν πάρα πολύ γιατί είχαν και κάποια χρηματικά έπαθλα, με τα οποία μπορούσαμε να συντηρούμε την εταιρεία και τα λειτουργικά της κόστη. Οπότε τα βραβεία είναι σίγουρα ένα καλό κομμάτι των διαγωνισμών. Το άλλο είναι η αναγνώριση, και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, και όσο πιο μεγάλους διαγωνισμούς καταφέρεις και χτυπάς, τόσο μεγαλύτερη αναγνώριση έχεις και από επενδυτές, και από πελάτες, και σε μαθαίνει ο κόσμος. Το πρόβλημα είναι ότι μετά από κάποια στιγμή νομίζω ότι σε αποσπούν από τον στόχο σου. Μετά καταλήγεις να κυνηγάς τις διακρίσεις και τους διαγωνισμούς, και χάνεις το focus από την επιχειρηματικότητα και πώς να αναπτύξεις την εταιρεία σου.

Τι συμβουλές θα δίνατε στους νέους που έχουν μία ιδέα και αναζητούν τρόπους για να την οργανώσουν επιχειρηματικά;

Θα τους έλεγα να ξεκινήσουν να το ψάχνουν και να ζητήσουν βοήθεια από δομές, που υποστηρίζουν ανθρώπους στην Ελλάδα που έχουν μια ιδέα και θέλουν να δοκιμάσουν αν αυτή η ιδέα μπορεί να γίνει επιχειρηματικό πλάνο. Αυτό θα τους βοηθήσει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να ανακαλύψουν αν όντως η ιδέα τους έχει νόημα, ή αν δεν έχει νόημα να προχωρήσουν και να μην χάσουν πολύτιμο χρόνο. Πλέον στην Ελλάδα υπάρχουν διάφορες δομές που υποστηρίζουν ανθρώπους σε τέτοιο επίπεδο, οπότε θα έλεγα να ξεκινήσουν. Και για να ξεκινήσεις δεν χρειάζεται να έχεις εταιρεία εξ αρχής, όπως και εμείς όταν ξεκινήσαμε δεν είχαμε ιδρύσει εταιρεία. Στην αρχή τρέξαμε σε κάποια σεμινάρια για την επιχειρηματικότητα, και εκεί πέρα είδαμε και τεστάραμε αν η ιδέα που είχαμε μπορούσε να γίνει επιχείρηση, και προφανώς η ιδέα άλλαξε κιόλας όλο αυτό τον καιρό που ήμασταν στα σεμινάρια, δεν ήταν αυτή η αρχική ιδέα. Οπότε θα τους έλεγα να ξεκινήσουν χωρίς φόβο και όσο πιο γρήγορα τόσο το καλύτερο.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ