Η ΟΝΕΙΡΟΥΠΟΛΗ είναι κορυφαία δράση, εξωστρέφειας και προβολής της Δράμας – Χριστόδουλος Μαμσάκος Δήμαρχος Δράμας

Ο Δήμαρχος Δράμας Χριστόδουλος Μαμσάκος μιλάει στο SPEAKNEWS για την Ονειρούπολη που θα υποδεχτεί και φέτος στις γιορτές πλήθος επισκεπτών, μετατρέποντας την Δράμα σε Πρωτεύουσα των Χριστουγέννων. Ακόμη τονίζει τη σημασία της συνέργειας μεταξύ των Δήμων ανά την επικράτεια, τόσο για την βελτίωση των υποδομών τους και των δημόσιων υπηρεσιών που παρέχουν στους πολίτες, αλλά και για την προώθησή τους ως τουριστικοί προορισμοί.

Κύριε Δήμαρχε, η Ονειρούπολη που προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες, θα πραγματοποιηθεί και φέτος. Πόσο σημαντική είναι για την Δράμα αυτή η διοργάνωση;

Το μεγάλο χωριό της Ονειρούπολης μετέτρεψε τη Δράμα σε Πρωτεύουσα των Χριστουγέννων. Από το 2004 η Πλατεία Ελευθερίας και ο Δημοτικός Κήπος μετατρέπονται σε ένα Χριστουγεννιάτικο χωριό. Η ΟΝΕΙΡΟΥΠΟΛΗ είναι κορυφαία δράση, εξωστρέφειας και προβολής της Δράμας. Η ΟΝΕΙΡΟΥΠΟΛΗ φέτος πραγματοποιείται τηρώντας όλες τις οδηγίες και τα υγειονομικά πρωτόκολλα, όπως και άλλες δράσεις σε άλλους Δήμους της χώρας μας. Λειτουργούμε Με ΕΞΩΣΤΡΈΦΕΙΑ και ΣΧΕΔΙΑΣΜΌ , ΓΙΑ ΜΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΟΝΕΙΡΟΥΠΟΛΗ ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ. Ζητήσαμε την ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΟΛΩΝ για την φετινή διοργάνωση. Με αυτό το σκεπτικό ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ δυναμικά.

Πιστεύετε θα επηρεάσει η έξαρση της πανδημίας που διανύουμε σε Ελλάδα και Ευρώπη, την φετινή διοργάνωση; Ποια είναι τα μέτρα που θα εφαρμοστούν για την υγειονομική προστασία επισκεπτών και εργαζομένων;

Είναι δεδομένο ότι έχουμε μια νέα πραγματικότητα λόγω της πανδημίας. Παρ΄ όλα αυτά και δεδομένων των συνθηκών, προσαρμόσαμε το πρόγραμμα στα νέα δεδομένα. Στην ΟΝΕΙΡΟΥΠΟΛΗ εφαρμόζουμε το υγειονομικό πρωτόκολλο για τις Χριστουγεννιάτικες γιορτές, τα οποίο όπως ξέρετε διαρκώς αλλάζει. Πάντοτε παρακολουθούμε τις εξελίξεις και προσαρμοζόμαστε στις απαιτήσεις και προδιαγραφές που θέτουν οι υπερκείμενες αρχές. Ενδεικτικά σχεδιάσαμε των χωρική διάρθρωση των εγκαταστάσεων, έτσι ώστε να τηρούνται οι προβλεπόμενες αποστάσεις και να αποφεύγεται ο συνωστισμός. Επιπλέον φέτος τοποθετήθηκαν λιγότερα ψυχαγωγικά παιχνίδια , τα οποία είναι συνολικά περιφραγμένα με φυλασσόμενες εισόδους και εξόδους, όπου διεξάγεται ο έλεγχος των προβλεπόμενων δικαιολογητικών. Τα ίδια ισχύουν για την κεντρική σκηνή και για τους οικίσκους των δράσεων , τα οποία απολυμαίνονται και εκκενώνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα προκειμένου να αερίζονται.

Είστε πρόεδρος στο Δίκτυο Ελληνικών Πόλεων για την Ανάπτυξη. Μιλήστε μας για τις δράσεις του Δικτύου.

Το Δίκτυο Πόλεων Δ.Ε.Π.ΑΝ., του οποίου έχω την τιμή να προεδρεύω για δεύτερη συνεχόμενη θητεία περιλαμβάνει μια σειρά από τοπικούς φορείς από όλη την Ευρώπη, οι οποίοι ενώνουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να αναπτύξουν και να διαχειριστούν αποτελεσματικότερα τις δημόσιες υπηρεσίες και τις υποδομές και να ανταποκριθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις ανάγκες των πολιτών, παρέχοντας καλύτερης ποιότητας υπηρεσίες και ενισχύοντας την τοπική ανάπτυξη. Παρέχει συμβουλευτική και τεχνική στήριξη σε φορείς υλοποίησης αναπτυξιακών έργων και δράσεων. Έχουμε υπογράψει σημαντικές συμφωνίες για την καλύτερη παροχή υπηρεσιών των Δήμων προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις μεταξύ άλλων με την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος και τον Συμβολαιογραφικό Σύλλογο Εφετείων Αθηνών- Πειραιώς. Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, το Υπουργείο Ναυτιλίας, καθώς επίσης και με την Ιερά Αρχιεπισκοπή, για την υλοποίηση προγραμμάτων, Συγχρηματοδοτούμενων Πράξεων, Ευρωπαϊκών & Διεθνών Προγραμμάτων και Συμπράξεις έργων & έργων Παραχώρησης.

Είστε επίσης πρόεδρος της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης της Κεντρικής Επιτροπής Δήμων Ελλάδας. Ποιοι είναι οι στόχοι στον τομέα του τουρισμού, μετά από δύο χρόνια πανδημίας, ιδίως δε για Δήμους όπως η Δράμα, που δεν ταυτίζονται με το ελληνικό κλισέ της παραλίας και της θάλασσας;

Η Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης της ΚΕΔΕ αυτή την εποχή, περισσότερο παρά ποτέ, έχει να αντιμετωπίσει την ιδιόμορφη κατάσταση που προκάλεσε η πανδημία στην ταξιδιωτική αγορά. Γνωρίζουμε όλοι ότι ο Τουρισμός αποτελεί σημαντικό πυλώνα στήριξης των τοπικών οικονομιών και κοινωνιών. Γνωρίζουμε επίσης ότι όλη η Ελλάδα αποτελεί στην ουσία ένα ξεχωριστό τουριστικό προορισμό που, αν δεν έχει αναδειχθεί μέχρι σήμερα, έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει τα μοναδικά στοιχεία που διαθέτει κάθε γωνιά της πατρίδας μας. Σημαντικός συνδετικός κρίκος αυτών των στοιχείων είναι, μεταξύ άλλων, ο θεματικός χαρακτήρας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος που μπορεί να συνδέσει περιοχές στην προσπάθειά τους να “συναντήσουν” τη ζήτηση. Αυτό σημαίνει συνέργειες και κοινές προσπάθειες μεταξύ των Δήμων που διαθέτουν κοινά χαρακτηριστικά αλλά και γενικότερες συλλογικές δράσεις. Ταυτόχρονα, καλούμαστε να έχουμε λόγο και ρόλο στις αποφάσεις και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχουν άμεση ή και έμμεση σχέση με την τουριστική ανάπτυξη των περιοχών μας . Για το λόγο αυτό επιδιώκουμε την ευρύτερη δυνατή συναίνεση και συνεργασία με την κεντρική κυβέρνηση, με τις Περιφέρειες και με τους συλλογικούς φορείς των επαγγελματιών του τουρισμού.

Στην Δράμα προχωρήσαμε στη σύσταση μιας επιτροπής, της οποίας προεδρεύω με την Περιφερειακή Ενότητα , την Αναπτυξιακή Εταιρεία, το Σύλλογο Ξενοδόχων για να δημιουργήσουμε μια ατζέντα ενεργειών και πρωτοβουλιών που θα ενισχύσουν το τουριστικό μας προφίλ. Δεν είναι μόνο για τον θεματικό τουρισμό. Με δεδομένα όλα τα χαρακτηριστικά της πόλης και του νομού προτίθεται να ασχοληθεί ΚΑΙ με τον θεματικό τουρισμό. Στην Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης Δράμας , συνεργαζόμαστε άριστα, ανταλλάσσουμε πρακτικές, τεχνογνωσία και πολιτικές, που θα ωφελήσουν και στον τουριστικό τομέα την πόλη μας, το Νομό μας. Έχουμε διευρύνει την σύστασή της με τη συμμετοχή και άλλων φορέων με στόχο το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Είναι κάτι που εξελίσσεται καθημερινά σε επίπεδο μελετών, στοχοθεσίας, brand name κλπ. Ήρθαμε σε επαφή και επικοινωνία με διάφορα κυβερνητικά στελέχη. Κεντρικός μας στόχος είναι ο συντονισμός της προσπάθειας σε επίπεδο ΠΕ Δράμας με τις κεντρικές επιδιώξεις και σχεδιασμό του Υπουργείου Τουρισμού.

Που βρίσκεται η τοπική αυτοδιοίκηση στα σχέδια του Ταμείου Ανάκαμψης; Πέρα από την καινοτομία και την εναρμόνιση με την κλιματική πολιτική της Ε.Ε., υπάρχουν άλλοι τομείς που πιστεύετε ότι θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία;

Το μεγάλο στοίχημα όσον αφορά στο Ταμείο Ανάκαμψης είναι η σωστή εφαρμογή του. Είναι ένα Σχέδιο με ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα μια ευκαιρία για ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας. Στόχος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα είναι να αξιοποιήσουμε με χρήσιμο τρόπο τους πόρους που μας αναλογούν, να προβούμε σε ωφέλιμες δράσεις, για τις τοπικές κοινωνίες και τους πολίτες τους. Είναι στο χέρι μας τις καινοτόμες σκέψεις και ιδέες να τις κάνουμε έξυπνες πράξεις.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ