Τοποθέτηση του Σωκράτη Φάμελλου στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Παρακολούθησης Αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, με θέμα: «Θέσπιση εθνικού ενδίκου βοηθήματος για την προβολή αιτιάσεων για τις συνθήκες κράτησης σε Σωφρονιστικά Καταστήματα και άλλους χώρους κράτησης».
Την ευθύνη της κυβέρνησης για την απαξίωση της διακομματικής πρότασης νόμου για τη συμμόρφωση της χώρας μας με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ανέδειξε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, στη σχετική συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Παρακολούθησης Αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής.
Όπως ανέφερε, «ως Επιτροπή ήμασταν ιδιαίτερα ευτυχείς, γιατί είχαμε καταφέρει τον Ιούλιο του 2020 να ολοκληρώσουμε, ίσως και για πρώτη φορά, ένα σχέδιο νόμου αποτελούμενο από 12 άρθρα που είχε υπογράψει η συντριπτική πλειοψηφία των κομμάτων της Βουλής, με ρυθμίσεις που καλύπταν ένα πολύ μεγάλο έλλειμμα της χώρας μας όσον αφορά στα δικαιώματα του ανθρώπου και στην τήρηση του διεθνούς δικαίου. Όμως, τελικά, εδώ και πάνω από ένα χρόνο, αυτό το σχέδιο νόμου δεν έχει προωθηθεί προς ψήφιση, γεγονός που μας λυπεί όλους αλλά και μας οδηγεί και σε μια σφοδρή κριτική προς την κυβέρνηση».
Στη συνέχεια, στάθηκε στο γεγονός ότι μέχρι στιγμής έχουν θεσμοθετηθεί μόνο δύο άρθρα από το προτεινόμενο σχέδιο νόμου ενώ σήμερα προωθείται αποσπασματικά το άρθρο 12, αυτό που αφορά στη θέσπιση εθνικού ενδίκου βοηθήματος για την προβολή αιτιάσεων για τις συνθήκες κράτησης. Αναρωτήθηκε για ποιο λόγο δεν αξιοποιείται η συνολική πρόταση που έχει κατατεθεί και αποτελεί πρακτικά υιοθέτηση από την Επιτροπή της Βουλής της εισήγησης του προέδρου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.
«Φαίνεται, λοιπόν, ότι κάτι άλλο την κρατάει, υποχρεώνει την κυβέρνηση να μην ασκεί ούτε καν αυτά τα τυπικά καθήκοντα, όχι τα επιτελικά που διατείνεται ότι την χαρακτηρίζουν, και μας δημιουργεί ένα σοβαρό προβληματισμό. Δεν θέλουμε να χαρακτηριστεί η χώρα μας αρνητικά στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ούτε στο Συμβούλιο της Ευρώπης, αλλά ειλικρινά αναρωτιόμαστε και για το πώς φτάσαμε ως εδώ, γιατί η κυβέρνηση κάνει αυτή τη μεγάλη οπισθοχώρηση ως προς τα δικαιώματα και το κράτος δικαίου» σημείωσε στη συνέχεια .
Ο Σ.Φάμελλος τόνισε την αντίφαση που παρατηρείται στους χειρισμούς της κυβέρνησης, καθώς ο Υπουργός Δικαιοσύνης, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την τροποποίηση του ποινικού κώδικα και της ποινικής δικονομίας που επέφερε αυστηροποίηση των ποινών, περιέγραψε ως συνέπεια των νέων διατάξεων την αύξηση των κρατουμένων, η οποία, όπως είναι εύλογο, θα έχει άμεση αρνητική επίπτωση και στις συνθήκες κράτησης στα σωφρονιστικά καταστήματα και δήλωσε: «Και αυτό ενώ η Ελλάδα έχει καταδικαστεί πολλές φορές από το ευρωπαϊκό δικαστήριο για παραβίαση των συνθηκών κράτησης, γεγονός που καθιστά αναγκαία την θέσπιση του ενδίκου βοηθήματος που συζητάμε σήμερα».
Επισήμανε επίσης, ότι η εισήγηση της προέδρου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) έρχεται να διαψεύσει την Γενική Γραμματέα Αντιεγκληματικής Πολιτικής που, κατά την τοποθέτηση της στην ίδια επιτροπή στις 3.6.2020, είχε διατυπώσει την άποψη ότι το ισχύον θεσμικό πλαίσιο είναι πλήρες και εξασφαλίζει τα απαραίτητα ένδικα βοηθήματα στους κρατούμενους. «Επομένως, είναι απαραίτητη η παρουσία του αρμόδιου Υπουργού στην επιτροπή ώστε να διευκρινιστεί τελικά ποια είναι η στάση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου για την αναγκαιότητα θέσπισης του εθνικού ενδίκου βοηθήματος για την προβολή αιτιάσεων για τις συνθήκες κράτησης», πρόσθεσε στη συνέχεια.
Κλείνοντας την τοποθέτηση του αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασία για την Ελλάδα να προχωρήσει στη θέσπιση του εθνικού ενδίκου βοηθήματος αλλά και να επιμείνει, όπως και το ΝΣΚ, στη θεσμοθέτηση και των λοιπών προτάσεων του σχεδίου νόμου που έχει κατατεθεί από ισχυρότατη πλειοψηφία των κομμάτων της Βουλής και ανταποκρίνεται στις ανάγκες της χώρας μας.
Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.