«Θέλουμε, ειδικά φέτος, να προβάλλουμε την ελπίδα» – Δημήτρης Παπαστεργίου, Δήμαρχος Τρικκαίων

Ο Δήμος Τρικκαίων ετοιμάζεται να υποδεχτεί ξανά χιλιάδες επισκέπτες για τις γιορτές στον Μύλο των Ξωτικών, το μεγαλύτερο Χριστουγεννιάτικο θεματικό πάρκο. Ο Δήμαρχος Δημήτρης Παπαστεργίου μιλάει στο SPEAKNEWS και τον Περικλή Βλάχο για τον στόχο του ίδιου και του Δήμου, να εμφυσήσουν την ελπίδα και την αισιοδοξία στα παιδιά, και πως με προσεκτικά βήματα, και με τις συμβουλές των ειδικών προχώρησαν σε μία ασφαλή διοργάνωση για τα Χριστούγεννα.

Κύριε Δήμαρχε,

Για μια ακόμη χρονιά λειτουργεί στα Τρίκαλα το μεγαλύτερο Χριστουγεννιάτικο θεματικό πάρκο, ο Μύλος των Ξωτικών, που έχει κάνει την πόλη σας τα τελευταία χρόνια κορυφαίο τουριστικό προορισμό για τους Έλληνες. Ποιες είναι οι προσδοκίες σας από η φετινή διοργάνωση;

Είμαστε χαρούμενοι που φέτος επιστρέφουμε με το χαμόγελο και την αγάπη, για τα παιδιά, για όλους και όλες που φιλοξενούμε στον Δήμο μας. Ο Μύλος των Ξωτικών αποτελεί βέβαια τον μεγαλύτερο χριστουγεννιάτικο προορισμό στην Ελλάδα, αποτελεί σημείο αναφοράς, αλλά δε μένουμε εκεί. Θέλουμε να διατηρούμε ένα πνεύμα χαράς, θέλουμε, ειδικά φέτος, να προβάλλουμε την ελπίδα, να αποδεικνύουμε ότι η ζωή δίνει τη δική της απάντηση, με τη συνεργασία όλων μας. Ξέρετε, εκτός από τη σωματική υγεία, υπάρχει και η ψυχική υγεία και για τον λόγο αυτόν, πολύ προσεκτικά και με μελετημένα βήματα, πήραμε την απόφαση να αγκαλιάσουμε τα παιδιά, να δώσουμε ευκαιρίες για ανανέωση και να εμφυσήσουμε στάλες ελπίδας και αισιοδοξίας από έναν φωτεινό Μύλο των Ξωτικών. Αλλά και ταυτόχρονα, να προχωρήσουμε ακόμη ένα βήμα, αναδεικνύοντας τον «πράσινο» Μύλο, καθώς οι Ιππότες του θα μας διδάσκουν τρόπους για να προστατεύουμε το περιβάλλον, να δίνουμε ζωή στη φύση.

Ποια είναι τα μέτρα που θα εφαρμοστούν για την υγειονομική προστασία επισκεπτών και εργαζομένων; Σας προβληματίζει η επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας που παρουσιάζεται σε όλη την Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη;

Για εμάς πρώτιστο και κυρίαρχο αγαθό είναι η ανθρώπινη ζωή. Όλο το προηγούμενο διάστημα κάναμε συναντήσεις με επαγγελματίες, με φορείς, φυσικά ήμασταν και είμαστε σε άμεση επαφή και επικοινωνία με τους υγειονομικούς. Είχαμε ήδη αποφασίσει να ισχύσουν αυστηρά πρωτόκολλα, με είσοδο σε εμβολιασμένους και νοσήσαντες, και προφανή μέριμνα για τα παιδιά, στη βάση των νόμων. Η εισήγηση της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων για τη λειτουργία των θεματικών πάρκων και το εμβολιασμένο προσωπικό, η αποτύπωση των μέτρων και η ευθύνη να τα τηρήσουμε, συζητήθηκαν εκτενώς και στο Δημοτικό Συμβούλιο, με σοβαρούς και εποικοδομητικούς προβληματισμούς. Ακούσαμε τους ειδικούς, είδαμε μείωση κρουσμάτων στην περιοχή μας, συνεκτιμήσαμε δεδομένα και προχωρούμε σε έναν ασφαλή Μύλο των Ξωτικών.

Είστε Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος. Είστε ικανοποιημένος από την ανταπόκριση των δήμων στην πρόκληση της πανδημίας;

Οι Δήμοι απέδειξαν ότι δίκαια βρίσκονται στη συνείδηση των πολιτών ως ο πλέον άμεσος και κοντινός θεσμός. Ότι στους Δήμους θα βρουν λύσεις και στήριξη. Ότι θα βρεθεί βοήθεια και συμπαράσταση. Αυτό κάναμε. Βγήκαμε μπροστά στην πανδημία, πήραμε μέτρα για την κοινωνία, για συμπολίτες με προβλήματα, δοκιμάσαμε λύσεις, ψάξαμε για καλύτερες υπηρεσίες, ελαφρύναμε τους επαγγελματίες, συνεργαστήκαμε με φορείς της κοινωνίας των πολιτών και επιχειρήσεις, διευρύναμε δραστηριότητες κοινωνικού χαρακτήρα, προτείναμε λύσεις. Αυτό δεν τελείωσε. Συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε την πανδημία με επίκεντρο τον άνθρωπο, συνεχίζουμε να δίνουμε λύσεις και να βλέπουμε όλη την κατάσταση από πολλές πλευρές: αντίκτυπος στην κοινωνία, υγεία και ανάγκες, οικονομική δραστηριότητα.

Τι περιμένει η τοπική αυτοδιοίκηση από το Ταμείο Ανάκαμψης;

Να κάνουμε το επόμενο βήμα στον σχεδιασμό των πόλεων του μέλλοντος. Δεν είναι μια απλή χρηματοδότηση, αλλά μια ευκαιρία να θέσουμε σοβαρές βάσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα ασχοληθούμε στα σοβαρά με το περιβάλλον, τη βιώσιμη κινητικότητα, τον σεβασμό στους πολίτες, την προστασία της φύσης. Η ζωή θέτει επιτακτικά προβλήματα, οι ανάγκες διευρύνονται και οι Δήμοι ήδη έχουν κάνει μελετημένα βήματα για να αντιμετωπίσουν αυτά τα προβλήματα. Έχουμε ήδη υποβάλλει τις προτάσεις μας σε σχέση με τον τρόπο χρηματοδότησης, με την ανάγκη να στηριχθούν όλοι οι Δήμοι, αλλά και σε σχέση με τη διαχείριση του προγράμματος.

Κορυφαία θέση στην ατζέντα για την ανάπτυξη έχουν τα ζητήματα της καινοτομίας και της κλιματικής ουδετερότητας. Μπορούν πραγματικά οι Δήμοι της χώρας μας να ανταποκριθούν στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται, ή χρειάζονται βαθιές τομές, και ποιες είναι αυτές;

Οφείλουμε να ξεκινήσουμε από την εκπαίδευση των πολιτών και ειδικά των μικρών παιδιών. Να συνεχίσουμε με ορθολογικό σχεδιασμό, που θα σέβεται το περιβάλλον, στη βάση των υπαρχουσών προτεραιοτήτων και των στόχων του ΟΗΕ. Να δώσουμε έμφαση στις ΑΠΕ, να ενισχύσουμε καινοτόμες δράσεις, να βρούμε πρόσθετα εργαλεία και να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα. Πρόσφατα στα Τρίκαλα συναντηθήκαμε με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων οι Δήμοι της Δυτικής Θεσσαλίας. Θέσαμε προτεραιότητες για την αξιοποίηση της ίδιας της φύσης που θα προστατεύει τη φύση, ασχοληθήκαμε ενεργά με την προστασία των περιοχών μας, είδαμε επακριβώς πώς μπορούμε να ενισχυθεί η υλοποίηση έργων με πρόσθετη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Αυτό είναι μια καινοτομία: η συνέργεια φορέων, το να συναντηθούμε, να συζητήσουμε και να βρούμε λύσεις. Μερικές φορές, το πιο επαναστατικό είναι το απλό.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ