Απεβίωσε η ποιήτρια Μυριάνθη Παναγιώτου-Παπαονησιφόρου

Η Κυπριακή και Ελληνική λογοτεχνία είναι από σήμερα φτωχότερες, καθώς έφυγε από τη ζωή η σπουδαία ποιήτρια Μυριάνθη Παναγιώτου Παπαονησιφόρου.
Στη σελίδα των εκδόσεων ΓΕΡΜΑΝΟΣ στο facebook, έγραψε για τον θάνατό της ο λογοτέχνης Ανδρέας Καρακόκκινος: 

ΜΥΡΙΑΝΘΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ-ΠΑΠΑΟΝΗΣΙΦΟΡΟΥ

Θα φύγω είπες δίχως άλλο

δε θέλω τίποτα από δω

μα το ταξίδι σου μεγάλο

χωρίς διεύθυνση κι οδό.

Αυτά έγραφε, μεταξύ άλλων, στο ποίημα «Θα φύγω» από τη συλλογή «Σε γνώριμες Ράγες Σονέτα»  Εκδόσεις Γερμανός το 2018.

Κι έφυγε σήμερα η Μυριάνθη για το μεγάλο ταξίδι στη χώρα των αγγέλων αφήνοντας μας ένα μεγάλο έργο: ποίηση, παιδική λογοτεχνία και λαογραφικές

μελέτες. Έργα για τα οποία βραβεύτηκε και με Κρατικά βραβεία του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου αλλά και από άλλους οργανισμούς σε Ελλάδα και Κύπρο. Η συγκεντρωτική έκδοση των ποιημάτων της το 2011 περιλαμβάνει ποιήματα από το 1965-2010. Συνολικά έχει εκδώσει 13 ποιητικές συλλογές και 12 Παιδικά-νεανικά και λαογραφικά βιβλία. Η Μυριάνθη Παναγιώτου-Παπαονησιφόρου υπήρξε μια ξεχωριστή ποιητική φωνή της Κύπρου με το δικό της προσωπικό ύφος και όπως έγραψε ο Γιώργος Φράγκος σε μια κριτική του για το έργο της εδώ και δεκαετίες «Το έργο της έχει αποκρυσταλλωμένες αισθητικές παραμέτρους, ευρύτητα και διαλεκτική θεματικών προσανατολισμών, αναλόγως και του προστάγματος της κάθε χωριστής εποχής.». Κι ο Ανδρέας Πετρίδης έγραψε για τη λογοτεχνική φυσιογνωμία της. «Πρόκειται λοιπόν για λογοτέχνιδα πολύπλευρη και πολύτροπη, με έντονη και διαρκή παρουσία στην τέχνη, το επάγγελμα και τη ζωή γενικότερα.»

Η Μυριάνθη Παναγιώτου Παπαονησιφόρου όλα αυτά τα χρόνια παρατηρεί και γράφει για όλα όσα έζησε για πάνω από μισό αιώνα. Για τις ομορφιές της ζωής και τις φύσης αλλά και για τα δύσκολα χρόνια μετά το 74 και τον πόνο για τους αγνοούμενους και τη θλίψη των προσφύγων.

Η τελευταία της συλλογή «Ως άνεμος καματερός» εκδόθηκε το 2021 από τις Εκδόσεις Γερμανός. Γράφει στο ποίημα «Θα ξαναγεννηθείς»

Θα ξαναγεννηθείς

από μια χούφτα χώμα

σε δευτερόλεπτα φωτός

διαπερνώντας την αρχέγονη ρίζα

που θα αναπαράξει

το πρώτο ωάριο στη μήτρα της

Κι ας μη θυμάσαι τότε πια την ιστορία σου

κι ας μην έχεις ίχνος μνήμης

για την καταγωγή σου

Μα θα έχεις σίγουρα διασώσει

το ιχνοστοιχείο εκείνο

που θα σε γυρίζει αλάθητα

στις εκβολές του δικού σου Αμαζόνιου

Φεβρ. 1983

Αιωνία σου η μνήμη Μυριάνθη Παναγιώτου-Παπαονησιφόρου

Ανδρέας Καρακόκκινος

17 Δεκ 2021


Το SPEAKNEWS είχε παρουσιάσει την ποιήτρια και το έργο της στο τεύχος Σεπτεμβρίου 2020. Το αφιέρωμα μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω.


https://speaknews.gr/2020/09/15/myrianthi-panagiotou-papaonisiforou/


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ