Μήνυμα Κίνας προς ΗΠΑ και Ρωσία : Εκσυγχρονισμός του πυρηνικού οπλοστασίου

Τις έως τώρα κατηγορίες της Ουάσιγκτον για “ψευδή” ανάπτυξη του πυρηνικού οπλισμού της Κίνας με τον ρυθμό που η ίδια αναφέρει, ήρθε να ακυρώσει με τις δηλώσεις του ο Κινέζος γενικός διευθυντής υπηρεσίας ελέγχου εξοπλισμών, Φου Κονγκ.

Η ανακοίνωση του Πεκίνου συμπεριλάμβανε τους όρους “ασφάλεια” και “αξιοπιστία”, όσον αφορά το πυρηνικό οπλοστάσιο της Κίνας, κάνοντας επιπλέον έκκληση σε ΗΠΑ και Ρωσία να μειώσουν το δικό τους οπλοστάσιο, σε μια διαδικασία εξισορρόπησης της κατάστασης.

Μία μέρα μετά την δέσμευση των πέντε μεγάλων δυνάμεων όσον αφορά τα πρωτεία στα πυρηνικά όπλα, για προσπάθεια να εμποδίσουν την διάδοση αυτών, έλαβε χώρα και η ανακοίνωση του Φου Κονγκ.

Αν και οι προαναφερθείσες, ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία ανακοίνωσαν πως «δεν μπορεί να υπάρξει νικητής σε πυρηνικό πόλεμο» και έλαβαν θέση προς ενίσχυση της λογικής χρήσης, χωρίς να υφίσταται «η μη εξουσιοδοτημένη ή αθέλητη χρήση πυρηνικών όπλων», οι αριθμοί σύμφωνα με το ινστιτούτο έρευνας της Στοκχόλμης για τη διεθνή ειρήνη δείχνουν μια έλλειψη ισορροπίας. Το SIPRI έδειξε συγκεκριμένα πως οι ΗΠΑ διέθεταν τον Ιανουάριο του 2021 κάπου στα 5.550 πυρηνικά όπλα, έναντι των περίπου 350 της Κίνας.

Στις κατηγορίες της Ουάσιγκτον προς την κυβέρνηση της Κίνας δόθηκε η εξής απάντηση:

«Η Κίνα θα συνεχίσει να εκσυγχρονίζει το πυρηνικό της οπλοστάσιο ως προς τα ζητήματα της αξιοπιστίας και της ασφάλειας. Τα πυρηνικά όπλα γερνούν κι αυτά. Πρέπει να εγγυόμαστε πως τα δικά μας είναι καλά συντηρημένα και μπορούν να αποτελέσουν μέσο αποτροπής». Το Πεκίνο έκλεισε την ανακοίνωσή του, λέγοντας πως τελικά το 90% των πυρηνικών όπλων του πλανήτη βρίσκεται στην κατοχή των δύο μεγάλων δυνάμεων, ΗΠΑ και Ρωσίας, δίνοντας το δικό του μήνυμα για μέλλον.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ