H «Όμικρον» τα άλλαξε όλα

Η πανδημία είναι ακόμη εδώ. Μας το επιβεβαίωσε η συνεχιζόμενη παραμονή της μετάλλαξης «Δέλτα» αλλά και η επέλαση της μετάλλαξης «ΟΜΙΚΡΟΝ» που εξαπλώθηκε ταχύτατα και συνεχίζει ακάθεκτη την πορεία της και ανέτρεψε τον προγραμματισμό, τα σχέδια και τις αποφάσεις μας και πάγωσε το χαμόγελο στα χείλη όλων εκείνων που πίστευαν ότι θα κάναμε Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά μια και οι προετοιμασίες ανθρώπων κι επιχειρήσεων έδειχναν ότι όλα θα λειτουργούσαν με κάποια μέτρα αλλά σε καθεστώς κανονικότητας. Η «ΟΜΙΚΡΟΝ» τα άλλαξε όλα. Φυσικά η κατάσταση δεν ήταν όπως ήταν πέρυσι ή  δύο χρόνια πρίν, στην αρχή της πανδημίας. Τα κρούσματα ανέβηκαν κατακόρυφα και ανεξέλεγκτα, οι ΜΕΘ είναι ακόμη γεμάτες, τα νοσοκομεία σε πληρότητα, το ΕΣΥ, οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό στα όρια του, οι νεκροί ξεπέρασαν μέχρι στιγμής τις 22.000  και κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει με βεβαιότητα, στην παρούσα φάση, ότι  επειδή η «ΟΜΙΚΡΟΝ» κάνει τον κύκλο της με αλαφρύτερα συμπτώματα, αυτό σημαίνει ότι  βρισκόμαστε στην τελική φάση της πανδημίας. Όλα δείχνουν, ότι αν και πέρασαν 2 σχεδόν χρόνια είναι σαν να μη πέρασε μια μέρα.

Είναι απολύτως βέβαιο, ότι παρά τις επιπτώσεις στην υγεία, στην οικονομία, στη ζωή και την καθημερινότητά μας, μας και τις ζημιές που προκάλεσε και θα συνεχίσει να  προκαλεί  η πανδημία, σε βάθος χρόνου θα εξελιχθεί σε μια επιδημητική ασθένεια. Δεν θα μας κάνει όμως τη χάρη να εξαφανιστεί δια παντός. Θα είναι εδώ!! Η επιστήμη θα συνεχίσει τις ερευνητικές της προσπάθειες, θα ανακαλύψει νέα φάρμακα, θα βελτιώσει τα εμβόλια και κάποια στιγμή θα μπορεί ο COVID 19 θα μπορεί να  προλαμβάνεται και να θεραπεύεται άμεσα με τη σωστή πρόληψη και αγωγή.

Όταν λοιπόν με το καλό η πανδημία τελειώσει, τότε θα γίνει κι ο μεγάλος απολογισμός. Θα μετρήσουμε τις πληγές μας, θα περιθάλψουμε τα θύματα, θα καταγράψουμε τις συνέπειες, θα αξιολογήσουμε τον κρατικό μηχανισμό, το ΕΣΥ και τις συμπεριφορές μας. Ίσως όμως και να  βρεθούμε μπροστά σε εκπλήξεις που θα προέλθουν από κοινωνικές αντιδράσεις οι  οποίες θα έχουν συσσωρευτεί όλο αυτό το χρονικό διάστημα λόγω του εγκλεισμού, των μέτρων και της  της εσωστρέφειας,  που οδήγησαν πολλούς συνανθρώπους μας στην κατάρρευση της ψυχικής τους υγείας στην αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας , των ναρκωτικών ουσιών και ψυχοφαρμάκων. Και δυστυχώς δεν είναι λίγοι αυτοί που φοβούνται μια τέτοια πιθανή εξέλιξη και την επόμενη ημέρα, μετά την λήξη της πανδημίας να βρεθούμε μπροστά σε μια κοινωνική αναταραχή, η οποία θα έχει τις ρίζες της στην περιορισμένη οικονομική ανάπτυξη, την ανεργία, τη φτωχοποίηση και τις κοινωνικές ανισότητες, που θα δημιουργηθούν όλο αυτό το χρονικό διάστημα και σε αυτό θα συμβάλει και η συνεχιζόμενη αύξηση στα αγαθά και τις υπηρεσίες.

Είναι μαθηματικά βέβαιον ότι μέσα από την πανδημία μερικοί θα βγουν πλουσιότεροι, αλλά η μεγάλη πλειοψηφία όχι μόνο στην Ελλάδα , αλλά παγκοσμίως θα γίνουν ακόμη φτωχότεροι. Πολλές επιχειρήσεις, ιδιαίτερα μικρές και μικρομεσαίες θα βάλουν λουκέτο και η ανεργία θα αιωρείται απειλητική πάνω από τα κεφάλια τους. Και οι πονηροί, οι επιτήδειοι είναι κι αυτοί εδώ!! Ζουν ανάμεσά μας και πάντα έτοιμοι να αδράξουν την ευκαιρία για χάριν των δικών τους συμφερόντων και να εκμεταλλευτούν την έντονη δυσαρέσκεια και να ξεσηκώσουν τον κόσμο αυτό με απρόβλεπτες συνέπειες στην καθημερινότητά μας, στη ζωή, την κοινωνία και την δημοκρατία μας.

Εδώ καλείται σύσσωμη η πολιτική ηγεσία να αποδείξει ότι διαθέτει τα απαιτούμενα αντανακλαστικά. Να ενώσει δυνάμεις και να λάβει όλα εκείνα τα μέτρα που θα συμβάλουν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων και των ανισοτήτων. Μέτρα που θα στηρίξουν τα δοκιμαζόμενα και φτωχότερα στρώματα. Με μια ενιαία και κοινή στρατηγική όλες οι πολιτικές δυνάμεις και μακριά από κομματικές παρωπίδες και μικροπολιτικές θα αποτρέψουν τα σχέδια και των επιτηδείων και τους πολιτικούς τυχοδιωκτισμούς. Μόνο έτσι  θα καταφέρουν να συμβάλουν στη σωστή και έγκαιρη αντιμετώπιση δυσάρεστων καταστάσεων για την χώρα μας.

Σε αυτό το τεύχος απευθυνόμαστε στους ειδικούς για να μας δώσουν μία εικόνα της υγειονομικής κατάστασης που επικρατεί. Ο Θάνος Δημόπουλος, Πρύτανης του ΕΚΠΑ μας εξηγεί ότι χρειάζεται να ξέρουμε για τη μετάλλαξη όμικρον, και ο Διονύσιος Ευγενίδης, πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, μας ενημερώνει για τις ελλείψεις σε τεστ και φάρμακα, και τα προβλήματα στη διαδικασία διάθεσής τους, μετά τα νέα μέτρα. Ταυτόχρονα δίνουμε το λόγο στους απλούς πολίτες, που εμβολιάζονται, νοσούν, περιμένουν στις ουρές για ένα τεστ, και στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές που επέστρεψαν στα σχολεία εν μέσω αντικρουόμενων απόψεων για τα μέτρα ασφαλείας,

Και επειδή η ζωή έτσι ή αλλιώς συνεχίζεται, στρέφουμε το βλέμμα στον πολιτισμό, την λογοτεχνία και το θέατρο, που αποτελούν την καλύτερη διαφυγή από την κρίση.

Κλείνοντας αυτό το σημείωμα, να δηλώσουμε τη συμπαράστασή μας στους εργαζόμενους της ιστορικής εφημερίδας ΑΥΓΗ, η οποία κλείνει το καθημερινό της φύλλο. Οι εποχές δεν είναι ευνοϊκές για την έντυπη δημοσιογραφία, ιδίως για εφημερίδες που δεν αποτελούν κομμάτια μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και βασίζονται αποκλειστικά στους αναγνώστες τους. Ως ένα νέο έντυπο, μόλις δύο χρόνων, ευχόμαστε να βρεθεί μία λύση έστω και την ύστατη στιγμή για την ΑΥΓΗ και τους εργαζόμενους της.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ