«Όλη η παρακαταθήκη του Μιχάλη Κακογιάννη στεγάζεται στη φράση: Τέχνη για όλους»

Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης προσφέρει στον πολιτισμό της χώρας μας εδώ και 18 χρόνια, φιλοξενώντας εκδηλώσεις θεάτρου και κινηματογράφου, εικαστικές εκθέσεις, και δίνοντας βήμα στους νέους καλλιτέχνες. Η αγάπη για την τέχνη που είχε ο αείμνηστος ιδρυτής του, παραμένει ο οδηγός σε όλες τις δράσεις του ιδρύματος, το οποίο συνεχίζει να προσφέρει τέχνη για όλους, παρά τις δυσκολίες της εποχής μας αλλά και των εμποδίων που διαχρονικά πρέπει να αντιμετωπίσει ένα πολιτιστικός οργανισμός. Το SPEAKNEWS φιλοξενεί την Πρόεδρο του Δ.Σ. και Γενική Διευθύντρια του Ιδρύματος, Ξένια Καλδάρα, η οποία μας μίλησε για την διεθνούς εμβέλειας προσωπικότητα του Μιχάλη Κακογιάννη, το όραμά του, την αγάπη του για τις τέχνες, για την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και για το σήμερα του ιδρύματος, και τις εκδηλώσεις που προγραμματίζει μέσα στο 2022.

Ξένια Καλδάρα , Πρόεδρος του Δ.Σ. και Γενική Διευθύντρια του Ιδρύματος

Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης ξεκίνησε το 2004 από τον ίδιο τον Μιχάλη Κακογιάννη και λειτουργεί αδιάλειπτα μέχρι σήμερα. Ποιοι λόγοι οδήγησαν τον Μιχάλη Κακογιάννη στην δημιουργία του ιδρύματος και ποιος είναι ο σκοπός του;

Όλη η παρακαταθήκη του Μιχάλη Κακογιάννη στεγάζεται στη φράση: Τέχνη για όλους. Ένας χώρος που φιλοξενεί πολιτιστικές δράσεις με πρόθεση να φέρει πιο κοντά τον κάθε θεατή στην μορφή Τέχνης που επιθυμεί, ενώ ταυτόχρονα στον ίδιο χώρο έχει τη δυνατότητα να έρθει σε επαφή και με άλλα, διαφορετικά είδη τέχνης. Αυτό ήταν το όραμα, οι αρχές και οι αξίες του ιδρυτή μας.

Πιο συγκεκριμένα, έχει συνδεθεί άρρηκτα με:

• Την αγάπη και υποστήριξη προς τους νέους, κοινό και καλλιτέχνες, ανοίγοντας τους χώρους του και πραγματοποιώντας καλλιτεχνικές δράσεις δίνοντας χώρο και χρόνο στους νέους.

• Τον σεβασμό και το ενδιαφέρον προς την τέχνη του Θεάτρου, του Κινηματογράφου και της αφήγησης (storytelling).

• Το δέος για το Αρχαίο Δράμα.

Σκοπός του ΙΜΚ είναι η μελέτη, υποστήριξη και διάδοση των τεχνών του θεάτρου και του κινηματογράφου κάθε εποχής, καθώς και η καταγραφή και η διαφύλαξη των δημιουργημάτων των τεχνών αυτών.

Ο Μιχάλης Κακογιάννης ήταν μία προσωπικότητα παγκόσμιου βεληνεκούς. Μπορείτε να μας μιλήσετε για αυτόν, και το πάθος του για τις τέχνες του κινηματογράφου και του θεάτρου, που τον οδήγησαν και στην δημιουργία του ιδρύματος;

Ο Μιχάλης Κακογιάννης ήταν Πολίτης του Κόσμου. Λάτρευε την Τέχνη, αγαπούσε τη δημιουργία, τις πρόβες, τα γυρίσματα αλλά και την αρχή. Την κατασκευή των σκηνικών, την εύρεση των τόπων που θα χρησιμοποιούνταν στις σκηνές. Ο Μιχάλης Κακογιάννης είχε το όλον σε κάθε του επαφή με την Τέχνη. Ήταν ένας άνθρωπος που αγάπησε πολύ την Ελλάδα, με τα στραβά και τα όμορφα της, αγαπούσε τους ανθρώπους και την κοινωνία μας, αυτό φαίνεται και από τις ταινίες του που εμβαθύνει βαθιά στον κοινωνικό ιστό μας. Ο Μιχάλης Κακογιάννης αγαπούσε τους νέους δημιουργούς, ήθελε να δώσει χώρο, χρόνο στις καινούργιες φωνές, αυτός ήταν ένας από τους κύριους λόγους που τον οδήγησαν στη δημιουργία του Ιδρύματος. Η παρακαταθήκη του για τις επόμενες γενιές.

Το όνομα του Μιχάλη Κακογιάννη είναι συνδεδεμένο με τον τόπο καταγωγής του, την Κύπρο. Πόσο σφράγισε η σχέση αυτή το έργο και την πορεία του, και πως περνάει στις δράσεις του Ιδρύματος;

Ο Μιχάλης Κακογιάννης τιμούσε την γενέθλια χώρα του. Πονούσε για την Κύπρο και αγωνιζόταν γι’ αυτή. Μόλις συνέβη το πραξικόπημα, διέκοψε όλα του τα σχέδια στο εξωτερικό, άφησε τις παραγωγές στα μισά και έφυγε για Κύπρο για να γυρίσει το εμβληματικό ντοκιμαντέρ «Αττίλας ‘ 74».

Το Ίδρυμα είναι άρρηκτα δεμένο με την Κύπρο. Έχει πάντα τις πόρτες του ανοιχτές στους Κυπρίους καλλιτέχνες και έχει στενή συνεργασία, μέσα από πλήθος παραστάσεων και δράσεων με την Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας, το Σπίτι της Κύπρου και το Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου.

Δεν πρέπει να παραβλέπουμε και την προσφορά στο ίδρυμα της αδερφής του, Γιαννούλας Κακογιάννη-Wakefield. Μιλήστε μας για τη δική της συνεισφορά.

Η Γιαννούλα Κακογιάννη- Wakefield ήταν μια σπουδαία γυναίκα. Ήταν από τους αφανείς ήρωες που υπάρχουν στον κόσμο της Τέχνης. Μία σημαντική προσωπικότητα, μία δυνατή παραγωγός. Έχει στο βιογραφικό της σπουδαίες παραγωγές στο εξωτερικό και μεγάλες συνεργασίες. Για όλους εμάς στο Ίδρυμα ήταν στυλοβάτης, μη ξεχνάμε ότι τα περισσότερα χρόνια η Γιαννούλα ήταν πρόεδρος μας, ενεργή και μοναδική! Μας λείπει πραγματικά πολύ!

Στο Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης συντελείται ένα πολύπλευρο. Μιλήστε μας για αυτό.

Αυτό που μας ενδιαφέρει στο ΙΜΚ είναι η άρτια παρουσίαση όλων των ειδών της Τέχνης. Θέατρο, Κινηματογράφος, Εικαστικά, Συναυλίες. Σημαντικό ρόλο για το Ίδρυμα είναι να παρέχει τους χώρους του στην Εκπαίδευση. Με σεμινάρια, masterclass, workshops. Φυσικά το Ίδρυμα έχει φιλοξενήσει σε όλα τα χρόνια πολύ σημαντικές εταιρικές εκδηλώσεις κοινωνικής ευθύνης .

Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του Πολιτιστικού Κέντρου του Ιδρύματος;

Ο ρόλος του Πολιτιστικού Κέντρου αποκτά την αξία και τη σημασία του όντας ένας ζωντανός και οικείος χώρος των Τεχνών και της Εκπαίδευσης, μέσα από τη φιλοξενία/συνδιοργάνωση καλλιτεχνικών δράσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Με την λειτουργία του υποστηρίζει τη σύγχρονη πρωτότυπη καλλιτεχνική δημιουργία και τα εκπαιδευτικά προγράμματα για νέους, που αφορούν στην Τέχνη του Θεάτρου και του Κινηματογράφου, αλλά και στις σύγχρονες ψηφιακές προκλήσεις. Με τον τρόπο του προσπαθεί να συντελέσει κι αυτό στο σύγχρονο αίτημα για κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη.

Πόσο εύκολη είναι η λειτουργία ενός ιδρύματος πολιτισμού; Με ποιον τρόπο εξασφαλίζεται η βιωσιμότητά του;

Αυτές οι εποχές για κανένα δεν είναι εύκολες. Προσπαθούμε, αγωνιζόμαστε, συνεργαζόμαστε, υποστηρίζουμε την εξωστρέφεια και την ποιότητα στο «προϊόν» μας και στεκόμαστε όρθιοι στα πόδια μας. Οι συνεργασίες, η ομαδικότητα, η αλληλεγγύη και η πολλή δουλειά εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα και τη συνέχεια μας.

Η περίοδος της πανδημίας που διανύουμε προκάλεσε μεγάλο πλήγμα και στον πολιτισμό. Πως ανταποκρίθηκε στις δυσκολίες το Ίδρυμα Μ.Κακογιάννης;

Άφησε το φως του Θεάτρου αναμμένο… Αυτό ήταν το μοτο μας. Ήταν μία δυστοπική πραγματικότητα. Παρακολουθείς ένα τόσο ζωντανό χώρο να σβήνει, να σιωπά. Μας έλειπαν όλοι, οι καλλιτέχνες, οι συντελεστές, το κοινό. Αντέξαμε, δημιουργήσαμε κάποιες διαδικτυακές δράσεις, όπως η αφήγηση μεγάλων κειμένων από σημαντικούς ηθοποιούς & σκηνοθέτες, η ανάγνωση παραμυθιών για τα παιδιά και το Ίδρυμα πέρσι το καλοκαίρι βγήκε εκτός των πυλών, ανέπτυξε συνεργασίες με την Περιφέρεια και τους Δήμους και άπλωσε τις προτάσεις του σε όλη την Ελλάδα, με σεβασμό στις τοπικές κοινωνίες.

Με ποιους τρόπους δραστηριοποιείται το Ίδρυμα στο κομμάτι της εκπαίδευσης;

Φιλοξενώντας σεμινάρια, workshops, δράσεις για εφήβους, παιδιά αλλά και επαγγελματίες του χώρου. Φυσικά πάντα συμμετέχουμε και οι ίδιοι κάνοντας παρουσίαση της δουλειάς μας σε φοιτητές και σε πολιτιστικούς περιηγητές.

Ποιες δράσεις προγραμματίζονται για τη νέα χρονιά;

Πολλές -πολλές και σημαντικές παραγωγές!

Ο Πασκάλ Ραμπέρ σκηνοθετεί συγχρόνως στη Νέα Υόρκη, στο Παρίσι και στην Ελλάδα το έργο του «2 Αδερφές Μυρτώ & Γιούλικα». Πρωταγωνιστούν: Μυρτώ Αλικάκη, Γιούλικα Σκαφιδά.

Ο Νικόλας Βαγιονάκης σκηνοθετεί και ερμηνεύει το «ΜΕΦΙΣΤΟ», εμπνευσμένο από το έργο του Κλάους Μανν.

Ο Σωτήρης Τσαφούλιας συναντάει σκηνοθετικά τον Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη στο έργο «Αινιγματικές Παραλλαγές» του Eric- Emmanuel Schmitt. Πρωταγωνιστούν: Γιάννης Μπέζος, Πυγμαλίων Δαδακαρίδης.

Η Κάρμεν Ρουγγέρη ανεβάζει την παράσταση «Ο ΜΙΚΡΟΣ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ» ου Αντουάν ντε Σαιντ Εξυπερύ. Το αριστούργημα, της παγκόσμιας λογοτεχνίας, που χρόνια τώρα μαγεύει μικρούς και μεγάλους, γίνεται παράσταση για όλη την οικογένεια σε κείμενο της Κάρμεν Ρουγγέρη και με σκηνοθεσία της Κάρμεν Ρουγγέρη και της Χριστίνας Κουλουμπή. Την πρωτότυπη μουσική και τα τραγούδια εμπνεύστηκε και συνέθεσε ο Στέφανος Κορκολής, σε στίχους του Ανδρέα Κουλουμπή.

Η Σοφία Παπαδοπούλου, ιδρύτρια της iWa, με παρουσία σε Αθήνα και Los Angeles, δημιουργεί τις βάσεις για την επίτευξη της διεθνούς αναγνώριση Ελλήνων ηθοποιών, για αυτό το λόγο, παρέχει εργαστηριακή εκπαίδευση (workshops) σε ηθοποιούς και σκηνοθέτες υποστηρίζοντας τις ανάγκες τους για επαγγελματική πρόοδο και καλλιτεχνική εξέλιξη.

Τιμή και μνήμη στο μεγάλο Μιχάλη Μιχαήλ, ενός από τους πιο σημαντικούς δημιουργούς κόμικς και εικαστικούς της δεκαετίας του ’80. Ακόμη και σήμερα το πληθωρικό του ταλέντο μάς αγγίζει κάθε φορά όπου η ματιά πέφτει πάνω στη δική του καλλιτεχνική οπτική.

… και φυσικά ….Έκθεση αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τη Γέννηση του Μιχάλη Κακογιάννη.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ