Οι επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη μάς οδήγησαν σε ενεργειακή ανασφάλεια

famelos

«Η Ελλάδα βιώνει την ευρωπαϊκή ενεργειακή κρίση έχοντας ένα επιπλέον «βαρίδι», τις συσσωρευμένες λανθασμένες επιλογές της κυβέρνησης. Αν το πρόβλημα της ακρίβειας στην ενέργεια, και ειδικότερα στο ρεύμα, οφείλεται μόνο σε εξωγενείς παράγοντες, τότε πώς εξηγείται ότι η Ελλάδα ήταν πρωταθλήτρια ακρίβειας στη χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη το 2021, όπως και τους μήνες Αύγουστο και Νοέμβριο, και συνεχίζει να είναι τις πρώτες δύο εβδομάδες του έτους; Αυτό προφανώς αποδεικνύει ότι υπάρχουν ενδογενή χαρακτηριστικά και αίτια που την τοποθετούν στην πρώτη θέση ακρίβειας, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές στην Ελλάδα να πληρώνουν ακόμη πιο φουσκωμένους λογαριασμούς σε σχέση με τους καταναλωτές στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες», σημείωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό «Pella TV» και στην εκπομπή «Βήμα στην Κεντρική Μακεδονία» με το δημοσιογράφο Κ. Ερυθρόπουλο.

«Οι λογαριασμοί ρεύματος είναι δύσκολο έως αδύνατο να πληρωθούν» είπε και ανάφερε συγκεκριμένα στοιχεία και παραδείγματα των υπέρογκων αυξήσεων. Κατάστημα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης με χρέωση 260 ευρώ για την κατανάλωσή του το μήνα με επιπλέον επιβάρυνση 900 ευρώ, όσο δηλαδή ένα μηνιάτικο κάποιου εργαζόμενου, αλλά και νοικοκυριά με 60 ευρώ το μήνα χρέωση για την κατανάλωσή τους που επιβαρύνονται με άλλα 160 ευρώ. Υπάρχουν ακόμη και περιπτώσεις υπερτριπλασιασμού των λογαριασμών, καθώς και σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για το 2021 το φυσικό αέριο αυξήθηκε κατά 180%.

Σημείωσε πως τα «highscores» της Ελλάδας οφείλονται :

-στην επιλογή της κυβέρνησης να ξεκινήσει το ράλι ακρίβειας σε όλη την αγορά ενέργειας με το να αυξήσει τα τιμολόγια της ΔΕΗ κατά 20% τον Σεπτέμβριο του 2019, αντί να κρατήσει χαμηλά τις τιμές, ενώ είχε αυτή τη δυνατότητα λόγω της δεσπόζουσας θέσης της στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

-στην αισχροκέρδεια των προμηθευτών το μεγαλύτερο μέρος του 2020 όπου συμμετείχε και η ΔΕΗ, η οποία και πουλούσε 110 ευρώ τη μεγαβατώρα στους καταναλωτές χαμηλής τάσης ενώ χαρακτηριστικά τον Απρίλιο του 2020 την αγόραζε στα 28 ευρώ τη μεγαβατώρα (χονδρεμπορική-ΟΤΣ), δηλαδή τέσσερις (4) φορές πάνω!

-στην εκκίνηση λειτουργίας του Μοντέλου-Στόχου (Target Model) στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς επαρκή προετοιμασία και χωρίς έλεγχο και ρύθμιση της αγοράς που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, με τις τότε δηλώσεις Χατζηδάκη ότι ο ανταγωνισμός θα λύσει τα προβλήματα, όπως το βλέπουμε σήμερα

-στην ανοχή εκ μέρους της κυβέρνησης και των αρμόδιων ρυθμιστικών Αρχών (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και Επιτροπή Ανταγωνισμού) σε χειραγώγηση τιμών στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και λειτουργίας ολιγοπωλίου στην ελληνική ενεργειακή αγορά, που επίσης συμμετέχει η ΔΕΗ, όπως έχει καταγγείλει η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ)

«Βασικό αποτέλεσμα όλων των παραπάνω επιλογών της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι η επιβάρυνση όλων των κοινωνικών και επαγγελματικών ομάδων, ολόκληρης της κοινωνίας», υπογράμμισε και στάθηκε στη συνέχεια στα τρία ακόμη στρατηγικού χαρακτήρα λάθη της κυβερνητικής πολιτικής στην ενέργεια.

Πρώτον, η απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να προσδέσει την ηλεκτροπαραγωγή στην Ελλάδα από φυσικό αέριο για δεκαετίες, αφού πίσω από την πρόχειρη και κούφια εξαγγελία της απολιγνιτοποίησης κρύβεται η αντικατάσταση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ με μονάδες ακριβού ορυκτού αερίου ιδιωτών και όχι αντικατάσταση με ΑΠΕ, δηλαδή με πράσινη ενέργεια που είναι και πολύ πιο οικονομική.

Δεύτερον, η επιλογή της κυβέρνησης να εφαρμόσει ουσιαστικά τη μισή μεταρρύθμιση του Target Model, ακυρώνοντάς το στην πράξη, αφού εδώ και πάνω από ένα έτος πλέον λειτουργεί χωρίς μηχανισμούς αντιστάθμισης κινδύνου (εργαλεία hedging), όπως είναι για παράδειγμα τα διμερή και τα προθεσμιακά συμβόλαια. Αποτέλεσμα είναι οι αυξήσεις στην προημερήσια αγορά να αποτυπώνονται πλήρως στη λιανική όταν, σε άλλες χώρες, όπου αυτοί οι μηχανισμοί λειτουργούν, οδηγούν σε συγκράτηση των τιμών, των υψηλών επιβαρύνσεων τόσο στη βιομηχανία όσο και στα νοικοκυριά, εφόσον εκεί τα προθεσμιακά συμβόλαια καλύπτουν το 75-80% των προμηθειών ενέργειας.

Τρίτον, η επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη να απεμπολήσει όλα τα εργαλεία άσκησης ενεργειακής πολιτικής που θα μπορούσε να έχει η πολιτεία στα «χέρια» της ώστε να εγγυηθεί την Πράσινη Μετάβαση με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης. Παρέδωσε το 100% των δικτύων φυσικού αερίου (ΔΕΠΑ Υποδομών) σε μία ιδιωτική εταιρεία που αποφασίζει πλέον σε ποιες περιοχές της Ελλάδας θα επεκταθεί το φυσικό αέριο, ενώ μάλιστα στην ιδιωτική αυτή εταιρεία συμμετέχει το ιταλικό αλλά όχι το ελληνικό δημόσιο. Παραχώρησε το 49% του δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) σε ένα fund, του δικτύου που εξυπηρετεί δηλαδή τους οικιακούς καταναλωτές και στο οποίο «κουμπώνουν» οι ΑΠΕ, με σταθερό εγγυημένο και μάλιστα από τα υψηλότερα στην Ευρώπη έσοδο και χωρίς κανένα ρίσκο για τον ιδιώτη μέτοχο. Παραχώρησε την πλειοψηφία της ΔΕΗ σε ιδιώτες μέσω της διαδικασίας Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου εν μέσω μάλιστα ενεργειακής κρίσης, αποφεύγοντας ακόμα και τη Βουλή.

«Όλες αυτές οι επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη μάς οδηγούν σε ενεργειακή ανασφάλεια λόγω εξάρτησης από ένα εισαγόμενο αλλά και ακριβό πλέον καύσιμο που σε συνδυασμό με την ακρίβεια, στην οποία δεν επεμβαίνει ουσιαστικά η κυβέρνηση, αμφισβητούν την πρόσβαση νοικοκυριών και επιχειρήσεων στο αγαθό της ενέργειας» τόνισε ο Σ.Φάμελλος κλείνοντας. «Είναι προφανές ότι μας οδηγούν σε πολλαπλά ηλεκτροσόκ, ενώ τα περιθώρια επί μέρους διορθώσεων είναι περιορισμένα. Εξάλλου, δεν υπάρχει πολιτική βούληση, εφόσον ο μόνος στόχος της κυβέρνησης είναι το πλιάτσικο στη δημόσια περιουσία και η τακτοποίηση γαλάζιων παιδιών και ημετέρων. Για το λόγο αυτό απαιτείται συνολική ανατροπή αυτής της πολιτικής».


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ