Ηφαίστειο Τόνγκα: Πρωτόγνωρες συνέπειες για το περιβάλλον-Κυματισμοί σε όλη την ατμόσφαιρα της Γης

Μονάχα απαρατήρητη δεν πέρασε η έκρηξη του υποθαλάσσιου ηφαιστείου της Τόνγκα, με τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο να διαφαίνεται για πρώτη φορά κατ’αυτόν τον τρόπο σε όλο τον πλανήτη.

Το ηφαίστειο Χούνγκα Τόνγκα-Χούνγκα Χα’απάι φαίνεται να δημιούργησε ισχυρούς «κυματισμούς» στην ατμόσφαιρα του πλανήτη, ένα φαινόμενο που οι επιστήμονες δεν είχαν ποτέ παρατηρήσει μέχρι σήμερα μετά από μια ηφαιστειακή έκρηξη, καθώς το κύμα κρούσης της έκρηξης, αφού έκανε 2 φορές τον γύρο της γής, έριξε απότομα την ατμοσφαιρική πίεση.

Προς έκπληξη της επιστημονικής κοινότητας, ποτέ κανένα ηφαίστειο δεν είχε προκαλέσει κάτι τέτοιο. Τα δορυφορικά δεδομένα δείχνουν ότι το συμβάν πυροδότησε ένα ασυνήθιστο μοτίβο ατμοσφαιρικών βαρυτικών κυμάτων, σύμφωνα με το «Nature», γεγονός που θα μελετηθεί εντατικά από τους επιστήμονες.

Σε μια πιο ενδελεχή ανάλυση, οι δορυφορική μελέτη που έγινε μετά την έκρηξη στις 14 Ιανουαρίου, εδειξε δεκάδες ομόκεντρους κύκλους, που ο καθένας αντιπροσωπεύει ένα ταχέως κινούμενο κύμα στα αέρια της ατμόσφαιρας, εκτεινόμενος σε απόσταση άνω των 16.000 χιλιομέτρων. Τα κύματα αυτά έφθασαν από τον ωκεανό στην ιονόσφαιρα και φαίνεται να πέρασαν αρκετές φορές γύρω από τη Γη.

Ο επιστήμονας της ατμόσφαιρας Λαρς Χόφμαν του γερμανικού Κέντρου Υπερυπολογιστών Julich έκανε την εξής δήλωση:

«Πρόκειται για κάτι πραγματικά μοναδικό. Δεν έχουμε ποτέ δει κάτι παρόμοιο στα δεδομένα. Το όργανο AIRS λειτουργεί εδώ και περίπου 20 χρόνια και ποτέ έως τώρα δεν είχαμε δει τέτοια ωραία μοτίβα ομόκεντρων κυματισμών».

«Αυτό είναι κάτι που πραγματικά μας δημιουργεί απορία, καθώς πρέπει να έχει να κάνει με τη φυσική του όλου συμβάντος, αλλά δεν ξέρουμε ακόμη τι είναι αυτό», δήλωσε ο φυσικός της ατμόσφαιρας Κόργουιν Ράιτ του βρετανικού Πανεπιστημίου του Μπαθ, ο πρώτος στον κόσμο που παρατήρησε τους κυματισμούς στα δεδομένα τα οποία συνέλεξε ο Χόφμαν.

Θεωρητικά η γρήγορη άνοδος στην ατμόσφαιρα του θερμού αέρα και της στάχτης από μια έκρηξη ηφαιστείου θα μπορούσε να πυροδοτήσει παρόμοια κύματα σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα, ωστόσο το φαινόμενο συμβαίνει για πρώτη φορά, γεγονός που ανησυχεί για ενδεχόμενες επιπλέον εκρήξεις του ηφαιστείου και ποι θα μπορούσαν να είναι οι περιβαλλοντικές συνέπειες.

Ο ειδικός στο κλίμα Σκοτ Όσπρεϊ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης αποδίδει το φαινόμενο των κυματισμών της ατμόσφαιρας στο ότι η έκρηξη της Τόνγκα υπήρξε μοναδική, επειδή συνέβη πολύ γρήγορα σε σχέση με άλλες ηφαιστειακές εκρήξεις και λέγοντας πως το φαινόμενο θα μελετηθεί άμεσα και εξονυχιστικά, δήλωσε συμπερασματικά:

«Το συμβάν φαίνεται να τελείωσε μέσα σε μερικά μόνο λεπτά, αλλά ήταν τόσο εκρηκτικό που πιθανώς πυροδότησε μερικά ισχυρά βαρυτικά κύματα»


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ