“Πράσινα Ταξί”: Το πρόγραμμα ξεκινάει με επιδότηση 20.000 ευρώ

Στόχος αποτελεί η αντικατάσταση παλαιών ρυπογόνων ταξί με αμιγώς ηλεκτρικά, σε ένα πρόγραμμα που δείχνει έντονες φιλοδοξίες γύρω από την προστασία του περιβάλλοντος στην Ελλάδα.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, στο 5ο Συνέδριο Ηλεκτροκίνησης, η συνολική επιδότηση πιθανόν να φτάσει και ακόμη να ξεπερνά και τις 20.000 ευρώ. Το σχέδιο συμπεριλαμβάνει και ένα πλάνο εγκατάστασης υποδομών φόρτισης στις πιάτσες ταξί, χωρίς σημαντική επαύξηση ισχύος, ενώ επιπλέον δευτερεύον σκοπός αποτελεί και η μαζική ανανέωση των παλαιών οχημάτων.

Τα 6.967 ηλεκτρικά αυτοκίνητα του 2021, έναντι των 480 το 2019, δείχνουν πόσο πολύ έχει μετέχει η ηλεκτρική ενέργεια πλείν στην ζωή μας. Το ποσοστό της αγοράς, επίσης από το 0,4% του 2019 ανέβηκε σχεδόν στο 7%.

Το σχόλιο του υπουργού σύμφωνα με τα παραπάνω ήταν το εξής:

«Σήμερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ε.Ε., η Ελλάδα είναι η χώρα της Ε.Ε. με το μεγαλύτερο ποσοστό μεταβολής στην αγορά ηλεκτρικών οχημάτων» .

Όσον αφορά τις υποδομές, ο ίδιος δήλωσε πως τα 58 δημόσια σημεία φόρτισης που υπήρχαν το 2019, σήμερα έχουν φτάσει τα 1.200 σε όλη την Ελλάδα, λέγοντας χαρακτηριστικα : «Δηλαδή, μέσα σε 2 χρόνια εικοσαπλασιάσαμε τα σημεία φόρτισης» Ως μακροπρόθεσμος στόχος τέθηκε το 2025 να έχει αναπτυχθεί ένα δίκτυο με περίπου 12.000 σημεία φόρτισης, ενώ το 2030 να φτάσει τα 25.000.

Παράλληλα, όπως είναι φυσικό, θα τεθεί σε εφαρμογή και το τρίτο κομμάτι του προγράμματος το οποίο θα συμπεριλαμβάνει ηλεκτρονική βάση δεδομένων και εφαρμογή στο κινητό για τους φορτιστές, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί με σκοπό την ευκολία και την άνεση των πολιτών, όπως ακριβώς συμβαίνει και με άλλων ειδών ηλεκτρικά οχήματα.

«Το πρώτο βήμα είναι ότι συγκροτούμε μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για το δίκτυο των δημοσίων προσβάσιμων φορτιστών, όπως είναι που βρίσκονται, δηλαδή η γεωγραφική τους θέση, η διαθεσιμότητα, το κόστος και ο τρόπος πληρωμής. Και το δεύτερο βήμα είναι ότι θα παρέχουμε σε κάθε ενδιαφερόμενο μια ειδική εφαρμογή, ώστε να έχει ανά πάσα στιγμή πρόσβαση από το κινητό του σε όλες αυτές τις πληροφορίες και να μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του»,

ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής, υπενθυμίζοντας ότι το υπουργείο έχει ήδη προχωρήσει από τον Ιούλιο 2021 στην έκδοση ΚΥΑ που προβλέπει τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη λειτουργία συνεργείων ηλεκτρικών οχημάτων, ενώ και τα επαγγέλματα γύρω από την νέα αυτή ιδέα βρίσκονται προσεχώς.

Έως τον Απρίλιο θα προκηρυχθεί νέος κύκλος του προγράμματος «Κινούμαι ηλεκτρικά» με αυξημένες επιδοτήσεις για αγορά ηλεκτρικών οχημάτων.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ