Σκληρή κριτική από ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ΚΚΕ και ΚΙΝΑΛ κατά της κυβέρνησης μπροστά στις συνέπειες της κακοκαιρίας.

του Δημήτρη Κάτσακα

Έντονη κριτική κατά της πολιτικής του Κυριάκου Μητσοτάκη μπροστά στην συνεχώς αυξανόμενη κακοκαιρία των ημερών άσκησαν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ΚΚΕ και ΚΙΝΑΛ, κάνοντας ξεκάθαρη την τοποθέτησή τους πάνω στο ζήτημα του εγκλωβισμού συγκεκριμένων περιοχών της Αττικής.

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Κάνοντας έκκληση στον κ. Μητσοτάκη να επιβάλει μια τάξη στην αταξία που προήλθε εξαιτίας της αμέλιάς του, ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νάσος Ηλιόπουλος, έκανε λόγο για αποζημίωση σε εκείνους που εγκλωβίστηκαν στη Μεσογείων, την Κηφισίας και τη Μαραθώνος.

Η αποζημίωση των 2.000 ευρώ όπως είπε, αποτελεί άμεση ανάγκη για τους εγκλωβισμένους επι πολλές ώρες στις περιοχές της Αττικής, τονίζοντας πως η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη οφείλει μια απολογία για τον λάθος χειρισμό της κατάστασης.

Ο ίδιος μιλώντας για “αυτάρεσκες διαβεβαιώσεις που βούλιαξαν μέσα στις λάσπες της πραγματικής ζωής”, εξαπέλυσε σκληρή κριτική κατά του πρωθυπουργού, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Η γελοιότητα του εξαφανισμένου Κ. Μητσοτάκη ξεπερνά κάθε όριο. Εθισμένος στην επικοινωνιακή διαχείριση ανακοινώνει αποζημιώσεις για τους εγκλωβισμένους στην Αττική Οδό. Στους χιλιάδες πολίτες που εμειναν εγκλωβισμένοι για ατελείωτες ώρες στη Μεσογείων, την Κηφισίας, τη Μαραθώνος και δεκάδες άλλους δρόμους, ποιος θα δώσει αποζημιώσεις; Στους εκατοντάδες επιβάτες που εγκλωβίστηκαν σε συρμούς του τρένου ποιος θα δώσει αποζημιώσεις; Στους πολίτες που συνεχίζουν να περνούν τον χιονιά χωρίς ρεύμα και θέρμανση ποιος θα δώσει αποζημιώσεις; Ας αφήσει το επικοινωνιακό θέαμα ο κ. Μητσοτάκης και ας προσπαθήσει να βάλει τάξη στο χάος που δημιούργησε».

ΚΚΕ

«Καμιά δικαιολογία δεν μπορεί να ξεπλύνει την κυβέρνηση και το περίφημο “επιτελικό κράτος” από τις τεράστιες ευθύνες τους, που άφησαν στο έλεος μιας αναμενόμενης χιονόπτωσης τους κατοίκους ολόκληρων περιοχών, ιδιαίτερα της Αττικής.

Καμιά δικαιολογία δεν υπάρχει για τους χιλιάδες εγκλωβισμένους οδηγούς επί ώρες στην Αττική Οδό και σε άλλους οδικούς άξονες, για τα νοικοκυριά που παραμένουν ακόμη και τώρα χωρίς ρεύμα και θέρμανση, για τους απροστάτευτους εργαζόμενους, για την παράλυση των μέσων μεταφοράς.

Αυτός ο εφιάλτης είναι κάτι παραπάνω από κυβερνητική ολιγωρία κι αδιαφορία. Είναι η ίδια η εγκληματική πολιτική που συντηρεί τις τεράστιες ελλείψεις στον τομέα της πολιτικής προστασίας και του κρατικού σχεδιασμού, που θυσιάζει τις λαϊκές ανάγκες γιατί τις θεωρεί “ανεπίτρεπτο κόστος”», αποτέλεσε η δήλωση του Δημήτρη Κουτσούμπα, Γενικού Γραμματέα του ΚΚΕ.

Ο κ. Κουτσούμπας, κινούμενος στο ίδιο μήκος κύματος, δεν δίστασε να μιλήσει για “αστικό κράτος που καταρρέει”, “συμφέροντα μεγάλων επιχειρήσεων” και βεβαίως, την “χρυσοπληρωμένη Αττική Οδό”, η οποία αποτελεί καίριο σημείο στο ζήτημα του εγκλωβισμού.

Η σκληρή κριτική συνεχίστηκε από τον ίδιο, μιλώντας για την πλασματική “ατομική ευθύνη”, που συνεχώς προβάλλεται από πλευράς ΝΔ, και τονίζοντας πως όλο το βάρος πέφτει στους πολίτες, οι οποίοι ανελλειπώς ζητούν οικονομικές ελαφρύνσεις, τις οποίες δεν δέχονται τελικά, όπως το θέμα των διοδίων που επίσης ανέφερε.

ΚΙΝΑΛ

«Εδώ και τώρα, και χωρίς άλλη καθυστέρηση να αποκατασταθούν τα προβλήματα σε όλες τις περιοχές που έχουν πληγεί. Κυβέρνηση, αρμόδιοι φορείς, Περιφέρειες και Δήμοι, να εξασφαλίσουν όλα τα μέσα για τον καθαρισμό των δρόμων, να λειτουργήσουν κανονικά τα μέσα μεταφοράς, να εξασφαλιστεί η ασφαλής πρόσβαση σε νοσοκομεία. Εδώ και τώρα με αίσθημα αλληλεγγύης να μη μείνει κανείς μόνος, κανείς απροστάτευτος!», ήταν η δήλωση με την οποία έκλεισε ο Γ.Γ. του ΚΚΕ, εφιστώντας την προσοχή όλων για την σοβαρότητα της κατάστασης.

Ο Μιχάλης Κατρίνης, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, διατηρώντας μια πιο μετριοπαθή στάση, επέλεξε με την σειρά του να ασκήσει κι αυτός κριτική ενάντια στην πολιτική του πρωθυπουργού, συμφωνώντας κυρίως στο ζήτημα της αμέλειας από πλευράς ΝΔ.

Μιλώντας για “πρωτόγνωρες συνθήκες”, ο επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ δήλωσε ξεκάθαρα πως “η ανικανότητα της κυβέρνησης” είναι το πρόβλημα και πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πρέπει να ρίξει το βάρος στους πολίτες αλλά να αναλάβει τις ευθύνες για τον λάθος χειρισμό της κατάστασης.

Συγκεκριμένα, ο ίδιος είπε:

Οι μετεωρολόγοι είχαν προειδοποιήσει για την κακοκαιρία. Αυτή η προειδοποίηση φαίνεται ότι δεν έφτασε ποτέ στο Μέγαρο Μαξίμου, στο επιτελικό κράτος και στους αρμόδιους υπουργούς. Χιλιάδες πολίτες βιώνουν πρωτόγνωρες συνθήκες στην Αττική Οδό, σε κεντρικές οδικές αρτηρίες αλλά ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας. Πολλές περιοχές της Αττικής μένουν για ώρες χωρίς ρεύμα. Το κράτος είναι απόν και οι υπεύθυνοι αυτής της επίδειξης ανικανότητας μεταθέτουν αλλού τις ευθύνες. Σήμερα, αποδείχθηκε ότι το περίφημο ‘επιτελικό κράτος’ του κ.Μητσοτάκη δεν ήταν τίποτα περισσότερο από μια επικοινωνιακή φούσκα. Τις ευθύνες θα τις αποδώσουν οι πολίτες”, κάνοντας το εξής χαρακτηριστικό σχόλιο, ανάλογο της υπάρχουσας κατάστασης: “Το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη βούλιαξε στο χιόνι”.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ