Οι επιτελικοί και οι αποτελεσματικοί

Του Ανδρέα Γερμανού


ΔΕΝ έχουμε τον Θεό μας σε αυτή τη χώρα.

 Μετά την Μήδεια ήρθε και η Ελπίδα  για να  αποδείξει άλλη μια φορά ότι ο Βασιλιάς συνεχίζει να παραμένει  γυμνός. Για μια ακόμη φορά συνειδητοποιήσαμε ότι όλος ο προεκλογικός καυγάς γίνεται για τις καρέκλες και ποιοι θα κάθονται σε αυτές. Και μόλις στρογγυλοκαθίσουν ξεχνούν υποσχέσεις και προγράμματα και τον πιο βασικό λόγο της εκλογής τους, που δεν είναι άλλος από την σωστή λειτουργία του κράτους και την εξυπηρέτηση του λαού. Όλοι σχεδόν, δυστυχώς, πιστεύουν ότι απευθύνονται σε Ιθαγενείς  και στην πλειοψηφία τους συμπεριφέρονται ως « Βασιλείς εκ Δυτικής Λιβύης» σύμφωνα με τον Καβάφη.

Αρκούνται σε μεγάλα και κούφια λόγια. Δηλώσεις, συνεντεύξεις σε τηλεοράσεις και ραδιόφωνα. Ποστάρουν  όμορφες φωτογραφίες στα social προσπαθώντας να κερδίσουν περισσότερα like και ακολούθους . Μια πασαρέλα εντυπωσιασμού της κοινής γνώμης,  που εθίστηκε και αρέσκεται πια στην στην πλασματική εικόνα, στην δήθεν πολιτική και τους δήθεν πολιτικούς ,την ώρα που τα προβλήματα συσσωρεύονται και παραμένουν άλυτα.  Και στο τέλος, αρκεί  ένα μεγάλο πρόβλημα, μια κρίση , ένας σεισμός , μια φωτιά ή λίγο χιόνι παραπάνω στην Αττική  για να παραλύσει το κράτος, οι μηχανισμοί του να σηκώσουν τα χέρια ψηλά, αδύναμοι να ενεργήσουν μεθοδικά και αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της κρίσης !!! Και τότε αρχίζουν οι φωνές και οι αλληλοκατηγορίες. Αναζητούνται εξιλαστήρια θύματα να τους φορτωθούν οι ευθύνες. Κυβέρνηση και κόμματα συγκρούoνται και αλληλοκατηγορούνται. « Φταίει η κυβέρνηση και πρέπει να παραιτηθεί.»  «Να γίνουν εκλογές  τώρα και να φύγει αυτή η κυβέρνηση και το επιτελικό κράτος» . «Να έρθουμε εμείς να τα φτιάξουμε όλα». Να φύγουν αυτοί και να έρθουν οι άλλοι.Οι αποτελεσματικοί!!

Και δυστυχώς το γαϊτανάκι συνεχίζεται. Κι ο κόσμος συνεχίζει να υποφέρει . Στις φωτιές καίγεται!! Στις βροχές πνίγεται!! Στην πανδημία πεθαίνει!! Στη  χιονόπτωση ξεπαγιάζει αποκλεισμένος στο πιο ακριβοπληρωμένο έργο, την Αττική οδό και όχι μόνο… Και τα κακά δεν έχουν τέλος..

Και όλα αυτά γιατί;

Γιατί, όλα αυτά τα χρόνια καμιά κυβέρνηση και κανένας πολιτικός δεν έσκυψαν σοβαρά πάνω από τα προβλήματα του κόσμου και  τις ανάγκες της καθημερινότητας του. Οι σημερινοί  κατηγορούν τους προηγούμενους ότι δεν έκαναν τίποτε για την επίλυσή τους. Οι προηγούμενοι κατηγορούν τους σημερινούς για ανικανότητα και υπόσχονται «ότι μόλις επανέλθουν στην εξουσία θα τα λύσουν όλα». Και δυστυχώς κυβέρνηση και κόμματα με τον τρόπο αυτό ροκανίζουν το χρόνο, ενώ εντός της κυβέρνησης ο ένας ροκανίζει την καρέκλα του άλλου.

Και ο λαός; Τι κάνει ο λαός; Ευελπιστεί και περιμένει τις καλύτερες ημέρες, που δυστυχώς δεν έρχονται. Και αυτοί που κάθε φορά κυβερνούν και του υπόσχονται μέρες ευημερίας και ανάπτυξης, συνεχίζουν να του υπόσχονται, να τον κοροϊδεύουν  και να τον ξεγελούν  γιατί γνωρίζουν πολύ καλά ότι η σκληρή καθημερινότητα, τα προβλήματα  και η ανάγκη για επιβίωση κάνουν τον άνθρωπο να συμβιβάζεται και δεν αφήνουν πολλά χρονικά  περιθώρια και αντιδράσεις. Και ο χρόνος κυλάει και  ο λαός ξεχνάει.

Υπάρχουν ευθύνες και πρέπει να αποδοθούν άμεσα και χωρίς καθυστέρηση. Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι… Η κυβέρνηση δεν είναι άμοιρη ευθυνών γι αυτό το μπάχαλο που εξέθεσε την χώρα διεθνώς. Θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη της ότι καλές και άγιες οι αποζημιώσεις με μερικά χιλιάρικα αλλά δεν αρκούν  για να ξοφλήσει και να παραγράψει τις δικές της ευθύνες. Ούτε και παραιτήσεις κάποιων διευθυντικών στελεχών ή υπουργών θα εξευμενίσουν τη μήνι των πολιτών. 

Ο κόσμος έχει κουραστεί. Έχει απογοητευτεί.  Δεν του φτάνει να παραιτηθεί ακόμη και ολόκληρη  η σημερινή κυβέρνηση και να προκηρυχθούν  εκλογές για να φύγουν οι «επιτελικοί» και να έρθουν οι  «αποτελεσματικοί» . Ο λαός απαιτεί πια έργα και όχι όμορφα λόγια. Απαιτεί σιγουριά και ασφάλεια. Γι αυτό πρέπει το μαχαίρι να μπει βαθειά και να αφαιρέσει κάθε απόστημα που γίνεται παράγοντας ανασταλτικός στην σωστή  λειτουργία του κράτους. Ανεξαρτήτως ποιο κόμμα ή παράταξη κυβερνάει,  το κράτος και οι μηχανισμοί του, πρέπει να αποκτήσουν τέλεια οργάνωση, να διαθέτουν τα μέσα και τα αντανακλαστικά που απαιτούνται για την έγκαιρη, άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση κάθε μικρής ή μεγάλης κρίσης. Το κράτος και τους μηχανισμούς του τους  χρειάζεται στα δύσκολα.

Κι επειδή ο σοφός μας λαός υποστηρίζει  ότι η ΕΛΠΙΔΑ πεθαίνει τελευταία, ευελπιστούμε ότι έστω και τώρα θα δούμε την ευαισθησία της πολιτείας, ότι το μπάχαλο που διαπιστώσαμε δεν την αποτελείωσε, και θα συνεχίσουμε να ελπίζουμε και να περιμένουμε το καλύτερο.



Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ