Απειλές της Δύσης προς τον Πούτιν – Ανένδοτος ο Ρώσος Πρόεδρος

της Έλενας Χελβατζόγλου

Με μία ανάσα πριν τον πόλεμο και ενώ η Ρωσία έχει συγκεντρώσει περισσότερους από 100.000 στρατιώτες στα σύνορα με την Ουκρανία, οι δυτικοί ηγέτες, φοβούμενοι ότι μπορεί να εισβάλει στη χώρα, απειλούν προειδοποιώντας τον για στοχευμένες στο πρόσωπό του κυρώσεις, αν επιτεθεί στη γειτονική χώρα.

Την ώρα που η Ρωσία έχει περισσότερους από 100.000 στρατιώτες κοντά στα ουκρανικά εδάφη, περικυκλώνοντάς την με αυτόν τον τρόπο, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ προσπαθούν αφενός να διασφαλίσουν ότι δεν θα πληγεί περαιτέρω η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας (μετά και την απώλεια της Κριμαίας) αλλά την ίδια στιγμή δεν θα θιχτούν και τα δικά τους συμφέροντα στην περιοχή.

Βρετανία: η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας δήλωσε σήμερα 26/1 πως Βρετανία δεν αποκλείει την επιβολή κυρώσεων που θα έχουν στόχο τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, αν η χώρα του εισβάλει στην Ουκρανία.

Όταν ρωτήθηκε για την πιθανότητα επιβολής κυρώσεων στον ίδιο τον Πούτιν, η Τρας δήλωσε στο Sky: «Δεν αποκλείουμε τίποτα».

«Θα προωθήσουμε νέα νομοθεσία για να καταστήσουμε το καθεστώς μας κυρώσεων πιο αυστηρό ώστε να μπορούμε να βάλουμε στο στόχαστρο περισσότερες εταιρείες και πρόσωπα στη Ρωσία. Θα το προωθήσουμε τις προσεχείς μέρες. Αυτό δεν το αποκλείω», πρόσθεσε.

Η Τρας σημείωσε επίσης ότι το Ηνωμένο Βασίλειο παρέχει αμυντικά όπλα στην Ουκρανία.

Αμερική: Σε ανάλογη δήλωση προέβη την Τρίτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος δήλωσε ότι θα εξετάσει την επιβολή κυρώσεων στον Πούτιν προσωπικά, αν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, την ώρα που οι δυτικοί ηγέτες εντείνουν τις στρατιωτικές προετοιμασίες και καταρτίζουν σχέδια για τη θωράκιση της Ευρώπης από ένα πιθανό σοκ ενεργειακού εφοδιασμού.

Γαλλία: Ο Μακρόν στο τηλέφωνο με Πούτιν

Η μαζική ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων κοντά στην Ουκρανία, έχει αυξήσει τους φόβους στη Δύση ότι το Κρεμλίνο μπορεί να σχεδιάζει εισβολή στη γειτονική χώρα. Ωστόσο, θεωρείται πιθανό ότι οι κινήσεις αυτές έχουν στόχο να πειστούν οι χώρες του ΝΑΤΟ να κάνουν παραχωρήσεις στη Ρωσία,όταν ζητηθούν νέες εγγυήσεις ασφαλείας.

Η Γαλλία, ωστόσο, θα κάνει μια προσπάθεια απευθείας διαπραγμάτευσης, με τον Πρόεδρο Μακρόννα έχει προγραμματίσει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν για την Παρασκευή.

Το Παρίσι ζητά έναν άμεσο διάλογο μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας,προκειμένου να αποφευχθεί μια σύγκρουση που θα είχε ολέθριες συνέπειες για την Ευρώπη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λέγεται βέβαια ότι έχει προετοιμάσει μια σειρά από κυρώσεις, αλλά το θέμα διχάζει τους Ευρωπαίους. Η εξάρτηση από το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο από τη Ρωσία, που αντιπροσωπεύουν αντίστοιχα,το 43% και το 20% των προμηθειών της ΕΕ, είναι αποτρεπτικός παράγοντας.

Γαλλία / Γερμανία: Μακρόν και ο Σολτς θέλουν τον διάλογο

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησαν βέβαια τη Ρωσία για τις σοβαρές συνέπειες, σε περίπτωση στρατιωτικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας. «Η Μόσχα πρέπει επειγόντως να συμβάλει στην αποκλιμάκωση», τόνισε ο Σολτς κατά την συνάντηση στο Βερολίνο με τον Γάλλο πρόεδρο. Ο Μακρόν είπε ότι προετοιμάζεται μια κοινή απάντηση σε περίπτωση επίθεσης, προειδοποιώντας ότι «το τίμημα θα είναι πολύ υψηλό».

Η Γαλλία και η Γερμανία θα συμμετάσχουν επίσης σε συνάντηση με τη λεγόμενη μορφή της Νορμανδίας. Όπως ειπώθηκε από κύκλους των Ηλυσίων, οι συνομιλίες θα πρέπει να αφορούν ανθρωπιστικά μέτρα και μελλοντικούς προβληματισμούς για την κατάσταση στην Ουκρανία. Θέλουν επίσης να βρουν μια ημερομηνία κατά την οποία η Ουκρανία θα διαπραγματευτεί με τους Ρωσόφωνους αυτονομιστές σχετικά με ένα ειδικό καθεστώς για την περιοχή του Ντονμπάς. Η Ουκρανία μέχρι στιγμής έχει απορρίψει επίσημα το αίτημα.

Η αντίδραση της Ρωσίας

Η Μόσχα από πλευράς της εμφανίζεται έτοιμη για όλα και απειλεί με τη σειρά της πως εάν της επιβληθούν κυρώσεις τότε θα αφήσει την Ευρώπη να… «παγώσει», καθώς όπως φαίνεται ένα από τα πιο ισχυρά διπλωματικά χαρτιά της Ρωσίας είναι το φυσικό αέριο, του οποίου απειλεί να κόψει τη ροή. Παράλληλα δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένη να κάνει πίσω κάτι που δείχνει πως το ενδεχόμενο της εισβολής δεν έχει φύγει από το… μυαλό της Μόσχας.

Συνέπειες διακοπής του Φυσικού Αερίου

Οι χώρες της Ευρώπης δεν θα μπορούν να προμηθεύονται πετρέλαιο, φυσικό αέριο και μέταλλα από τη Ρωσία σε περίπτωση που αποσυνδέσουν τη Ρωσική Ομοσπονδία από το διεθνές σύστημα διατραπεζικών πληρωμών SWIFT, δήλωσε χαρακτηριστικά, στο πρακτορείο TASS ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (άνω βουλή) Νικολάι Ζουραβλιόφ. «Το SWIFT είναι ένα σύστημα πληρωμών, είναι μια υπηρεσία. Γι’ αυτό αν αποσυνδέσουν τη Ρωσία από το SWIFT, τότε εμείς δεν θα παίρνουμε συνάλλαγμα, αλλά οι αγοραστές, οι χώρες της Ευρώπης πρωτίστως, δεν θα προμηθεύονται τα δικά μας εμπορεύματα, όπως είναι το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, τα μέταλλα και άλλα σημαντικά προϊόντα που εισάγουν. Χρειάζονται κάτι τέτοιο; Δεν νομίζω», δήλωσε ο Ζουραβλιόφ.

Νωρίτερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είχε δηλώσει ότι η βρετανική κυβέρνηση συζητά με τις Ηνωμένες Πολιτείες το ενδεχόμενο της αποσύνδεσης της Ρωσίας από το σύστημα SWIFT, σε περίπτωση που εισβάλλουν ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία. Ωστόσο ο Μπόρις Τζόνσον δεν έμεινε εκεί. Ο Βρετανός πρωθυπουργός κατηγόρησε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι έχει βλέψεις να ανασυστήσει τη μεγάλη Ρωσία, βάζοντας στο στόχαστρό του άλλα κράτη της πρώην Σοβιετικής Ένωσης για να ξαναχτίσει αυτό που ο Βρετανός πρωθυπουργός χαρακτήρισε την παλιά σφαίρα επιρροής της Ρωσίας. «Αυτό που βασικά θέλει ο Πούτιν είναι να επιστρέψει στο παλιό σύστημα σφαιρών επιρροής, και δεν είναι μόνο η Ουκρανία… αυτό είναι το σχέδιο του», είπε ο Τζόνσον στη Βουλή των Κοινοτήτων. Κάλεσε τους ευρωπαίους συμμάχους να είναι έτοιμοι να επιβάλλουν ένα νέο πακέτο σκληρών κυρώσεων κατά της Ρωσίας στην περίπτωση που εισβάλει στην Ουκρανία, σημειώνοντας ότι η ενότητα της Δύσης θα βοηθήσει στην αποτροπή της ρωσικής επιθετικότητας.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ