Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Λήγει σήμερα για όσους δεν έκαναν τρίτη δόση

Χάνουν τα προνόμια των εμβολιασμένων σήμερα 7/2 περίπου 300.00 πολίτες που δεν έχουν ολοκληρώσει τον πρώτο κύκλο του εμβολιασμού τους. Όσοι ενήλικοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους και έχουν περάσει 7 μήνες έως και την 7η Φεβρουαρίου, θα πρέπει να έχουν κάνει την αναμνηστική δόση, αλλιώς από σήμερα θα λογίζονται ως ανεμβολίαστοι.

Το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους δεν θα αναγνωρίζεται πλέον από την εφαρμογή του gov.gr. , με ειδική ψηφιακή ρύθμιση που έχει γίνει στην πλατφόρμα.

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε μικρή παράταση μιας εβδομάδας στη λήξη του πιστοποιητικού, λόγω των προβλημάτων στην εκτέλεση των ραντεβού εμβολιασμού τις ημέρες του χιονιά.

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης δήλωσε ότι «λόγω του ότι στην κακοκαιρία δεν μπόρεσαν πολλοί συμπολίτες μας που είχανε προγραμματίσει το ραντεβού τους για εμβολιασμό, να εμβολιαστούν, δίνεται παράταση ως προς την ισχύ του πιστοποιητικού από την 31η Ιανουαρίου έως και την 7η Φεβρουαρίου».

Γι αυτό από σήμερα θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι και χάνουν τα προνόμια των εμβολιασμένων.

Ειδικότερα όσοι δεν έχουν σε ισχύ το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους θα πρέπει να δείχνουν διαγνωστικό έλεγχο με PCR ή rapid test για να μπουν:

  • στα καταστήματα λιανικού εμπορίου,
  • στους ανοικτούς (εξωτερικούς) χώρους εστίασης,
  • στα κομμωτήρια,
  • στους ιδιωτικούς και δημόσιους χώρους εργασίας
  • στην εκπαίδευση
  • στους χώρους παροχής υπηρεσιών αισθητικής και άλλους χώρους με συναφείς δραστηριότητες ή παροχής υπηρεσιών
  • στους χώρους λατρείας

Πρόσφατα άλλαξε ο τρόπος έκδοσης του πιστοποιητικού νόσησης. Οι εμβολιασμένοι πρέπει να έχουν θετικό rapid test για να εκδίδουν πιστοποιητικό νόσησης, ενώ οι ανεμβολίαστοι χρειάζονται θετικό μοριακό έλεγχο PCR για να εκδώσουν πιστοποιητικό νόσησης.

Τι ισχύει για το Ευρωπαϊκό πιστοποιητικό

Από την άλλη όμως επειδή το Ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού έχει ισχύ για 9 μήνες και όχι 7 που ισχύει στη χώρα μας, οι επισκέπτες που θα φθάνουν στην πατρίδα μας θα μπορούν να εισέρχονται χωρίς κανέναν εργαστηριακό έλεγχο.

Ειδικότερα από σήμερα όσοι ταξιδιώτες διαθέτουν ενεργό ευρωπαϊκό πιστοποιητικό δεν θα υποχρεούνται να κάνουν rapid ή PCR τεστ για να μπουν στην Ελλάδα. Το μέτρο αφορά στους εμβολιασμένους, ενώ για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, ισχύει ό,τι ίσχυε δηλαδή θα πρέπει να έχουν αρνητικό τεστ για να μπουν στη χώρα.

Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα όλοι όσοι εισέρχονταν στη χώρα μας έπρεπε να διαθέτουν αρνητικό μοριακό τεστ που έχει διενεργηθεί εντός 72 ωρών ή να έχουν διαγνωστεί αρνητικοί σε rapid test 24 ωρών πριν από την άφιξή τους.

Σε ισχύ για ακόμη μια εβδομάδα τα υφιστάμενα μέτρα για την αποτροπή της διασπορά του νέου κορονοϊού (έως και τη Δευτέρα 14η Φεβρουαρίου 2022 και ώρα 6:00). Από την 31η Ιανουαρίου απελευθερώθηκε το ωράριο λειτουργίας εστιατορίων και χώρων διασκέδασης, επιτράπηκε ξανά η μουσική, ωστόσο οι χώροι αυτοί υποχρεούνται να λειτουργούν μόνο με καθήμενους με αποστάσεις και 6 άτομα ανά τραπέζι το μέγιστο. Η είσοδος σε εστίαση και διασκέδαση εξακολουθεί να επιτρέπεται μόνο σε πλήρως εμβολιασμένους και όσους νόσησαν τους τελευταίους 3 μήνες.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ