Στην ακρίβεια στην ενέργεια που οδηγεί στην απελπισία πολίτες και επιχειρήσεις, επικεντρώθηκε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105.5» και στο δημοσιογράφο, Γ. Τραπεζιώτη.
«Σε πολλές περιπτώσεις οι λογαριασμοί ρεύματος και φυσικού αερίου είναι μεγαλύτεροι από μία σύνταξη. Τα χθεσινά μέτρα, οι επιδοτήσεις για τον μήνα Φεβρουάριο που ανακοίνωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Σκρέκας, μας προκαλούν ανησυχία καθότι, αφενός είναι ανεπαρκείς και αφετέρου βαίνουν μειούμενες. Αποδεικνύουν ακόμη ότι η κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται ποια είναι η πραγματική κατάσταση, καθώς και ότι δε θέλει να λάβει ουσιαστικά μέτρα. Η επιδότηση στο ρεύμα για τους οικιακούς καταναλωτές τον Φεβρουάριο είναι μικρότερη και από την αντίστοιχη του Ιανουαρίου και του Δεκεμβρίου. 49,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα τον Δεκέμβριο ενώ για τον Φεβρουάριο είναι 39 ευρώ ανά μεγαβατώρα».
«Η κυβέρνηση είχε δεσμευθεί πως θα επιδοτήσει την κατανάλωση ρεύματος για τους αγρότες αναδρομικά, με Υπουργική Απόφαση τον Δεκέμβριο, για την καλλιεργητική περίοδο του 2021, η οποία όμως αναζητείται. Δεν έχει εκδοθεί επιπλέον η σχετική Υπουργική Απόφαση για την εφαρμογή της επιδότησης τον Ιανουάριο με αποτέλεσμα να μην έχει εφαρμοστεί κάποια επιδότηση στους επαγγελματίες, στις επιχειρήσεις, στους Δήμους και άρα να μην έχουν καμία ελάφρυνση μέχρι σήμερα. Οι αυξήσεις όμως στους λογαριασμούς ρεύματος είναι όμως διπλάσιοι και τριπλάσιοι σε σχέση με τη χρέωση για κατανάλωση ρεύματος. Ταυτόχρονα, δεδομένου ότι οι επιδοτήσεις ισχύουν πλέον μόνο για την κύρια κατοικία, μαθαίνουμε ότι οι επιδοτήσεις δεν εφαρμόστηκαν σε όλες τις κύριες κατοικίες τον Ιανουάριο επειδή δεν μπορούσε να γίνει η ταυτοποίηση των καταναλωτών, ενώ εντελώς εκτός των μένουν μέτρων διάφορες κατηγορίες καταναλωτών όπως είναι οι φοιτητές/φοιτήτριες, οι αναπληρωτές καθηγητές, ένστολοι κτλ», σημείωσε σχολιάζοντας τα χθεσινά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.
Ο Σ.Φάμελλος αναφέρθηκε στις αυξήσεις για τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης Αποχέτευσης που ξεπερνούν τις 50% του ετήσιου προϋπολογισμού τους. Για παράδειγμα, δημοτική γεώτρηση που παρέχει ύδρευση σε μία μεγάλη περιοχή αντιμετωπίζει αύξηση 350% πάνω από το κόστος κατανάλωσης. «Οι αυξήσεις στην ενέργεια οδηγούν σε ένα ντόμινο αυξήσεων από το ψωμί μέχρι το νερό, σε όλα τα βασικά αγαθά. Οδηγούν ακόμη σε χρεοκοπία πολλές δημοτικές επιχειρήσεις. Η τοπική αυτοδιοίκηση διαμαρτύρεται» τόνισε.
Υπογράμμισε στη συνέχεια ότι αυξάνεται και βαθαίνει η ενεργειακή φτώχεια, όπως και εντείνεται η φτωχοποίηση της ελληνικής κοινωνίας εξαιτίας των πολιτικών της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
«Η ενεργειακή φτώχεια αυξάνεται και επεκτείνεται, ενώ λαμβάνει χώρα μία ταχεία φτωχοποίηση των χαμηλών και μεσαίων εισοδηματικών κοινωνικών ομάδων. Κυριολεκτικά φτωχοποιείται η μεσαία τάξη, πάνω από το ένα τρίτο των καταστημάτων, των επιχειρήσεων κινδυνεύει με λουκέτο λόγω, σε πολύ μεγάλο βαθμό, στην ακρίβεια στην ενέργεια ενώ η κυβέρνηση αρνείται να λάβει δομικά μέτρα. Η εξάρτησή μας από το ορυκτό και πανάκριβο φυσικό αέριο αυξάνεται αντί να μειώνεται, η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας λειτουργεί χωρίς έλεγχο και ρύθμιση, δεν υπάρχει προθεσμιακή αγορά που θα μπορούσε να συγκρατήσει τις τιμές χονδρικής».
Απαντώντας σε ερώτημα του δημοσιογράφου εάν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για μέτρα, ο Σ.Φάμελλος δήλωσε: «Πρέπει να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός που θα αυξήσει την αγοραστική δύναμη των πολιτών. Εν μέσω πανδημίας είχαμε 5 δισ. ευρώ αδιαφανών απευθείας αναθέσεων, εξαπλασιασμό των αμοιβών των γαλάζιων παιδιών στη Διοίκηση της ΔΕΗ, δημιουργία 13 διευθυντικών θέσεων στον ΔΕΔΔΗΕ. Για τα γαλάζια παιδιά υπάρχουν λεφτά αλλά δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για να στηριχθούν οι πολίτες; Υπήρχε δημοσιονομικό περιθώριο για τη μείωση του συμπληρωματικού φόρου στον ΕΝΦΙΑ αλλά όχι για τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα που έχει προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και θα μπορούσε να ελαφρύνει σημαντικά τα νοικοκυριά;»
Στάθηκε ακόμη στην τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ η οποία όμως δεν έγινε για άλλη μία φορά δεκτή από την κυβέρνηση για τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα. «Η παρέμβαση αυτή θα μπορούσε να μειώσει κατά 600 ευρώ το κόστος θέρμανσης ενός νοικοκυριού με πετρέλαιο για ένα έτος, το κόστος μετακίνησης με αυτοκίνητο κατά 100 ευρώ το μήνα, ένας αγρότης θα μπορούσε να μειώσει το κόστος παραγωγής του το έτος κατά 2.000 ευρώ. Αυτά τα ποσά θα μπορούσαν να διοχετευθούν στην αγορά. Η κυβέρνηση όμως δεν έχει την πολιτική βούληση να προχωρήσει σε τέτοια μέτρα».
Κλείνοντας ο Σ.Φάμελλος σχολίασε πως: «Η κυβέρνηση υλοποιεί ένα σχέδιο φτωχοποίησης του ελληνικού λαού, ειδικά των μεσαίων στρωμάτων, που κάνει όμως και την Ελλάδα συνολικά φτωχότερη αφού, παράλληλα, ξεπουλάει τη δημόσια περιουσία και αφαιρεί συνεχώς από την πολιτεία εργαλεία άσκησης πολιτικής. Η πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι καταστροφική για τη χώρα και πρέπει να τερματιστεί άμεσα».
Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.