του Δημήτρη Κάτσακα
Οι ηγέτες της Δύσης, καλούν σε διάλογο τον Πούτιν, δηλώνοντας την στήριξή τους στο Κίεβο, ενώ ο υπουργός εξωτερικών της Ρωσίας, δείχνει να παίζει τον ρόλο του μεσάζοντα, μεταξύ τους.
Την ώρα που η Ρωσία συνεχίζει τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια με τη Λευκορωσία, σε πέντε πεδία ασκήσεων, τέσσερις αεροπορικές βάσεις και «διάφορες τοποθεσίες» στα σύνορα με την Ουκρανία και ανώτερος Ρώσος στρατιωτικός αξιωματούχος αναφέρει ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να ανοίξει πυρ εναντίον ξένων πλοίων και υποβρυχίων, εφόσον εισέλθουν παρανόμως στα χωρικά της ύδατα, διπλωματικός πυρετός επικρατεί σε διεθνές επίπεδο προκειμένου να αποφευχθεί έστω και στο παραπέντε ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Οι ηγέτες της Δύσης, ο ένας μετά τον άλλον, καλούν τη Μόσχα σε διάλογο εκφράζοντας παράλληλα τη στήριξή τους στο Κίεβο, ενώ ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, φέρεται να προσπαθεί να πείσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν να συνεχίσει τον διάλογο με τη Δύση, παρά το γεγονός πως οι απαντήσεις που έχει λάβει η Ρωσία μέχρι στιγμής από τους Δυτικούς στο θέμα των εγγυήσεων ασφαλείας δεν θεωρούνται ικανοποιητικές για την ίδια.
«Οφείλω να πω ότι υπάρχει πάντα μια πιθανότητα να επιλυθούν τα προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν», σημείωσε χαρακτηρστικά ο Λαβρόφ και πρόσθεσε ότι οι ευκαιρίες για διάλογο «δεν έχουν εξαντληθεί».
Στο πλαίσιο αυτό, φέρεται να πρότεινε όχι μόνο να συνεχιστούν αλλά και να διευρυνθούν οι διαπραγματεύσεις της Ρωσίας με τη Δύση, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως αυτές δεν γίνεται να συνεχιστούν επ’ αόριστον.
Έκκληση Σολτς για διάλογο
Παράλληλα, ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, ο οποίος σήμερα βρίσκεται στο Κίεβο και αύριο θα επισκεφθεί τη Μόσχα, κάλεσε τη Ρωσία να αδράξει τις “προσφορές για διάλογο” ώστε να υπάρξει μια αποκλιμάκωση στην ουκρανική κρίση.
«Οι στρατιωτικές δραστηριότητες της Ρωσίας στα σύνορα με την Ουκρανία δεν είναι κατανοητές. Δεν υπάρχουν εύλογες αιτίες για μια τέτοια στρατιωτική ανάπτυξη. Και απαιτούμε από τη Ρωσία να αδράξει τις υπάρχουσες ευκαιρίες για διάλογο», επισήμανε, ενώ διαβεβαίωσε ότι η Γερμανία θα συνεχίσει “με αποφασιστικότητα” την οικονομική βοήθεια που παρέχει στην Ουκρανία.
Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν-Τζόνσον
Στο μεταξύ, στις 7.30 μ.μ. ώρα Ελλάδας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν θα έχει μια τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, για το Ουκρανικό, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος αναζητά τη διεθνή ενότητα απέναντι σε μια ενδεχόμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Νωρίτερα, ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε πως υπάρχουν «ξεκάθαρες ενδείξεις ότι γίνονται σοβαρές προετοιμασίες» για μια εισβολή ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία προσθέτοντας ότι σχεδιάζεται κάτι που θα μπορούσε ένα γίνει ακόμα και εντός των επόμενων 48 ωρών».
Χαρακτήρισε την κατάσταση ως «παρά πολύ επικίνδυνη» και τόνισε ότι: «Είμαστε στην άκρη ενός γκρεμού, αλλά υπάρχει ακόμα χρόνος για τον Πρόεδρο Πούτιν να κάνει πίσω».
Είπε πως μια εισβολή θα είναι ένα «καταστροφικό λάθος, καταστροφικό για τη Ρωσία» και πως ο Πρόεδρος Πούτιν πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι θα υπήρχε μεγάλο πολιτικό και οικονομικό τίμημα.
Ο Βρετανός Πρωθυπουργός ζήτησε επίσης ένα ενιαίο μέτωπο της Δύσης έναντι της Ρωσίας ως προς τις οικονομικές κυρώσεις, τονίζοντας ότι οι δυτικές χώρες πρέπει να απαλλαγούν «από τον υποδόριο ορό των ρωσικών υδρογονανθράκων» και να στραφούν προς εναλλακτικές πηγές ενέργειας.
Την ίδια ώρα, εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ ανέφερε πως δεν υπάρχουν ενδείξεις αποκλιμάκωσης της έντασης από την πλευρά της Ρωσίας. Πρόσθεσε μάλιστα ότι υπάρχει «σοβαρή πιθανότητα» για εισβολή στην Ουκρανία την τρέχουσα εβδομάδα.
Πάντως ο εκπρόσωπος σημείωσε πως «θα συνεχίσουν να εξερευνώνται όλες οι διπλωματικές οδοί».
Πηγή: skai.gr