Φαρμακείο Ζωγράφου 130 χρόνια ιστορίας ταυτισμένης με τη Θεσσαλονίκη

Η ιστορία των πόλεων δεν γράφεται μόνο μέσα από τα μεγάλα γεγονότα, γράφεται και μέσα από τις προσωπικές ιστορίες ανθρώπων, σημείων, επιχειρήσεων, που φανερώνουν τον αντίκτυπο που είχαν τα γυρίσματα της ιστορίας και τους δύσκολους δρόμους μέσα από τους οποίους ήρθε η ευημερία και η ανάπτυξη.

Μία τέτοια ιστορία είναι και αυτή της οικογένειας Ζωγράφου, που δημιούργησε το παλιότερο σε λειτουργία φαρμακείο της Θεσσαλονίκης, στο μακρινό 1891, και που κρατάει ως σήμερα.

Ένα επίθετο, μία επιχείρηση και ένα χαρακτηριστικό σημείο της πόλης, που εδώ και 130 χρόνια ταυτίζονται με την περιοχή και με την ιστορία της φαρμακευτικής στην Θεσσαλονίκη.

Το φαρμακείο ιδρύθηκε το 1891 με την επωνυμία «Πύλη Βαρδαρίου», από τον Κωνσταντίνο Ζωγράφο, που απέκτησε πτυχίο Φαρμακευτικής το ίδιο έτος από το πανεπιστήμιο της Κωνσταντινουπόλεως.

Στα χρόνια του Μακεδονικού Αγώνα αποτέλεσε καταφύγιο των αγωνιστών.

Αρχικά το φαρμακείο λειτούργησε επί της οδού Εγνατία, αλλά μεταφέρθηκε στην οδό Μοναστηρίου μετά τη μεγάλη πυρκαγιά του 1917 στη Θεσσαλονίκη.

Τον Κωνσταντίνο Ζωγράφο διαδέχτηκε ο γιος του Γεώργιος, το 1937. Στα δύσκολα χρόνια της κατοχής που ακολούθησαν, το φαρμακείο καταστράφηκε ολοσχερώς κατά τη διάρκεια των συμμαχικών βομβαρδισμών, της 21ης Σεπτεμβρίου 1944.

Το 1950 λειτούργησε ξανά σε νέο κτίριο που κατασκευάστηκε στην ίδια διεύθυνση.

Το 1985, ο Γεώργιος Ζωγράφος παρέδωσε το φαρμακείο στα τέσσερα παιδιά του, Κωνσταντίνο, Δημήτριο, Αθανάσιο και Κλοτίλδη. Τα τρία αδέρφια ίδρυσαν νέο φαρμακείο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης το 1994, ενώ ο Κωνσταντίνος παραμένει ο ιδιοκτήτης του φαρμακείου στην Οδό Μοναστηρίου.

Το φαρμακείο το 1917 στην οδό Μοναστηρίου και Ταντάλου, όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ