Συνέντευξη: Σοφία Γερμανού
Τηλεοπτικός παρουσιαστής και παραγωγός, επιχειρηματίας και influencer (αν και δεν του αρέσει ο όρος), σύζυγος και πατέρας, ο Σάκης Τανιμανίδης μιλάει στη Σοφία Γερμανού και το SPEAKNEWS για όλα! Για την ελληνική τηλεόραση, το δύσκολο ξεκίνημα, τα reality και το καινοτόμο περιεχόμενο που λείπει, την παρουσία του στα Social media, τις παράλληλες επιχειρηματικές του δραστηριότητες, αλλά και για τα ταξίδια που έχει κάνει, την σημασία της οικογένειας και την ποντιακή του καταγωγή.
Έχεις ήδη μια πολύ επιτυχημένη πορεία στην ελληνική τηλεόραση. Η παρουσίαση τηλεοπτικών προγραμμάτων ήταν κάτι που το είχες ονειρευτεί, που το έβαλες στόχο και το κυνήγησες, ή ήταν κάτι που ήρθε αναπάντεχα στη ζωή σου αρκετά νωρίς, και απλώς το ακολούθησες;
Ναι, ήθελα για καιρό να κάνω τηλεόραση όταν ήμουν μικρός. Αλλά σίγουρα δεν ήρθε αναπάντεχα ή ουρανοκατέβατο. Από όνειρο έγινε στόχος τον οποίο κυνήγησα για αρκετά χρόνια. Έγινε ουσιαστικά για μένα ένα επιχειρηματικό μου project, να ξεκινήσω μια εταιρεία παραγωγής και με αυτήν να κάνω μια ταξιδιωτική εκπομπή. Και αυτό έκανα, δημιούργησα την εταιρεία, έβγαλα ΑΦΜ, για 3 χρόνια προσπαθούσα να πείσω τα κανάλια να αγοράσουν την ιδέα μου, έφαγα πολλές πόρτες, προσπάθησα ξανά και ξανά και στο τέλος κατάφερα να κλείσω ένα μικρό συμβόλαιο (σχεδόν “δοκιμαστικό”) για 8 επεισόδια με την ΕΤ3. Κι έτσι ξεκίνησα με το World Party.
Γιατί δεν ασχολήθηκες με τις σπουδές σου? Από όσο γνωρίζω έχεις τελειώσει Μηχανικός και έχεις κάνει και ένα μεταπτυχιακό στην Βοστώνη πάνω σε Business.
Μηχανικός κατάλαβα ότι δεν ήταν για μένα από τους πρώτους κιόλας μήνες της σχολής στο Αριστοτέλειο. Ήθελα κάτι πιο ελεύθερο. Κι έτσι το γύρισα προς Business. Και αυτό κάνω τώρα καθημερινά παράλληλα με την τηλεόραση. Ακόμα και τα τηλεοπτικά, όπως είπα παραπάνω, από επιχειρηματική σκοπιά τα προσέγγισα από την αρχή.
Άρα ουσιαστικά ασχολούμαι με τις 2 μου αγάπες…τηλέοραση και business!
Ξεκίνησες από τους τηλεοπτικούς σταθμούς της Θεσσαλονίκης, την TV100 και την ET3. Πως θυμάσαι εκείνα τα χρόνια;
Θυμάμαι το περίσσιο πάθος που είχα για να πετύχω σε αυτό τον νέο κόσμο, όσο μικρό και αν ήταν το project που είχα εκείνη την περίοδο. Μπορώ ακόμα και τώρα να πάρω παράδειγμα από το πάθος πού είχα τότε!
Τελικά είναι η κάθοδος στην Αθήνα μονόδρομος για όποιον ασχολείται με την τηλεόραση;
Εκ του αποτελέσματος, όχι δεν είναι μονόδρομος. Υπάρχουν πετυχημένες εκπομπές που έχουν/είχαν σαν βάση τους την Θεσσαλονίκη. Το World Party ήταν μια από αυτές, όπως και το Ράδιο Αρβύλα τώρα. Θα πρέπει όμως να παίξεις και τον ρόλο του παραγωγού σε αυτήν την περίπτωση (όπως και με τις 2 παραπάνω εκπομπές). Κανένα κανάλι ή στέλεχος καναλιού δεν θα επενδύσει από μόνο του εκτός Αθήνας.
Σε πόσες χώρες έχεις ταξιδέψει για την τηλεόραση; Ποια είναι αυτή που έχει μείνει πιο έντονα στη μνήμη σου;
Με την τηλεόραση, δηλαδή με το World Party, ταξίδεψα σε περίπου 50 χώρες. Κι αν προσθέσουμε και ακόμα μία με το Survivor, τον Άγιο Δομίνικο, φτάνουμε τις 51! Αν βάλουμε και ακόμα 20-25 που έχω πάει χωρίς εκπομπές, συνολικά έχω ταξιδέψει σε σχεδόν 75 χώρες. Έχω ακόμα δρόμο…
Αν με πιέσεις πολύ να ξεχωρίσω κάποια ταξίδια, θα σου πω ότι η Αφρική και οι χώρες που έχω επισκεφθεί εκεί είναι πραγματικά κάτι τελείως διαφορετικό, μοναδικό και σίγουρα μένει στην μνήμη σου.
Τα reality shows είναι τα πιο δημοφιλή προγράμματα στην τηλεόραση, αλλά δέχονται και την περισσότερη κριτική. Εσύ παρακολουθείς reality;
Όχι δεν παρακολουθώ reality, κυρίως γιατί δεν προλαβαίνω, δε θα πω ψέματα παρότι τα παρουσιάζω. Αλλά από την άλλη δεν παρακολουθώ τηλεόραση γενικότερα. Γνωρίζω όμως όλα σχεδόν τα τηλεοπτικά τεκταινόμενα αφού ενημερώνομαι καθημερινά από το Ίντερνετ.
Πως σχολιάζεις το επίπεδο της τηλεόρασης στην Ελλάδα σήμερα;
Πιστεύω ότι η τηλεόραση σήμερα έχει κάτι για όλους. Το τι αρέσει στον καθένα είναι προσωπικό του θέμα και υποκειμενικό για να κάνουμε τέτοια γενίκευση.
Μάλιστα αυτή την στιγμή τα κανάλια ξοδεύουν (επενδύουν θα πουν κάποιοι) τα περισσότερα χρήματα (αθροιστικά) που έχουν επενδυθεί ποτέ σε νέα προγράμματα στην Ελλάδα! Αυτό από μόνο του είναι μια ένδειξη.
Προσωπικά το ένα πράγμα που θα ήθελα να δω είναι περισσότερη καινοτομία σε περιεχόμενο. Να δούμε καινούργιες εκπομπές, να δοκιμάσουμε πράγματα…όχι μόνο τα ίδια φορμάτ που κυριαρχούν εδώ και δεκαετίες. Αυτός είναι και ένας στόχος μου από εδώ και πέρα, να ξαναφέρω/δημιουργήσω διαφορετικές, καινοτόμες εκπομπές, όπως είχα κάνει και με το World Party.
Η παρουσία σου στα social media είναι έντονη, και το κοινό που σε ακολουθεί πολύ μεγάλο. Αποδέχεσαι τον όρο influencer, και τι σημαίνει για εσένα;
Μεγαλύτερη σημασία δεν έχει αν τον αποδέχομαι, αλλά αν μου τον αποδίδουν. Εγώ δεν θα χρησιμοποιούσα τον συγκεκριμένο τίτλο, αλλά η δική μου άποψη δεν μετράει κιόλας, αφού έτσι αποκαλούν πλέον σε παγκόσμιο επίπεδο τους ανθρώπους που έχουν ένα μεγάλο κοινό στα social. Οπότε influencer κι εγώ.
Influence όμως, σημαίνει επιρροή, και όλοι όσοι έχουν ένα δημοφιλές account στο facebook ή το instagram δεν σημαίνει ότι θέλουν ή πρέπει να επηρεάζουν. Με αυτήν την λογική όλα τα μέσα είναι influencers και η τηλεόραση (πάνω από όλα!). Αλλά και ο ραδιοφωνικός παραγωγός και ο τραγουδιστής που έχει κοινό, και ο αρθρογράφος που γράφει την γνώμη του σε ένα περιοδικό, όλοι αυτοί επηρεάζουν κόσμο. Γι αυτό δεν μου αρέσει η συγκεκριμένη λέξη “influencer“. Έχει χαρακτηρίσει τα social media συγκεκριμένα και έχει δώσει μια αρνητική υπόσταση στην ιδιότητα ενός δημοφιλούς ατόμου στα social.
Φαντάσου να μην αποκαλούσαμε τους τραγουδιστές “τραγουδιστές” αλλά “σχηματιστές της κοινής γνώμης”…γιατί αν βγεί ο Νταλάρας να πει την γνώμη του θα επηρεάσει κόσμο, άρα δικαιολογείται ο τίτλος. Θα γινόταν χαμός! Cancel_tragoudistes θα έβλεπες την επόμενη μέρα.
Πολλοί επαγγελματίες της τηλεόρασης έχουν εκμεταλλευτεί τη δημοφιλία τους και πέρασαν στην πολιτική. Εσύς που έχει τόσο μεγάλο κοινό και στην TV και στα Social Media, θα σκεφτόσουν κάτι τέτοιο;
Ποιό υπουργείο θα μου έδινες? (Γέλια) Αν μου δώσεις το “Υπουργείο Κοινής Λογικής”, για να μπορέσω να φέρω την κοινή λογική στην πολιτική και να γίνουν τα αυτονόητα, το σκέφτομαι σοβαρά!!
Αλλά δεν ασχολείσαι με την πολιτική επειδή έχεις κοινό ή πολλούς followers…ασχολείσαι γιατί μέσα σου νιώθεις την ανάγκη να προσφέρεις, να αλλάξεις ότι δε σου αρέσει, και να βελτιώσεις την καθημερινότητα των ανθρώπων γύρω σου.
Εγώ μακάρι να μπορούσα να καταφέρω κάτι από τα παραπάνω, θα νιώσω πραγματικά ολοκληρωμένος, αλλά αυτή τη στιγμή έχω άλλους στόχους και ο χρόνος μου είναι τοποθετημένος αλλού. Και η πολιτική δεν μπορεί να γίνει σαν side-project, “αα, να κάνω και αυτό”, πρέπει να δώσεις το 100% (μερικές φορές και το 120%) για να φέρεις το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Δραστηριοποιείσαι επιχειρηματικά και σε άλλους τομείς, παράλληλα με την τηλεοπτική σου καριέρα. Είναι για εσένα το δίχτυ ασφαλείας, σε σχέση με την ανασφάλεια της τηλεόρασης;
Την τηλεόραση την κάνεις καλύτερα όταν δεν βιοπορίζεσαι από αυτήν! Τότε μόνο νιώθεις πραγματικά ελεύθερος να κάνεις “καλή τηλεόραση”.
Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι κάνω επιχειρήσεις για να νιώθω πιο άνετα στο γυαλί…αυτό θα ήταν αστείο (γέλια)! Ασχολούμαι με τα επιχειρηματικά και τις καινοτόμες ιδέες γιατί αυτό μου αρέσει να κάνω εδώ και χρόνια, αυτό έχω σπουδάσει και αυτό με γεμίζει! Μη σου πω ότι πιο σωστό είναι να πούμε ότι η τηλεόραση είναι το δίχτυ ασφαλείας μου από τις επιχειρήσεις που έχουν και ρίσκο.
Έχεις μεγαλώσει σε μια παραδοσιακή ποντιακή οικογένεια. Τι είναι για εσένα ο Πόντος, και ποια η γνώμη σου για το θεσμό της οικογένειας, τώρα μάλιστα που έγινες και πατέρας.
Πόντος είναι για μένα τα παιδικά μου χρόνια. Είναι οι αναμνήσεις που έχω από τον πατέρα μου να τρέχει καθημερινά σαν πρόεδρος των Ποντίων να βοηθήσει όλους τους μετανάστες που επέστρεφαν στην Ελλάδα και να προσπαθεί για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων. Πόντος είναι η γιαγιά μου η Κασσιανή που μαγείρευε τανομένον σορβά και μύριζε όλο το σπίτι. Πόντος είναι το DNA μου.
Οικογένεια είναι η αρχή και το τέλος. Από εκεί ξεκινάμε, εκεί μεγαλώνουμε και εκεί καταλήγουμε, αν είμαστε τυχεροί και δημιουργήσουμε μια καλή οικογένεια.
Ξέρω ότι έχεις δεσμούς και φίλους στην Κύπρο. Τι είναι για εσένα η Κύπρος; Πιστεύεις ότι μπορεί να λυθεί το Κυπριακό;
Κι έλεγα κάτι έχω να κάνω σήμερα…να λύσω το Κυπριακό που δεν κατάφεραν να λύσουν οι πολιτικοί μας και η διεθνής κοινότητα για 48 χρόνια! (Γέλια)
Δεν γνωρίζω, λοιπόν, αν μπορεί να κλείσει αυτή η πληγή, που είναι θέμα εισβολής και κατοχής, γιατί είναι πληγή, όχι απλά πρόβλημα. Εύχομαι όμως να κλείσει κάποια στιγμή γιατί είναι δίκαιο, και είναι κρίμα για τους ανθρώπους που γεννήθηκαν, μεγάλωσαν και ζουν στο πανέμορφο αυτό νησί.
Ξέρω με σιγουριά όμως ότι αν πρόκειται κάποια στιγμή να λυθεί θα είναι γιατί η νέα γενιά δεν έχει ξεχάσει και δεν έχει αφομοιωθεί με την νέα κατάσταση.
Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.