Η Έφη Αχτσιόγλου μιλάει στο SPEAKNEWS και τον Περικλή Βλάχο για το πολιτικό σκηνικό όπως αυτό διαμορφώνεται μετά την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ, για τις δημοσκοπήσεις, την αναμονή για την στάση που θα κρατήσει το ΚΙΝΑΛ, για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στο μέτωπο της πανδημίας και της ακρίβειας, αλλά και για το επίπεδο της πολιτικής αντιπαράθεσης εντός της Βουλής.
Κυρία Αχτσιόγλου, σε ποιο σημείο βρίσκεται πολιτικά η χώρα σήμερα, λίγες μέρες μετά την καταψήφιση από τη Βουλή της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης; Τι κέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από αυτή την κίνηση;
Είναι προφανές ότι έχουμε να κάνουμε με μία κυβέρνηση η οποία ούτε θέλει ούτε μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη απέτυχε στη διαχείριση της πανδημίας και την αντιμετώπιση της κρίσης ακρίβειας. Το λεγόμενο “επιτελικό κράτος” κατέρρευσε με πάταγο τις ημέρες της κακοκαιρίας ταλαιπωρώντας χιλιάδες πολίτες. Η δημόσια Υγεία και Παιδεία υποβαθμίζονται διαρκώς. Η εργασία έχει δεχτεί καίρια πλήγματα, από την καθήλωση του κατώτατου μισθού μέχρι τα μέτρα κατάργησης του οχταώρου και των συλλογικών συμβάσεων, τις απλήρωτες υπερωρίες και την άρση κάθε προστασίας από τις απολύσεις. Το ίδιο το Μαξίμου συνομιλεί με υπόδικους, εκπέμποντας μία εικόνα σήψης και παρακμής που υπονομεύει τους θεσμούς και τη δημοκρατία.
Τα ζητήματα αυτά αναδείχτηκαν με την πρόταση μομφής μέσω της οποίας ο ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ έφερε στη Βουλή τη μομφή που η ίδια η κοινωνία απευθύνει στην κυβέρνηση.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητάει εκλογές, ενώ φαίνεται προς τοπαρόν -τουλάχιστον δημοσκοπικά- να απέχει από ένα ποσοστό που θα τον καθιστά πρώτο κόμμα. Πιστεύετε ότι η συγκυβέρνηση είναι το πιθανότερο σενάριο μετά τις επόμενες εκλογές, και πού στέκεται ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ως προς αυτό το σενάριο; Επηρεάζει τα πράγματα η πρόσφατη εκλογή του Ν. Ανδρουλάκη και η άνοδος των ποσοστών του ΚΙΝΑΛ που εμφανίζουν οι δημοσκοπήσεις;
Οι εκλογές δεν είναι δημοσκόπηση. Εδώ και καιρό η ελληνική κοινωνία κυριαρχείται από μια διάχυτη δυσαρέσκεια που μετατρέπεται πλέον σε οργή για το καθεστώς Μητσοτάκη. Αν ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης πιστεύει ότι απολαμβάνει της στήριξης της πλειονότητας των πολιτών, δεν έχει παρά να δοκιμάσει την πραγματικότητα, να παραιτηθεί και να προκηρύξει εκλογές.
Από την πλευρά μας έχουμε απευθύνει προσκλητήριο στις προοδευτικές δυνάμεις και τους πολίτες. Όποιος πιστεύει ότι η χώρα έχει ανάγκη από μία προοδευτική διακυβέρνηση, που θα φέρει στο επίκεντρο και στο προσκήνιο τον κόσμο της εργασίας, την νεολαία και τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, οφείλει να έχει ξεκάθαρη θέση και να συμβάλλει στη δημιουργία αυτού του προοδευτικού μετώπου.
Ως προς το ΚΙΝΑΛΛ, θεωρώ ότι οφείλει να λάβει μία σαφή θέση, χωρίς αναμονές και μεσοβέζικες απαντήσεις. Πρέπει η κυβέρνηση Μητσοτάκη να φύγει τώρα και να πάμε σε εκλογές ή θεωρεί ότι μπορεί η κοινωνία να συνεχίσει υπ’ αυτή τη διακυβέρνηση; Η απάντηση είναι κρίσιμη για τη στάση και την ουσία της πολιτικής του.
Η πανδημία συνεχίζεται και οι νεκροί πλησιάζουν τις 25.000. Τι φταίει και φτάσαμε σε τριψήφια νούμερα θανάτων ημερησίως; Τι θα μπορούσε να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ αν καλούνταν να διαχειριστεί την κρίση αυτή ως κυβέρνηση, που δεν το έκανε η κυβέρνηση της ΝΔ;
Η χώρα μας βρέθηκε πρώτη σε θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού στην Ευρώπη με ποσοστό διπλάσιο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Έπρεπε το δημόσιο σύστημα Υγείας να στηριχθεί και να ενισχυθεί επαρκώς με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό, την υλικοτεχνική υποδομή και νέες ΜΕΘ, ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει. Η κυβέρνηση δεν το έπραξε.
Έπρεπε ο προϋπολογισμός για τη δημόσια υγεία να αυξάνεται σταθερά. Η κυβέρνηση αντιθέτως μείωσε κατά 820 εκατ. τη χρηματοδότηση της δημόσιας Υγείας στον προϋπολογισμό του 2022, δείχνοντας για άλλη μια φορά την αποστροφή της απέναντι στις δημόσιες δομές.
Έπρεπε να ληφθούν μέτρα στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στους μαζικούς εργασιακούς χώρους, στα σχολεία. Η κυβέρνηση δεν το έπραξε. Αντιθέτως αύξησε τους μαθητές ανά τάξη και θέσπισε το αδιανόητο πρωτόκολλο του “50%+1”.
Έπρεπε να επιταχθούν ιδιωτικές κλινικές και να εξασφαλιστούν δωρεάν μοριακά τεστ. Η κυβέρνηση δεν το έπραξε. Αντιθέτως διαφύλαξε τα συμφέροντα των κλινικαρχών και δημιούργησε ένα πλαίσιο κερδοσκοπίας σε βάρος των πολιτών.
Το εμβολιαστικό πρόγραμμα δεν έτρεξε με τους ρυθμούς που ήταν αναγκαίο και αντί αυτού η κυβέρνηση διέθεσε τα χρήματα για την καμπάνια ενημέρωσης στις “λίστες Πέτσα”.
Και σαν να μην έφταναν αυτά, σε κάθε κρίσιμη στιγμή που ο κ. Μητσοτάκης βρισκόταν αντιμέτωπος με τη σκληρή πραγματικότητα και θα έπρεπε να απολογηθεί και να αλλάξει πορεία, επέλεγε να καταδεικνύει τους πολίτες ως υπευθύνους. Έφτασε μάλιστα στο σημείο να ξεστομίσει στη Βουλή την αθλιότητα ότι οι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ δεν κινδυνεύουν περισσότερο από τους διασωληνωμένους εντός ΜΕΘ, να προκαλέσει την αντιπολίτευση αν έχει κάποια μελέτη που αποδεικνύει το αντίθετο! Και όταν αποδείχθηκε ότι όχι απλώς υπήρχε η μελέτη Τσιόδρα–Λύτρα αλλά ο ίδιος ήταν αυτός που τη γνώριζε πριν απ’ όλους, προσπέρασε το θέμα κάνοντας λόγο για φραστικό ατόπημα. Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα συνέβαιναν αυτά η κυβέρνηση θα είχε ήδη παραιτηθεί.
Πρόσφατα κάνατε δημόσια γνωστό ότι είχατε κολλήσει κωρονοϊό, εσείς και το παιδί σας. Επηρέασε τις απόψεις σας για την πανδημία αυτή η προσωπική σας εμπειρία; Πώς σχολιάζετε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό σε κάποιες ηλικιακές ομάδες, καθώς και τον εμβολιασμό των παιδιών;
Όπως φαντάζεστε, η βασική μου έγνοια ήταν για την υγεία του μικρούλη. Ευτυχώς ξεπεράσαμε -με σχετικά έντονα συμπτώματα είναι αλήθεια- το πρόβλημα χωρίς περαιτέρω επιπλοκές.
Ο εμβολιασμός είναι κλειδί στην υπόθεση. Είτε για να μην προσβληθεί κάποιος, είτε για να αποφύγει τη βαριά νόσηση και την εισαγωγή σε νοσοκομείο. Εμβολιασμός, αυτοπροστασία και αλληλοϋποστήριξη είναι το βασικό μήνυμα προς τους πολίτες.
Όμως οφείλουμε να δούμε και τι ακριβώς έκανε η κυβέρνηση για το ζήτημα του εμβολιασμού, διότι ο ρόλος της είναι ο πλέον κρίσιμος. Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση δεν οργάνωσε μια σοβαρή ενημερωτική εκστρατεία για τον εμβολιασμό, στοχεύοντας τις διάφορες κοινωνικές και ηλικιακές ομάδες με ξεχωριστό τρόπο, απαντώντας με υπευθυνότητα στις εύλογες απορίες και ανησυχίες των πολιτών, καταπολεμώντας την παραπληροφόρηση. Δεν κατάφερε να πείσει ως όφειλε. Σπατάλησε τα χρήματα που προορίζονταν για ενημερωτική εκστρατεία για να ενισχύσει αδιαφανώς ΜΜΕ για να την υποστηρίζουν. Και όταν η αποτυχία της άρχισε να γίνεται εμφανής, από τις “λίστες Πέτσα” πέρασε στα πρόστιμα.
Όσο για τον εμβολιασμό των παιδιών, οι απαντήσεις έχουν δοθεί από την επιστημονική κοινότητα και πρέπει οι οδηγίες της να ακολουθηθούν από τους γονείς.
Ποια είναι η πρόβλεψή σας για το έτος που μόλις ξεκίνησε, σε ό,τι αφορά την οικονομική κατάσταση της χώρας, ειδικά μετά την ξέφρενη ανοδική πορεία των τιμών και στα καύσιμα, αλλά και σε βασικά προϊόντα που μπαίνουν «στο καλάθι της νοικοκυράς»; Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η κατάσταση;
Ο πληθωρισμός στη χώρα μας καταγράφει ρεκόρ πολλών ετών. Οι πολίτες είναι αντιμέτωποι με ένα σαρωτικό κύμα ακρίβειας, όχι μόνο στο ηλεκτρικό ρεύμα και στα καύσιμα αλλά και στα τρόφιμα και στα είδη ευρείας κατανάλωσης και πρώτης ανάγκης.
Είναι αναγκαία η μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης καυσίμων και του ΦΠΑ σε τρόφιμα και βασικά είδη ευρείας κατανάλωσης, η παρέμβαση στην τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ για αποκλιμάκωση των τιμών, ο έλεγχος της αγοράς ενέργειας και προϊόντων για να μην λειτουργούν καρτέλ και να μην υπάρχει αισχροκέρδεια, η αύξηση τώρα στα 800 ευρώ του κατώτατου μισθού.
Η κυβέρνηση, χωρίς επαφή με την κοινωνική πραγματικότητα, πανηγυρίζει επικαλούμενη τους ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ οι εργαζόμενοι, τα νοικοκυριά, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι νέοι και οι συνταξιούχοι είναι καθημερινά αντιμέτωποι με ανάγκες που δεν μπορούν να καλύψουν και οδηγούνται σε φτωχοποίηση.
Για πρώτη φορά ίσως γίνεται δημόσια στη χώρα μας τόσο μεγάλη συζήτηση σχετικά με την βία κατά των γυναικών. Τι μπορεί να γίνει θεσμικά, για να αντιμετωπιστεί αυτό το τόσο μεγάλο πρόβλημα;
Αδιαμφισβήτητα είναι μείζον ζήτημα. Το θετικό είναι ότι η συζήτηση έχει ανοίξει, ότι γυναίκες πλέον μιλάνε και καταγγέλλουν. Σ’ αυτή την απόφαση, δεν πρέπει καμία γυναίκα να νιώθει μόνη. Πρέπει να σπάσουμε τον φόβο. Αυτό είναι το βασικό βήμα. Εξίσου σημαντικό είναι να καταπολεμήσουμε το victim blaming, τη μεταφορά της ευθύνης και της ενοχής από την πλευρά του θύτη σ’ αυτή του θύματος. Μια ύπουλη τακτική που το μόνο που καταδεικνύει είναι το πόσο βαθιά ριζωμένη είναι η πατριαρχική δομή της κοινωνίας μας.
Από κει και πέρα, απαιτούνται θεσμικές παρεμβάσεις και μέτρα, που αφορούν την προστασία και τη στήριξη των θυμάτων σε επίπεδο ηθικό και ψυχολογικό, νομικό, αλλά και οικονομικό.
Είμαστε στην αρχή ενός δύσκολου δρόμου. Η αρχή όμως έγινε και θα περπατήσουμε αυτόν τον δρόμο μέχρι τέλους.
Άλλες δύο δικογραφίες της υπόθεσης Novartis οδηγήθηκαν στο αρχείο. Πού οδηγείται αυτή η υπόθεση; Υπάρχει περίπτωση να πέσει φως στο ποιοι ήταν τελικά οι κρατικοί αξιωματούχοι και οι γιατροί που χρηματίστηκαν από την εταιρεία;
Η υπόθεση NOVARTIS είναι ένα οικονομικό και πολιτικό σκάνδαλο. Είναι σκάνδαλο να ισχυρίζεται κανείς ότι δεν είναι σκάνδαλο. Όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και στο εξωτερικό υπήρξε υπερτιμολόγηση φαρμάκων της συγκεκριμένης εταιρείας, η οποία χρησιμοποίησε αθέμιτες πρακτικές για να αυξήσει τα κέρδη της, ζημιώνοντας κράτη, φορολογούμενους και ασθενείς.
Κάθε πτυχή αυτού του σκανδάλου, σε όλα τα επίπεδα, πρέπει να έρθει στο φως. Από την πλευρά μας λειτουργήσαμε με αυτόν τον στόχο από την πρώτη στιγμή, αξιοποιώντας όλες τις θεσμικές και νομικές δυνατότητες που είχαμε. Η προσπάθεια συγκάλυψης του σκανδάλου NOVARTIS θα μείνει στην ιστορία ως συνδεδεμένη με το κόμμα της ΝΔ.
Είστε ικανοποιημένη από τον τρόπο λειτουργίας της Βουλής και την συμπεριφορά ορισμένων συναδέλφων σας. Τι προτείνετε να αλλάξει;
Ας δούμε το πιο πρόσφατο παράδειγμα: Πριν μερικές μέρες ο Αντιπρόεδρος της Βουλής, κ. Αθανασίου, αφαίρεσε τον λόγο από βουλευτή της αντιπολίτευσης, τον κ. Πολάκη. Αυτό έγινε ξεκάθαρα γιατί ο κ. Αντιπρόεδρος ενοχλήθηκε από τις αναφορές του βουλευτή στο σκάνδαλο NOVARTIS, από το περιεχόμενο της τοποθέτησής του, διότι έβαλε κατά του κόμματος της ΝΔ. Ωστόσο, δεν είχε ενοχληθεί από τις προηγούμενες αναφορές βουλευτή της ΝΔ στο ίδιο θέμα. Το τι ακολούθησε είναι γνωστό και συζητήθηκε και στη Βουλή.
Αυτό στο οποίο πρέπει να επικεντρώσουμε είναι η αντιθεσμική ενέργεια ενός Αντιπροέδρου της Βουλής. Όταν ουσιαστικά φτάνουμε στο σημείο να αφαιρείται ο λόγος από την αντιπολίτευση, τότε απλά ο κυβερνητικός αυταρχισμός εκφράζεται μέσα από το Προεδρείο της Βουλής. Αυτή η αντίληψη της ΝΔ για τη λειτουργία του Κοινοβουλίου δείχνει και την αντίληψή της για την ίδια τη δημοκρατία.
Γι’ αυτό επιμένουμε ότι η διακυβέρνηση της ΝΔ δεν χαρακτηρίζεται μόνο από τη διαχειριστική ανικανότητα, την αδυναμία να προστατεύσει την ζωή και την υγεία των πολιτών, τις ταξικά μεροληπτικές επιλογές της εις βάρος της κοινωνικής πλειοψηφίας, την εξυπηρέτηση ολιγοπωλιακών συμφερόντων, αλλά και από έναν θεσμικό κατήφορο που οδηγεί τη χώρα και τη δημοκρατία σε κατάσταση γενικευμένης παρακμής. Δεν μας αξίζει αυτή η συνθήκη. Η πολιτική αλλαγή είναι πλέον όρος αξιοπρέπειας.
Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.