Τηλεδιάσκεψη με το Δ.Σ. και μέλη της Συντεχνίας Καταστηματαρχών – Ζαχαροπλαστών Θεσσαλονίκης, προκειμένου να ενημερωθεί για το φλέγον ζήτημα της αύξησης των τιμών ενέργειας που απειλεί τη βιωσιμότητα του κλάδου, πραγματοποίησε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος.
Οι καταστηματάρχες-ζαχαροπλάστες επικεντρώθηκαν στις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, στη χαμηλή και στη μέση τάση, και του φυσικού αερίου, στις αυξήσεις των πρώτων υλών, στη μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, καθώς και σε θέματα που έχουν προκύψει με τον κανονισμό αποχέτευσης της ΕΥΑΘ.
Όπως ανέφεραν οι επαγγελματίες, η κρίση ακρίβειας στην ενέργεια πλήττει τα μικρά και τα μεγάλα ζαχαροπλαστεία λόγω του ενεργοβόρου χαρακτήρα της λειτουργίας τους και των πολλών ψυγείων τους. Τόνισαν ακόμη ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα αλλά ούτε και η βούληση από τη μεριά τους η υπέρογκη αυτή αύξηση να μεταφερθεί στον καταναλωτή. Συγκεκριμένα, οι επαγγελματίες, βάσει των λογαριασμών που παραλαμβάνουν, έκαναν λόγο για αυξήσεις:
-
πάνω από 150% στο ρεύμα στη χαμηλή τάση,
-
πάνω από 200% στο φυσικό αέριο,
-
και πάνω από 300% για τους καταναλωτές μέσης τάσης (βιοτεχνίες ζαχαροπλαστικής).
Γίνεται εύκολα αντιληπτό πως το ξέφρενο αυτό ράλι αυξήσεων και στα καύσιμα επισύρει αυξήσεις και στα μεταφορικά αλλά και στο κόστος πρώτων υλών, με αυξήσεις ύψους 100% στα άλευρα, 40% στο βούτυρο, στη ζάχαρη κλπ.
Οι ζαχαροπλάστες δήλωσαν ότι προσπάθησαν μέσα στην κρίση να κρατήσουν σταθερές τις τιμές αλλά, σε αυτή την οικονομική συγκυρία και ότι αδυνατούν να απορροφήσουν τις αυξήσεις και πολλά καταστήματα, ενώ έχουν ήδη μηδενίσει τα έσοδα του επαγγελματία, και πάλι δε βγαίνουν. Θεωρούν βέβαιο πως, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, πολλοί από τους επαγγελματίες θα οδηγηθούν στην ανεργία και θα αναγκαστούν να βάλουν λουκέτο, μαζί με μεγάλο μέρος από τους εργαζόμενους των ζαχαροπλαστείων, συμπαρασύροντας προμηθευτές, μεταφορείς και άλλους εμπλεκόμενους κλάδους.
Ο Σ. Φάμελλος παρουσίασε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και την ανακούφιση του κλάδου. Ανέφερε στα μέλη της συντεχνίας ζαχαροπλαστών ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή της ακρίβειας στη χονδρική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας εξαιτίας επιλογών της κυβέρνησης που δέσμευσε τη χώρα στο φυσικό αέριο χωρίς να προχωρά σε απανθρακοποίηση, επέτρεψε τη λειτουργία ολιγοπωλίου στην αγορά ενέργειας, χωρίς έλεγχο και ρύθμιση, επιτρέποντας κερδοσκοπικά κέρδη λίγων εταιρειών ενέργειας, οδηγώντας όμως όλους τους καταναλωτές σε απόγνωση, ενώ η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και των δικτύων διανομής ηλεκτρικού ρεύματος και αερίου άφησε την πολιτεία χωρίς εργαλεία ενεργειακής πολιτικής.
Παρ’ όλο που η Κομισιόν, στην εργαλειοθήκη, έχει προτείνει από τον Οκτώβριο φορολογικές ελαφρύνσεις για τα καύσιμα και τα τρόφιμα, η κυβέρνηση επέλεξε να μη μειώσει τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα, ούτε το ΦΠΑ στα τρόφιμα.
Πρότεινε επιπλέον, να αναλάβει η κυβέρνηση συγκεκριμένη πρωτοβουλία επιδότησης των αυξήσεων στο ρεύμα και το φυσικό αέριο για τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις, για τις οποίες δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί ακόμα τίποτα για όλο το 2021. Επίσης πρέπει να προχωρήσει η έκδοση της σχετικής ΚΥΑ για την τελική επιδότηση για το 2022, διότι τα ποσά που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση δεν καλύπτουν ούτε το 50% των προσαυξήσεων.
Ο Σ. Φάμελλος ξεκαθάρισε ακόμη ότι, εκτός από τις επιδοτήσεις, η κυβέρνηση οφείλει να εξασφαλίσει τη ρευστότητα στην προθεσμιακή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και ότι η Ελλάδα είναι ίσως η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που στερείται τέτοιων εργαλείων αντιστάθμισης κινδύνου. Είναι αδιανόητο, σχολίασε, η αγορά να λειτουργεί χωρίς έλεγχο, όπως είναι αδιανόητο κάποιοι στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας να γράφουν εκατοντάδες εκατομμύρια κέρδη για το 2021 και την ίδια στιγμή να κινδυνεύουν με λουκέτο οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας μας.
«Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για αναμονή, η κυβέρνηση οφείλει να λάβει μέτρα για την προστασία των καταναλωτών παρεμβαίνοντας στην αγορά ώστε, να αποτραπούν τα λουκέτα που θα εκτινάξουν την ανεργία. Εφόσον η ζαχαροπλαστική δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ιδιαίτερη πολυτέλεια, η κυβέρνηση πρέπει να πράξει τα δέοντα για να βοηθήσει στην επιβίωση του κλάδου», είπε χαρακτηριστικά.
Σε ό,τι αφορά τα προβλήματα του κλάδου τέλος με τον κανονισμό αποχέτευσης της ΕΥΑΘ και την αδειοδότηση των ζαχαροπλαστείων χωρίς πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση, ο Σ. Φάμελλος ανέλαβε να εξετάσει το θέμα και να αναλάβει μία πρωτοβουλία επίλυσης με την ΕΥΑΘ για να βρεθεί μία κοινώς αποδεκτή λύση.
Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.