Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ ΔΕΘ-Helexpo, ΕΥΑΘ και Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την αντιπλημμυρική θωράκιση της «νέας», αναπλασμένης ΔΕΘ

Στην υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με την ΕΥΑΘ και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προχώρησε σήμερα η ΔΕΘ-Helexpo με σκοπό τον επανασχεδιασμό (μετατόπιση-επαναδιαστασιολόγηση) των δύο κλειστών αγωγών παντορροϊκού δικτύου που διέρχονται από το οικόπεδό της, αλλά και τον διαχωρισμό σε όμβρια και ακάθαρτα, ώστε η «νέα» ΔΕΘ που θα προκύψει από την ανάπλαση να είναι απόλυτα θωρακισμένη απέναντι στην κλιματική αλλαγή και σε τυχόν ακραία καιρικά φαινόμενα.

Το Μνημόνιο Συνεργασίας υπεγράφη στα γραφεία διοίκησης του εθνικού εκθεσιακού φορέα από τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΘ-Helexpo, κ. Κυριάκο Ποζρικίδη, τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΥΑΘ, κ. Άνθιμο Αμανατίδη και τον αντιπεριφερειάρχη Υποδομών και Δικτύων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Πάρι Μπίλλια, παρουσία των προέδρων της ΔΕΘ-Helexpo και της ΕΥΑΘ, κ. Τάσου Τζήκα και κ. Άγι Παπαδόπουλου αντίστοιχα, του γενικού διευθυντή της ΔΕΘ-Helexpo, κ. Αλέξη Τσαξιρλή και του διευθυντή στρατηγικού σχεδιασμού, έργων και ανάπτυξης της ΕΥΑΘ, κ. Αλέξανδρου Μεντέ.

Το υφιστάμενο παντορροϊκό δίκτυο των δύο κλειστών αγωγών που διέρχονται από το οικόπεδο της ΔΕΘ-Helexpo μεταφέρει όμβρια και ακάθαρτα από τις ανάντη επιφάνειες του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης και παρουσιάζει κατά καιρούς διάφορα προβλήματα. Πέραν της παλαιότητας (η κατασκευή του δικτύου ανάγεται στις δεκαετίες του ‘30-‘40) και της τυχόν μείωσης των διατομών των αγωγών, τα έντονα καιρικά φαινόμενα που είναι όλο και συχνότερα εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, δημιουργούν έντονες πλημμυρικές καταστάσεις. Με αφορμή τον νέο σχεδιασμό της ανάπλασης του εκθεσιακού κέντρου, αλλά και με γνώμονα την προστασία της Θεσσαλονίκης και της περιουσίας των πολιτών της, προκύπτει η ανάγκη μετατόπισης του δικτύου σε συνδυασμό με την επαναδιαστασιολόγηση του, σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα των καιρικών φαινομένων, καθώς και ο διαχωρισμός των δικτύων σε όμβρια και ακάθαρτα.

Η πρώτη φάση της συνεργασίας προβλέπει τη διενέργεια προμελέτης, η οποία θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ελέγχους των υφιστάμενων υποδομών, μελέτη δύο νέων οχετών ομβρίων συνολικού μήκους 1.000 μ. περίπου, μελέτη αγωγών ακαθάρτων εντός και εκτός του οικοπέδου της Έκθεσης, όπως και έλεγχο επάρκειας του υφιστάμενου οχετού ομβρίων του Παλαί ντε Σπορ. Η δεύτερη φάση θα περιλαμβάνει την οριστική μελέτη και την κατασκευή των προβλεπόμενων έργων.

Η ΕΥΑΘ, ως υπεύθυνη για τη λειτουργία και συντήρηση του παντορροϊκού δικτύου της Θεσσαλονίκης, θα αναλάβει την εκπόνηση των μελετών της πρώτης φάσης. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ως αρμόδιος φορέας για την αντιπλημμυρική προστασία, προτίθεται να αναλάβει τη χρηματοδότηση της συνολικής δαπάνης που θα προκύψει για τη σύνταξη των μελετών αυτών, όπως και τη σχετική αμοιβή της ΕΥΑΘ (για την έρευνα, επίβλεψη, ωρίμανση, έγκριση και παραλαβή των μελετών), ενώ η ΔΕΘ-Helexpo θα συνδράμει με τα μέσα που διαθέτει στην εκπόνηση των μελετών της πρώτης φάσης. Για τη δεύτερη φάση υλοποίησης του έργου θα ακολουθήσει περαιτέρω εξειδίκευση, με νέα συμφωνία μεταξύ των τριών μερών.

«Η ΔΕΘ έχει αρχίσει την πορεία της προς ένα νέο κεφάλαιο της ιστορίας της, με οδηγό την ανάπλαση του εκθεσιακού της κέντρου, η οποία υπαγορεύει μια σειρά γενικότερων αναβαθμίσεων των υποδομών της. Προς αυτή την κατεύθυνση, και με αφορμή τη δρομολογούμενη ανάπλαση, προχωράμε σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και την ΕΥΑΘ στη θωράκιση της νέας ΔΕΘ απέναντι στην κλιματική αλλαγή και σε ακραία καιρικά φαινόμενα» ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo, κ. Κυριάκος Ποζρικίδης, κατά την υπογραφή του μνημονίου.

«Το θέμα της ανθεκτικότητας της Θεσσαλονίκης και γενικότερα του Πολεοδομικού μας Συγκροτήματος απέναντι σε πιέσεις της κλιματικής κρίσης είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα του στρατηγικού μας σχεδιασμού. Η αναβάθμιση του δικτύου εντός της ΔΕΘ, εν όψει της ανάπλασης και της παράδοσής της στους συμπολίτες μας, είναι κομμάτι της δέσμευσής μας για βιώσιμες κι ανθεκτικές υποδομές και ευθύνη μας έναντι της τοπικής κοινωνίας. Με χαρά λοιπόν θα συνεργαστούμε με τη ΔΕΘ-Helexpo και την Περιφέρεια, ώστε να παραδοθεί στην πόλη ένας σύγχρονος εκθεσιακός χώρος, που θα γειτνιάζει με το νέο ‘πράσινο’ κτίριο της ΕΥΑΘ και το campus του ΑΠΘ, προσδίδοντας προστιθέμενη αξία στην περιοχή αυτή», επισήμανε από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ, κ. Άνθιμος Αμανατίδης.

Ο δε αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Πάρις Μπίλλιας, σημείωσε: «Αποδεχθήκαμε ως Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με πολλή χαρά την πρόταση να βοηθήσουμε τη ΔΕΘ-Helexpo για την ανάδειξη του νέου εκθεσιακού της κέντρου, αλλά παράλληλα, με αυτό το μνημόνιο θωρακίζουμε και αντιπλημμυρικά το κέντρο της Θεσσαλονίκης από έντονα καιρικά φαινόμενα».


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ