Στη Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) και την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ) συμμετέχει ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ, S&D), ως μέλος της αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η Διάσκεψη πραγματοποιείται στη Γαλλική Γερουσία στο Παρίσι, 24 και 25 Φεβρουαρίου, υπό την Γαλλική Προεδρία του Συμβουλίου και λόγω των πρόσφατων εξελίξεων, επικεντρώνεται στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και στην αντίδραση που θα πρέπει να έχει η ΕΕ. Η Διάσκεψη αυτή είναι η πρώτη που πραγματοποιείται με φυσική παρουσία από την αρχή της πανδημίας.
Στην παρέμβασή του ο κ. Μαυρίδης τόνισε τα ακόλουθα:
«Είμαστε ενωμένοι ενάντια στην ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία. Ζητάμε άμεσες και σκληρές κυρώσεις εναντίον του Κρεμλίνου και του ίδιου του Πούτιν. Η εισβολή αυτή αποτελεί επίθεση κατά των ευρωπαϊκών μας αρχών και κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου. Κι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά!»
Στη συνέχεια ο Κύπριος Ευρωβουλευτής αναφέρθηκε στην Κοινή Δήλωση που ετοιμάστηκε εκ μέρους της Διάσκεψης για την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, διαβάζοντας αυτούσια από το κείμενο την πιο κάτω ρητή αναφορά: «εκφράζουμε την ενότητά μας, την ακλόνητη προσήλωσή μας στις κοινές ευρωπαϊκές αξίες και την αποφασιστικότητά μας να ενισχύσουμε την αλληλεγγύη προς τα κράτη-μέλη που βρίσκονται τα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης».
Συνεχίζοντας ο κ. Μαυρίδης υπέδειξε με έμφαση:
«Ανάμεσα σε αυτούς που ζητάνε τον σεβασμό της κρατικής κυριαρχίας και του Διεθνούς Δικαίου είναι ο κ. Ερντογάν. Αν αυτό δεν αποτελεί για ακόμα μια φορά υποκριτική και ανειλικρινή δήλωση, τότε ο κ. Ερντογάν πρέπει αύριο να διατάξει την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κυπριακή Δημοκρατία, μέρος της οποίας κατέχει παράνομα και που, υπογραμμίζω, αποτελεί έδαφος της ΕΕ.»
Κλείνοντας, ο κ. Μαυρίδης τόνισε χαρακτηριστικά ότι «η απάντηση της ΕΕ πρέπει να είναι ξεκάθαρη. Αν θέλουμε να νικήσουμε τον επόμενο πόλεμο, πριν ακόμα ξεκινήσει, χρειαζόμαστε ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία! Και η Γαλλία θα πρέπει να έχει ηγετικό ρόλο για την επίτευξη του στόχου μας προς μια κοινή ευρωπαϊκή άμυνα και ασφάλεια».
Σημειώνεται ότι στη Διάσκεψη συμμετέχουν: αντιπροσωπία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και αντιπροσωπίες των εθνικών κοινοβουλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συμμετέχουν επίσης με καθεστώς παρατηρητή οι υπό ένταξη χώρες (ανάμεσα τους κι η Τουρκία), και χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, που δεν ανήκουν στην ΕΕ.
Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.