Η κατάρρευση των Ενετικών Τειχών ενώπιον της ΕΕ

Με παρέμβαση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ, S&D) αναφέρεται στην κατάρρευση μέρους των Ενετικών Τειχών στο κατεχόμενο τμήμα της πόλης της Λευκωσίας και επαναφέρει το ζήτημα για παροχή συνεχόμενης βασικής φροντίδας, συντήρησης  και προστασίας των μνημείων στα κατεχόμενα.

Συγκεκριμένα, στην παρέμβασή του ο κ. Μαυρίδης επισημαίνει στην Επιτροπή τα εξής:

Βάσει δημοσιευμάτων (22/2/2022) μέρος των Ενετικών Τειχών στην κατεχόμενη Λευκωσία έχει καταρρεύσει, στο σημείο όπου στεγάζεται κτήριο του κατοχικού καθεστώτος. Η κατάρρευση αυτή έρχεται σε συνέχεια της κατάρρευσης εκτεταμένου τμήματος του Προμαχώνα Quirini το 2019 καθώς και μέρους του τείχους στην περιοχή Λήδρα Πάλας. Οι συνεχείς αυτές καταστροφές μαρτυρούν την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα Ενετικά Τείχη στο κατεχόμενο τμήμα της πόλης της Λευκωσίας, αφού αφέθηκαν έρμαιο του χρόνου και αμέλειας. Μέρος των Ενετικών Τειχών της Λευκωσίας κατέρρευσε ξανά  και αναστηλώθηκε με χρηματοδότηση της Ευρ. Επιτροπής αφού θεωρήθηκαν, μεταξύ άλλων, ως έργα επείγουσας παρέμβασης“.

Επιπλέον, στην παρέμβασή του ο Κύπριος Ευρωβουλευτής τονίζει την κατεπείγουσα ανάγκη για σύναψη σύμβασης παροχής υπηρεσιών -όπως έχει ήδη εξαγγελθεί από την Επιτροπή σε προηγούμενη απάντησή της προς τον κ. Μαυρίδη-  στο πλαίσιο της οποίας ο ανάδοχος του έργου θα επισκέπτεται σε τακτά χρονικά διαστήματα τους αποκατασταθέντες χώρους και, εφόσον κρίνεται απαραίτητο, θα πραγματοποιεί βασικές προληπτικές εργασίες συντήρησης. Επισημαίνεται ότι κατόπιν καταγγελιών του κ. Μαυρίδη για ελλιπή εποπτεία και τήρηση των όρων διαχείρισης της Ευρωπαϊκής χρηματοδότησης προς τα κατεχόμενα καθώς και παραλείψεων άλλων αρμόδιων τεχνικών θεσμών,   η Ευρωπαϊκή  Επιτροπή ανακοίνωσε πιλοτικό πρόγραμμα για παροχή συνεχόμενης βασικής φροντίδας, συντήρησης  και προστασίας μνημείων στα κατεχόμενα.

Τέλος, ο κ. Μαυρίδης ζητά να ενημερωθεί για τα ποσά που δαπανήθηκαν έως τώρα για το συγκεκριμένο μνημείο και για τις ενέργειες της Επιτροπής με σκοπό να διασφαλιστεί η προστασία και η συνέχιση των εργασιών συντήρησης των Ενετικών Τειχών.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ