Παρέμβαση είχε ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης στη συζήτηση για την ετήσια έκθεση για την Τουρκία στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην παρουσία των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρ. Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης.
Ο κ. Μαυρίδης στην παρέμβασή του ανέφερε:
«Αυτή την φορά θα ξεκινήσω κάπως διαφορετικά. Πίστευα, όπως οι περισσότεροι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ότι μετά την ρωσική εισβολή και την επιθετικότητα του Πούτιν εις βάρος της Ουκρανίας, ξυπνήσαμε σε ένα νέο διαφορετικό κόσμο. Ένα κόσμο στην Ευρώπη όπου τα αυταρχικά καθεστώτα, όποια και να είναι, θα έχουν την ίδια αντιμετώπιση. Συγκεκριμένα, έχουμε ακούσει πολλές δηλώσεις και υποσχέσεις από την Τουρκία και γι’ αυτό συμφωνήσαμε ότι, επειδή είχαμε αρκετά λόγια, τώρα χρειαζόμαστε πράξεις.»
Στην συνέχεια ο Κύπριος Ευρωβουλευτής επικεντρώθηκε σε δύο θέματα πολύ σημαντικά για την ΕΕ, τα ανθρώπινα δικαιώματα εντός Τουρκίας και τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, σημειώνοντας χαρακτηριστικά:
«Η (αρμόδια) Επιτροπή της Βενετίας έκρινε ότι η δικαστική εξουσία στην Τουρκία είναι πολιτικό εργαλείο στα χέρια της κυβέρνησης Ερντογάν. Ένα συγκεκριμένο παράδειγμα αρκεί. Η Τουρκία δεν σέβεται καν τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όχι μόνο στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εντός όπως του Καβάλα, αλλά ούτε καν για αποφάσεις που αφορούν κράτη-μέλη της ΕΕ, όπως η Κύπρος.
Για το Διεθνές Δίκαιο, πίστευα ότι στο νέο κόσμο θα κάναμε μια νέα αρχή ώστε, όταν το Διεθνές Δίκαιο παραβιάζεται, θα στεκόμασταν ενωμένοι και αλληλέγγυοι ενάντια στους παραβάτες. Εάν ο Πούτιν παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, τότε και ο Ερντογάν και η Τουρκία κάνουν το ίδιο, ειδικά εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, που αποτελεί επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τέλος, η καταπίεση ανθρώπων δεν υφίσταται μόνο εντός Τουρκίας αλλά και στο κατεχόμενο μέρος της Κύπρου, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των τουρκικών στρατευμάτων. Πρόκειται για τουρκοκύπριους, πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας και της ΕΕ, οι οποίοι αγωνίζονται να επιβιώσουν υπό την καταπίεση του τουρκικού καθεστώτος».
Κλείνοντας ο κ . Μαυρίδης αναφέρθηκε στο ζήτημα των εμπορικών σχέσεων ΕΕ- Τουρκίας και ειδικά για την Τελωνειακή Ένωση ΕΕ-Τουρκίας, τονίζοντας: «Στις 27 Ιανουαρίου 2022, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσέφυγε εναντίον της Κίνας επειδή παραβίασε τους κανόνες εμπορίου εις βάρος της Λιθουανίας (κράτος-μέλος της ΕΕ), και σωστά έπραξε. Η Τουρκία έχει νομική υποχρέωση να εφαρμόσει τη Συμφωνία για Τελωνειακή Ένωση με όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, περιλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά αρνείται από το 2005. Το ελάχιστο θα ήταν να ζητήσουμε να εφαρμόσει τη νομική αυτή της υποχρέωση και όχι να συζητάμε για αναβάθμιση των εμπορικών σχέσεων. Λυπάμαι πολύ, αλλά οι αξίες της ΕΕ και ο πολιτισμός στα οποία πιστεύουμε θα πρέπει να επικρατούν».
Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.