Ένας αγνώστου ταυτότητας μέχρι σήμερα πύραυλος 3 τόνων τελείωσε την επταετή διαστημική οδύσσειά του πέφτοντας στην επιφάνεια της Σελήνης με ταχύτητα 9.000 χλμ/ώρα. Το περιστατικό έλαβε χώρα στις 14:25 ώρα Ελλάδος χτες Παρασκευή, στην αθέατη πλευρά της Σελήνης. Το Lunar Reconnaissance Orbiter δεν ήταν σε θέση να καταγράψει τη σύγκρουση, η NASA όμως ανακοίνωσε πως θα αναζητήσει το σημείο πρόσκρουσης, μία διαδικασία που μπορεί να κρατήσει εβδομάδες ή και μήνες.
Ο κρατήρας που δημιουργήθηκε από τη σύγκρουση αναμένεται να είναι περίπου 20 μέτρα σε διάμετρο και θα βρίσκεται μέσα στον κρατήρα Hertzsprung των 570 χιλιομέτρων. Πρόκειται για την πρώτη μη σκόπιμη σύγκρουση αντικειμένου στη Σελήνη κατασκευασμένου από τον άνθρωπο.
Η προέλευση του πυραύλου παραμένει μυστήριο. Αρχικά εντοπίστηκε το Μάρτιο του 2015, αλλά οι επιστήμονες έχασαν το ενδιαφέρον τους όταν κατάλαβαν πως πρόκειται για διαστημικά σκουπίδια και όχι για κάποιον αστεροειδή. Η παρακολούθηση των διαστημικών σκουπιδιών στο βαθύ διάστημα κοστίζει και το ρίσκο για τους ανθρώπους σε τέτοια τροχιά είναι πολύ μικρό. Έτσι, δεν υπάρχει κανένα διαστημικό πρόγραμμα ή πανεπιστήμιο που να έχει αναλάβει αυτό το καθήκον και συνήθως είναι ασχολία μεμονωμένων αστρονόμων που το κάνουν στον ελεύθερό τους χρόνο.
Πρόσφατα ο πύραυλος εντοπίστηκε ξανά και στην αρχή θεωρήθηκε πως πρόκειται για κομμάτι Falcon 9 πυραύλου της SpaceX. Η NASA το διέψευσε και έπειτα θεωρήθηκε πως πρόκειται για τον κινεζικό πύραυλο Long March 3C που εκτόξευσε την αποστολή Chang’e 5-T1 τον Οκτώβριο του 2014. Κάτι που διέψευσε και η Κίνα με τη σειρά της, λέγοντας πως ο συγκεκριμένος πύραυλος είχε καεί κατά την επανείσοδό του στην ατμόσφαιρα.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε μία προσομοίωση της πρόσκρουσης στο βίντεο που ακολουθεί.