Η κουβέντα με τον Γιώργο Ηλιόπουλο είναι ακριβώς όπως βλέπεις τον ίδιο πάνω στη σκηνή: αυθόρμητη, άμεση και με πολλά γέλια. Όπως ακριβώς και η παράσταση που εδώ και 8 χρόνια του χαρίζει μεγάλη επιτυχία και του προσφέρει σπουδαίες χαρές και συγκινήσεις. Το «Πώς να καταστρέψετε τη ζωή σας» είναι ένα έργο που εναλλάσσει γέλιο και συγκίνηση και δίνει τη δυνατότητα στον Ηλιόπουλο να κρατήσει στους ώμους του –μόνος πάνω στη σκηνή- μια παράσταση που αγαπήθηκε πολύ.
Οκτώ χρόνια επιτυχίας δεν είναι λίγα. Τι είναι αυτό που την έκανε τόσο αγαπητή αυτή την παράσταση;
Να σας πω την αλήθεια κι εγώ προσπάθησα πολλές φορές να το εξηγήσω – και εκ του πονηρού, μάλιστα, για να το ξανακάνω και να έχω επιτυχία! Υπάρχουν άνθρωποι που το έχουν δει 12 φορές, έρχονται και μου λένε τις ατάκες! Έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι θεατές αναγνωρίζουν τον εαυτό τους σ’ αυτό που γίνεται πάνω στη σκηνή, τους είναι πολύ οικείο, σαν να βλέπουν τη ζωή τους. Αυτή η γεύση ζωής, πιστεύω, είναι που το κάνει τόσο αγαπητό.
Κάτι αρέσει και σ’ εσάς φαντάζομαι, δεν είναι μόνο η επιτυχία του…
Δεν είναι η επιτυχία. Αυτό που κάθε χρόνο δεν μας αφήνει να το αφήσουμε αυτό το έργο, είναι ότι κάθε παράσταση είναι διαφορετική και η συμμετοχή του κοινού είναι τόσο μεγάλη. Στην καριέρα κάθε ηθοποιού λίγες φορές του συμβαίνουν τέτοια πράγματα, εισπράττω από τον κόσμο και τη συμμετοχή του τόση αγάπη… Κακά τα ψέματα, γι αυτό κάνουμε αυτήν τη δουλειά, για να προσφέρουμε και να εισπράξουμε αγάπη.
Τι συμβαίνει σ’ αυτόν τον άνδρα; Είναι κάτι που συμβαίνει σε όλους μας τελικά; Κάτι πρέπει να μας προβληματίσει;
Καταρχήν η παράσταση είναι… βαριά κωμωδία, ούτε μαύρη, ούτε κίτρινη, ούτε μπλε! Ο κόσμος γελάει με απλά πράγματα. Ο στόχος είναι ο σύγχρονος άνδρας, ο ψυχισμός του, οι νευρώσεις του και όλα τα κλισέ με τα οποία έχει μεγαλώσει και όλα αυτά τα ξετινάζουμε! Ο Γιώργος είναι ένας ήρωας που γνωρίζει τον έρωτα της ζωής του και βάζει μπρος τους μηχανισμούς που συνήθως διαθέτουμε και τα τινάζει όλα στον αέρα. Τινάζει την ευκαιρία για ευτυχία που έχει.
Γιατί συμβαίνει αυτό; Οδηγούμαστε σε λύσεις αυτοκαταστροφικές συνήθως; Τι συμβαίνει τελικά, έχουμε μάλλον το ανικανοποίητο…
Το ανικανοποίητο είναι μια πολύ μεγάλη αρρώστια της εποχής και από την άλλη, ξέρετε, νομίζουμε πως τα δώρα που μας φέρνει η ζωή είναι δεδομένα και ό,τι μας συμβαίνει μπορεί να μας ξανασυμβεί. Νομίζω αυτό συμβαίνει και η αχαριστία. Οι σχέσεις απαιτούν δουλειά, ο έρωτας είναι κι αυτός μια τέχνη. Αυτό είναι που συνειδητοποιεί ο ήρωας με τον πιο σκληρό τρόπο…
Εσείς, πάντως, αυτό το ανικανοποίητο, το… εκπληρώνετε κατά κάποιο τρόπο! Υποδύεστε πάνω από 20 ρόλους!
Ναι, βλέπουμε όλο το περιβάλλον αυτού του ανθρώπου, την οικογένειά του, την κοπέλα του, τους φίλους του, το σόι της κοπέλας του… Ένα σύμπαν περνάει πάνω από τη σκηνή κι αυτό είναι το ωραίο: ενώ είναι ένας μονόλογος, στην ουσία βλέπεις ένα ολόκληρο έργο. Περνάει τόσο γρήγορα ο χρόνος που σχεδόν δεν συνειδητοποιείς τι γίνεται.
Δεν είναι… επώδυνο όλο αυτό, με τέτοια εναλλαγή ρόλων;
Είναι πρωταθλητισμός! Αλλά είναι τόσο μεγάλο ρίσκο… Πρώτη φορά το κάνω αυτό και το χρωστάω στη σκηνοθέτιδα. Το είχα στείλει σε πολλούς και κανείς δεν ήθελε να το κάνουμε, με απόρριψαν όλοι (γέλια). Μετά κάποιοι που το είδαν μου είπαν γιατί δεν τους το έστειλα! Ήταν μια γλυκιά εκδίκηση… Όλα τα πράγματα γίνονται με πίστη κι αυτή η παράσταση έγινε γιατί το πίστεψα το έργο και πίστεψα στον εαυτό μου. Εγώ είμαι ηθοποιός συνόλου, ήμουν σε ομάδες κλπ και τώρα να παίρνεις στον ώμο σου όλο το έργο…
Μόνος στη σκηνή, μοναξιά, βάρος, πώς είναι η διαχείριση;
Η μοναξιά είναι μεγάλη! Γίνονται τόσο ωραία πράγματα και δεν έχεις κανέναν να τα μοιραστείς (γέλια)! Αλλά ευτυχώς είναι ο κόσμος, που είναι συνεχώς τόσο παρών σε όλη τη διάρκεια. Γιατί αυτός ο άνθρωπος κάνει όλες τις βλακείες που κάνει, αλλά κάποια στιγμή παίρνει κι ένα μάθημα κι αυτό είναι σημαντικό. Και το ωραίο σ’ αυτήν την παράσταση είναι ότι οι θεατές συμμετέχουν σε όλα αυτά τα στάδια αυτής της διαδρομής.
Τι σας λένε, συνήθως, οι θεατές μετά την παράσταση;
Οι περισσότεροι λένε πόσο ωραία περάσανε, πόσο αληθινό ήταν, πόσο αναγνώρισαν τον εαυτό τους, λένε ατάκες, κολλάνε σε κάποιους χαρακτήρες και μου ζητάνε να τους κάνω (γέλια)
Αυτό είναι συστατικό διαρκούς επιτυχίας όταν λένε τις ατάκες…
Ναι, έτσι είναι. Πάντως, ειδικά στη Θεσσαλονίκη, είχαμε κανονίσει τέσσερις φορές να ανεβάσουμε την παράσταση, αλλά πάντα κάτι συνέβαινε και το ακυρώναμε. Ήρθε η ώρα τώρα!
Info
Πώς να καταστρέψετε τη ζωή σας
11, 12, 13 Μαρτίου στο Metropolitan the Urban Theater
Σκηνοθεσία: Βασιλική Ανδρίτσου
Ερμηνεία: Γιώργος Ηλιόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Πολυχρόνη
Γραφιστικά: Θοδωρής Σαράφης
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Παρασκευή 11/3 (21.00) , Σάββατο 12/3 (21.00) ,
Τάσος Ρέτζιος
Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.