Στην πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Θεσσαλονίκης, το Σάββατο 12.03.2022, για μία ευρεία συζήτηση με τους φορείς και τους πολίτες της Θεσσαλονίκης, με θέμα το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΕΠΣ) του παραλιακού μετώπου της πόλης, επικεντρώθηκε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» Θεσσαλονίκης και στο δημοσιογράφο, Α. Λυκεσά.
«Σκοπός του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήταν πρώτα από όλα να γίνει μία ευρεία συζήτηση για το παραλιακό μέτωπο που δεν είχε γίνει μέχρι τώρα. Διαπιστώσαμε ότι χρειάζεται πολλή δουλειά ακόμα για να καταλήξουμε σαν πόλη και πρέπει αυτός ο διάλογος να συνεχιστεί και να εμβαθύνει σε θέματα με την μελετητική ομάδα και με ευθύνη της Περιφέρειας στην οποία θα καταθέσουμε όλο το υλικό της ημερίδας».
«Ένα σημαντικό θέμα στο οποίο συμφωνήσαμε είναι ότι η Θεσσαλονίκη σήμερα δεν έχει Ρυθμιστικό Σχέδιο αλλά δεν έχει και φορέα υπεύθυνο για την στρατηγική ανάπτυξης και τις μητροπολιτικές λειτουργίες. Είναι ξεκάθαρη η ανάγκη ενός φορέα υπεύθυνου για τον περιβαλλοντικό, συγκοινωνιακό και γενικότερα αναπτυξιακό σχεδιασμό της πόλης. Δεν υπάρχει συντονιστικός φορέας σε πολιτικό επίπεδο, δηλαδή αιρετών, αλλά και σε επιχειρησιακό επίπεδο, όπως για παράδειγμα ο παλιός οργανισμός ρυθμιστικού. Στη συζήτηση έγινε λόγος για τη διάσπαση των αρμοδιοτήτων σε χωροταξικό και μητροπολιτικό επίπεδο, τόσο σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης α’ βαθμού, όσο και στο επίπεδο της Μητροπολιτικής Επιτροπής που ανήκει στην Περιφέρεια και κατατέθηκαν και από τους Δήμους διαφορετικές απόψεις».
Πρόσθεσε πως ένα ακόμα μεγάλο ζήτημα που προέκυψε από την ημερίδα ήταν ότι «δεν υπάρχει καμία πρόταση για τη χρηματοδότηση του σχεδίου και φαίνεται ότι δεν υπάρχουν δημόσιοι πόροι για το παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης, ούτε φυσικά υπάρχει πρόταση ένταξης κάποιου έργου ανάπλασης στο Ταμείο Ανάκαμψης. Μόνο αν εξασφαλιστούν χρηματοδοτήσεις για τέτοια έργα θα διασφαλιστεί ότι θα γίνει προς όφελος των πολιτών και θα μείνει στην πόλη ως δημόσιος χώρος το παραλιακό μέτωπο».
«Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κάνει λόγο για προϋπολογισμό 500 εκατ. ευρώ, αν και είμαστε ακόμη σε φάση πολεοδομικού σχεδιασμού, σε πρώιμο δηλαδή στάδιο ώστε να μιλάμε για το κόστος. Ακόμη και αν πρόκειται για ενοποίηση δημόσιου χώρου, πρόσβαση στην παραλία και τις εμπορικές λειτουργίες, εστίαση, αναψυχή θα πρέπει να γίνει με δημόσια χρηματοδότηση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει επιλέξει η Θεσσαλονίκη να απουσιάζει από το Ταμείο Ανάκαμψης και προωθεί μόνο ιδιωτικοποιήσεις παντού.. Ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης απορριμμάτων με χωροθετημένη μονάδα επεξεργασίας μάλιστα στην περιοχή της Κορώνειας, η εξωτερική περιφερειακή οδός γίνεται μέσω ΣΔΙΤ, ακούμε ακόμη για ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας του Μετρό, το παιδιατρικό νοσοκομείο στο Φίλυρο μετατράπηκε από ΝΠΔΔ σε ΝΠ Ιδιωτικού Δικαίου, η ανάπλαση της ΔΕΘ οδηγείται και αυτή προς ΣΔΙΤ! Και αν η κυβέρνηση αγαπάει τόσο πολύ τη Θεσσαλονίκη όσο διατείνεται ας κατευθύνει τότε κάποια χρηματοδότηση στην πόλη».
Σε σχέση με κάποια συμπεράσματα από τη συζήτηση για το παραλιακό μέτωπο ο Σ.Φάμελλος επισήμανε ότι: «Η συζήτηση ανέδειξε ότι ιδιαίτερα στις περιοχές του Δήμου Θεσσαλονίκης και του Δήμου Καλαμαριάς το ΕΠΣ φαίνεται να διασπά και να υπερβαίνει και να τροποποιεί τα υφιστάμενα πολεοδομικά σχέδια. Πολλοί φορείς επίσης επισήμαναν την πρόσφατη κατάργηση του Φορέα Διαχείρισης του Θερμαϊκού Κόλπου. Πόσο αποτελεσματική θα είναι μία προσπάθεια για αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου ενώ αφήνεται απροστάτευτος και χωρίς διαχείριση ο Θερμαϊκός Κόλπος; Θέλουμε η παρέμβαση για το παραλιακό μέτωπο να μην πάει χαμένη».
Σχετικά με τη χθεσινή συνάντηση Μητσοτάκη Ερντογάν σημείωσε πως: «Για να βγουν συμπεράσματα πρέπει να υπάρχει ενημέρωση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών. Είμαστε επί της αρχής θετικοί να υπάρχει πάντα ανοιχτός δίαυλος διαλόγου και επικοινωνίας μεταξύ των δύο μερών στη βάση του διεθνούς δικαίου με μοναδικό ζήτημα τις θαλάσσιες ζώνες, υφαλοκρηπίδα και την παραπομπή στη Χάγη. Όλα πρέπει να συντείνουν στο να οδηγηθεί η Τουρκία σε αυτή τη συζήτηση. Θα ήταν προτιμότερο η συζήτηση αυτή να είχε γίνει νωρίτερα όπως για παράδειγμα όταν ανέλαβε ο Πρόεδρος Μπάιντεν. Τότε υπήρχαν καλύτερες προοπτικές και συσχετισμού για τη χώρα μας».
«Η υποχωρητικότητα και ο κατευνασμός, ως πρακτική της κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά τα τελευταία 2,5 χρόνια, ήταν μία λανθασμένη στρατηγική που λειτούργησε εις βάρος των συμφερόντων της Ελλάδας και έχει αφήσει αρνητικό αποτύπωμα στις σχέσεις των δύο χωρών που πρέπει να αποκαταστήσουμε. Δεν είναι σωστή και δεν ωφελεί την Ελλάδα η επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη να είμαστε προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης. Εμείς θέλουμε η Ελλάδα να είναι πόλος ειρήνης και σταθερότητας και γέφυρα συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή, αυτή η στάση και αυτός ο ρόλος ισχυροποιεί τη θέση και τα συμφέροντα της χώρας μας».
«Για άλλα ζητήματα που είναι στην επικαιρότητα, όπως είναι τα ενεργειακά, δεν έχουμε συγκεκριμένη ενημέρωση. Θυμίζω ότι οι ΗΠΑ πρόσφατα απέσυραν τη στήριξή τους στον αγωγό East Med κάνοντας αναφορά ότι δημιουργεί εντάσεις στην Τουρκία και η ελληνική πλευρά δεν έχει τοποθετηθεί, παρότι οι αγωγοί έχουν σαφές γεωπολιτικό αποτύπωμα».
Ο Σ.Φάμελλος αναφέρθηκε επίσης στο διπλό πρόβλημα της ακραίας ακρίβειας στην ενέργεια, στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο, αλλά και στα καύσιμα. «Η ακρίβεια στο ρεύμα έχει ξεκινήσει εδώ και πολλούς μήνες όμως, από τον Αύγουστο, και η κυβέρνηση έχει αφήσει ανεξέλεγκτη την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και ανέχεται υπερκέρδη και αισχροκέρδεια. Σήμερα, ενώ ακόμη και η Κομισιόν μιλάει ξεκάθαρα για ουρανοκατέβατα κέρδη ενεργειακών εταιρειών και προτείνει μάλιστα τη φορολόγησή ή και την αναδιανομή τους, ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να ψελλίσει καν τη λέξη. Πολιτική επιλογή της κυβέρνησης ήταν να επιτρέπει την αισχροκέρδεια και να βάζει πλάτη στο καρτέλ στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας όπου συμμετέχει και η ΔΕΗ, όπως και επιλογή της κυβέρνησης ήταν η αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ τον Σεπτέμβριο του 2019. Η κυβέρνηση έχει ευθύνη για το ότι η Ελλάδα αναδεικνύεται πρωταθλήτρια ακρίβειας στη χονδρική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη για πολλούς μήνες».
Επανέλαβε ότι η κυβέρνηση πρέπει να παρέμβει άμεσα και να μειώσει τον Ειδικό Φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα, όπως έχει προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, καθώς το δημοσιονομικό κόστος δεν ξεπερνά το 1,5 δισ. ευρώ για ένα έτος ενώ, τα χρήματα που θα εξοικονομήσουν τέλος τα νοικοκυριά από αυτό το μέτρο θα διοχετευτούν φυσικά στην αγορά και θα στηρίξουν δηλαδή την ελληνική οικονομία και τα δημοσιονομικά αποτελέσματα.
Έκλεισε τέλος δηλώνοντας πως οι εκλογές είναι απαραίτητες γιατί η κοινωνία πρέπει να επιβιώσει κάτι που δε διασφαλίζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. «Η Ελλάδα χρειάζεται μία προοδευτική λύση και ένα προοδευτικό μέλλον».
Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.