Κ. Μαυρίδης: Στρατηγική αυτονομία της ΕΕ με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο

Παρέμβαση είχε ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ – S&D) στην ολομέλεια της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης με θέμα «Η ΕΕ στον Κόσμο», που πραγματοποιήθηκε στο Στρασβούργο. Ο Κύπριος Ευρωβουλευτής έχει επιλεγεί για να συμμετέχει στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης και είναι μέλος της ομάδας εργασίας που αφορά τον γεωπολιτικό ρόλο της Ευρώπης στον κόσμο.

Ο κ. Μαυρίδης στην παρέμβασή του σημείωσε αρχικά ότι οι κυρώσεις εναντίον ενός εισβολέα απαιτούν αναπόφευκτα κάποιες θυσίες απ’ όλους μας στην ΕΕ, εάν εννοούμε πραγματικά την αλληλεγγύη μας στην πράξη και όχι μόνο στα λόγια. Ανέφερε επίσης τα εξής: «Βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή όσον αφορά την ΕΕ στον κόσμο και αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψη στις συστάσεις που θα διαμορφώσουμε (για το μέλλον της ΕΕ). Συγκαταλέγομαι σ΄ εκείνους που υποστήριζαν την στρατηγική αυτονομία της ΕΕ με κοινή άμυνα και ασφάλεια πολύ πριν από τα πρόσφατα γεγονότα στην Ουκρανία, επειδή πίστευα τότε, και τώρα το πιστεύω ακόμη πιο έντονα, ότι η στρατηγική αυτονομία είναι επιτακτική ανάγκη για την επιβίωση της ΕΕ και την υλοποίηση των μελλοντικών μας στόχων. Χαίρομαι που ακούω φιλόδοξους στόχους στην ίδια κατεύθυνση, ιδιαίτερα από τους εκπροσώπους των πολιτών της ΕΕ». Συνεχίζοντας, ο Κύπριος Ευρωβουλευτής τόνισε ότι για να προχωρήσουμε πρακτικά σε μια στρατηγική αυτονομία με κοινή άμυνα και ασφάλεια, «χρειαζόμαστε κοινά αποδεκτούς κανόνες και εργαλεία για την εφαρμογή τους. Και αυτοί οι κοινοί κανόνες πρέπει να είναι ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και ο σεβασμός των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου».

Καταλήγοντας ο κ. Μαυρίδης, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «οι εκπρόσωποι των πολιτών ζητούν συνέπεια ώστε να εμπιστεύονται την ΕΕ στο μέλλον. Είτε το Διεθνές Δίκαιο παραβιάζεται από τον Πούτιν κατά της Ουκρανίας, είτε από τα τουρκικά στρατεύματα στην Κύπρο και στις δύο περιπτώσεις αποτελούν παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και των αξιών μας».


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ