Οξύτατη κριτική για τις καθυστερήσεις, την απαξίωση του Κτηματολογίου, αλλά και την ένατη τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη για το Κτηματολόγιο, άσκησε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, στην τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής επί του νομοσχεδίου για την Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων.
Όπως ανέφερε: «Έρχεται ο κ. Πιερρακάκης, μετά από τροπολογία που είχε κατατεθεί τον Νοέμβριο 2020 και είχε δώσει στους δικηγορικούς συλλόγους τη δυνατότητα να ελέγχουν τα έγγραφα στο Κτηματολόγιο, γιατί το είχε οδηγήσει η ΝΔ σε αδιέξοδο, να δώσει με νέα τροπολογία στους δικηγορικούς συλλόγους, άρα σε δικηγόρους ελεύθερους επαγγελματίες, χωρίς κριτήρια και αξιοκρατία, τη δυνατότητα να ελέγχουν τη νομιμότητα των δικαιολογητικών και να εγγράφουν τις πράξεις αυτές στη βάση του Κτηματολογίου. Μία αποκλειστική αρμοδιότητα των υπαλλήλων του Κτηματολογίου που δεν στελεχώνεται και εκχωρείται σε ελευθέρους επαγγελματίες. Επιπλέον, έρχεστε εκ των υστέρων να νομιμοποιήσετε προγραμματικές συμβάσεις που οι δικηγορικοί σύλλογοι έχουν ήδη κάνει με το Υπουργείο Δικαιοσύνης για ένα αντικείμενο που νομοθετείται σήμερα».
Περιέγραψε το «απίστευτο μπάχαλο που έχει δημιουργηθεί με ευθύνη του κ. Πιερρακάκη στο Κτηματολόγιο με τις συναλλαγές των εξυπηρετούμενων, δικηγόρων, συμβολαιογράφων, μηχανικών, πολιτών, να είναι τραγικές, με ουρές από τα ξημερώματα, με αντιδικίες, χωρίς χαρτί για φωτοτυπίες και υπολογιστές, κλπ».
Επισήμανε επίσης ότι με την τελευταία τροπολογία του κ. Πιερρακάκη «δεν μπορούν πλέον οι προϊστάμενοι του Κτηματολογίου να κάνουν αυτό που είναι υποχρεωτικό, τον έλεγχο νομιμότητας σε παλαιότερους τίτλους της αίτησης εγγραφής στο Κτηματολόγιο, ενώ η σημερινή τροπολογία επιτρέπει στους δικηγόρους να εγγράφουν τίτλους που δεν θα ελέγξει κανείς. Η απαξίωση του Κτηματολογίου αμφισβητεί το κράτος δικαίου, τις συναλλαγές και τις χρήσεις γης. Όλη η οικονομία συνδέεται με το Κτηματολόγιο και βέβαια το περιβάλλον».
«Αντί να δυναμώσει και να στελεχώσει το Κτηματολόγιο, η ανεπάρκεια της κυβέρνησης το αποδυναμώνει, όχι μόνο παραχωρώντας τον έλεγχο των πράξεων εκτός Κτηματολογίου αλλά και επιτρέποντας η εγγραφή στο κτηματολόγιο να μπορεί να γίνεται με εκκρεμότητες. Δηλαδή θα έχουμε Κτηματολόγιο αλλά θα είναι σαν να μην έχουμε. Δεν θα ελέγχεται η νομιμότητα των πράξεων, άρα θα μένουν με εκκρεμότητες οι τίτλοι, δεν θα υπάρχει συνεργασία του Κτηματολογικού Γραφείου με τους εξυπηρετούμενους, οι δικηγόροι – ελεύθεροι επαγγελματίες θα ελέγχουν και θα καταχωρούν, οι υπάλληλοι δεν θα υπάρχουν και θα συνωστίζονται από τα ξημερώματα οι πολίτες. Το βλέπουμε στη Θεσσαλονίκη μέχρι να έρθει η αστυνομία για να λύσει τα προβλήματα».
«Αυτό είναι το ψηφιακό κράτος του κ. Πιερρακάκη; Αυτό είναι το μοντέλο της ανταγωνιστικής και σύγχρονης κοινωνίας του κ. Μητσοτάκη; Το κυριολεκτικό Βατερλό του κ. Πιερρακάκη συμβαίνει σήμερα στο Κτηματολόγιο με τριτοκοσμικές καταστάσεις».
Για το μείζον πρόβλημα του πολέμου στην Ουκρανία ο Σ.Φάμελλος δήλωσε ότι: «Δεν μπορώ να μην τοποθετηθώ για τον πόλεμο και για την καταδικαστέα εισβολή στην Ουκρανία. Δεν μπορούμε να μένουμε ατάραχοι, δεν μπορούμε να συνεχίζουμε κανονικά τη ζωή μας αν δεν κάνουμε όλοι κάτι για να επικρατήσει ειρήνη και για να γίνει άμεσα κατάπαυση του πυρός, για να υπάρξουν σοβαρές ειρηνευτικές διαδικασίες. Για τους αμάχους και για τα θύματα του πολέμου οι εξοπλισμοί δεν είναι η λύση. Η ειρήνη και ο αφοπλισμός είναι η λύση. Πρέπει να το λέμε, γιατί ξεχνιέται. Δεν είναι τηλεπαιχνίδι ο πόλεμος, δεν είναι τηλεπαιχνίδι η αμφισβήτηση της ακεραιότητας μιας χώρας».
Επανερχόμενος στο νομοσχέδιο για την Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων σχολίασε ότι: «Πώς είναι δυνατόν να έχουμε σύνθεση στη Βουλή και ομοφωνία όσον αφορά τα θέματα της αρχής δημοσίων συμβάσεων όταν το νομοσχέδιο αλλάζει την ώρα της Ολομέλειας; Πώς μπορεί η κυβέρνηση να ζητάει συναίνεση στη Βουλή και παράλληλα να προχωράει σε όργιο αναθέσεων δισεκατομμυρίων ευρώ με επίκληση στην πανδημία, με αδιαφανείς διαδικασίες, ενώ η κοινωνία πλήττεται από ακρίβεια, φτώχεια και ένα ράλι αισχροκέρδειας; Πώς να υπάρχει συναίνεση όταν η κυβέρνηση τροποποιεί τη δομή της Ενιαίας Αρχής Συμβάσεων, χωρίς αξιοκρατία, για να κρατά κάτω από κομματικό έλεγχο την Αρχή των Συμβάσεων αλλά κυρίως να συγκαλύπτει αναθέσεις και παιχνίδια δισεκατομμυρίων με τις συμβάσεις;»
Κλείνοντας ο Σ.Φάμελλος δήλωσε: «Υλοποιείτε το μεγαλύτερο πλιάτσικο της μεταπολίτευσης στην ελληνική κοινωνία. Διότι θεωρείτε ότι το κράτος είναι λάφυρο και μπορείτε να το ξεπουλήσετε, διότι θέλετε να αποψιλωθούν οι αρχές, ιδιαίτερα οι ανεξάρτητες, θέλετε να μην υπάρχουν δημόσιες πολιτικές και κράτος δικαίου για να είναι αδύναμος ο πολίτης και ο επιχειρηματίας και να κάνετε παιχνίδι εσείς με τα ρουσφέτια και διότι θέλετε να κάνετε αυτό που διατρανώνουν οι Υπουργοί σας, να κάνετε ιδιωτικοποίηση των πάντων».
Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.