Εξι Ουκρανές αθλήτριες κατάφεραν να ταξιδέψουν στην Σερβία και θα αγωνιστούν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου. Η εισβολή της Ρωσίας έγινε αιτία να αποβληθούν Ρώσοι και Λευκορώσοι αθλητές από την διοργάνωση, ενώ μέχρι πριν από μερικές ημέρες ήταν άγνωστο αν θα κατάφερναν αθλητές από την Ουκρανία να ταξιδέψουν για τους αγώνες.
Οι άνδρες έμειναν πίσω, ωστόσο 6 αθλήτριες κατάφεραν να ταξιδέψουν και θα αγωνιστούν αυτό το τριήμερο στο Βελιγράδι.
Πιο χαρακτηριστική περίπτωση αυτή της Γιαροσλάβα Μάχουτσικ, της «χάλκινης» στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο, η οποία ταξίδευε για τρεις ημέρες οδικώς από το Ντνιέπρο για να φτάσει στο Βελιγράδι μέσω Μολδαβίας και Ρουμανίας. Εκεί θα πάει για το χρυσό μετάλλιο στο ύψος και μετά δεν θα επιστρέψει στην πατρίδα της, αλλά θα πάει να μείνει στην Γερμανία όπου χορηγός της που εδρεύει εκεί, φρόντισε να της ασφαλίσει στέγη για όσο διαρκεί ο πόλεμος.
«Ηταν στις 24 Φεβρουαρίου όταν στις 4.30 τα ξημερώματα άκουσα βομβαρδισμούς και εκρήξεις, μαζί με πυροβολισμούς. Πριν προλάβω να τηλεφωνήσω στους γονείς μου, κατάλαβα ότι είμαστε σε πόλεμο. Μετά από ώρες απόλυτου πανικού, κινηθήκαμε προς ένα μικρό χωριό, όχι αρκετά μακριά από το σπίτι. Ο τρόμος που ένοιωσα δεν περιγράφεται. Ηταν δύσκολο να κάνουμε προπόνηση και – δεν ξέρω πως- αλλά η ομοσπονδία μου μαζί με την Ρουμάνικη και την Σερβική κατάφεραν να οργανώσουν αυτό το ταξίδι 2.000 χιλιομέτρων για μένα. Ταξίδευα τρεις ημέρες με αλλαγές διαδρομής λόγω επιθέσεων και βομβαρδισμών. Ακούγαμε συνεχώς τις σειρήνες. Μακάρι να ήταν απλά ένας εφιάλτης. Φτάσαμε στις 9 Μαρτίου στο Βελιγράδι» περιέγραψε η νεαρή άλτρια του ύψους.
Η 21χρονη Μάχουτσικ, μετά το μετάλλιο στο Τόκιο είχε μπει στο στόχαστρο της κυβέρνησης της πατρίδας της γιατί είχε φωτογραφηθεί μαζί με την Ρωσίδα Λασίτσκενε με τις σημαίες των χωρών τους, κάνοντας τον γύρο του θριάμβου. Το γεγονός αυτό την σημάδεψε και πάει στο Βελιγράδι, παρά την σωματική και ψυχική κόπωση, για να πάρει το χρυσό και να ακουστεί ο εθνικός ύμνος της πατρίδας της.
Μαζί της στο ύψος θα είναι και η Γερασένκο, ενώ ακόμη στην Σερβία κατάφεραν να φτάσουν οι Μπεκ Ρόμαντσουκ (μήκος), Χλάντιτσουκ (επί κοντώ), Λόμπαν (πένταθλο) και Πλοτίτσινα (60μ. Εμπ.).
Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.