Τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας κλήθηκε να σχολιάσει ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, σε παρέμβασή του στον τηλεοπτικό σταθμό «ΑΝΤ1» και στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα».
«Η ακρίβεια στην ενέργεια και ειδικότερα στο ρεύμα ξεκίνησε με επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη τον Σεπτέμβριο του 2019 που αύξησε κατά 20% περίπου τα τιμολόγια της ΔΕΗ. Ένα μεγάλο μέρος του 2020, εν μέσω λοκντάουν και πανδημίας, η ΔΕΗ έφτασε να πουλάει, τον Απρίλιο του 2020, ακόμη και τέσσερις (4) φορές πάνω από τη χονδρική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας. Πουλούσε συγκεκριμένα 110 ευρώ τη μεγαβατώρα ενώ η χονδρική ήταν στα 28 ευρώ η μεγαβατώρα. Η κυβέρνηση ανέχτηκε αισχροκέρδεια το 2020 εκ μέρους των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας, κάτι που συνεχίζει και σήμερα, ενώ η ελληνική κοινωνία βιώνει το πρωτοφανές αυτό κύμα ακρίβειας».
Σημείωσε πως «ενώ και η Κομισιόν κάνει πλέον λόγο για φορολόγηση ουρανοκατέβατων κερδών στην ενέργεια ο κ. Μητσοτάκης αρνείται να πει λέξη για αυτό, ούτε για πλαφόν στις τιμές ενέργειας, μέτρο που έχει επιβληθεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Είναι δυνατόν να προτείνει ο ίδιος στην ΕΕ με έγγραφό του να μπει πλαφόν στις τιμές αλλά να μην το κάνει στη χώρα του; Χρειάζεται παρέμβαση», τόνισε στη συνέχεια, «ώστε να μειωθούν οι τιμές και μετά πρέπει να ακολουθήσουν οι επιδοτήσεις».
«Σε μεγάλο βαθμό οι επιδοτήσεις στα τιμολόγια ρεύματος επιδοτούν αντί για να αντιμετωπίζουν την ακρίβεια και η κυβέρνηση δεν παίρνει κανένα μέτρο για να ρυθμίσει και ελέγξει την αγορά ούτε για να μειώσει τις τιμές», είπε.
Ο Σ.Φάμελλος σχολίασε ότι «τα δώδεκα (12) ευρώ επιδότησης στη βενζίνη το μήνα δεν καλύπτουν σημαντικό μέρος της επιβάρυνσης στα καύσιμα, καθώς και ότι δεν καλύπτουν ολόκληρη την κοινωνία. Η επίπτωση του μέτρου μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, μέτρο που έχει προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και περιλαμβάνεται και στην εργαλειοθήκη της Κομισιόν, θα ήταν είκοσι τέσσερα (24) ευρώ το γέμισμα κάθε αυτοκινήτου και όχι 12 ευρώ το μήνα».
«Τίθεται συνεπώς το ερώτημα γιατί η κυβέρνηση δεν προχωρά σε αυτό το μέτρο. Τριακόσια ευρώ (300) ευρώ το χρόνο θα είναι η ελάφρυνση στο πετρέλαιο θέρμανσης για τα νοικοκυριά τα οποία θα πάνε πάλι στην αγορά και θα εισφέρουν και νέο ΦΠΑ στο κράτος. Την περίοδο της ακραίας ακρίβειας που βιώνει η ελληνική κοινωνία τα φορολογικά έσοδα είναι ιδιαιτέρως αυξημένα και πρέπει να επιστρέψουν πίσω στους πολίτες και όχι σε λίγους, όπως επέλεξε η κυβέρνηση Μητσοτάκη με τη μεγάλη μείωση του ΕΝΦΙΑ για τις μεγάλες περιουσίες».
Για τα διακόσια (200) ευρώ τέλος που θα δοθούν στους συνταξιούχους τέλος δήλωσε ότι: «Το επίδομα αφορά μικρό μέρος των συνταξιούχων και δεν μπορεί να αντισταθμίσει την ακρίβεια. Το καλύτερο που έχει να κάνει η κυβέρνηση είναι να δώσει τη 13η σύνταξη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που είχε υποσχεθεί αλλά δεν έχει δώσει. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε από τα πλεονάσματα να αναδιανέμει πόρους σε ολόκληρη την κοινωνία, το μέρισμα μοιραζόταν κάθε χρόνο σε όλη την κοινωνία και όχι στους κολλητούς του Μεγάρου Μαξίμου, όπως κάνει σήμερα η κυβέρνηση Μητσοτάκη».
Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.